Dr. Yeniocak, alacağını geç tahsil eden kişilerin, kendilerine ödenen yasal faiz oranıyla, ülkede gerçekleşen enflasyon oranı arasındaki farkı, ek tazminat davası açarak talep edebileceklerini belirtti.
enflasyonun altında olsa bile faiz getirisi elde etmek aynı şekilde caiz değildir.20 Ayrıca enflasyon farkının akdin başında şart koşulmamasına ek olarak borçlanılan parayı har- cama imkânına sahip olmayı gerekli görenler de vardır.21 Buna göre akit kurulduktan sonra borçlu, aldığı parayı kullanma imkânına erişememişse ...
Verilen borcun üzerinden bir yıl gibi bir zaman geçmekle enflasyonun sebep olduğu değer farkını almak câiz midir? Imam Ebû Yusuf`a göre, câizdir, diğerlerine göre câiz değildir.
Enflasyon Farkı = (Son Dönem Enflasyonu - Önceki Dönem Enflasyonu)
Faiz Artırımının Enflasyona Etkisi
Faizlerin artırılması ile piyasada talep azalır. Bu sayede harcama eğilimi de azalmaya başlar. Bu politika sonucunda bankalar, TCMB'den para talep ettiği zaman yüksek faiz oranlarıyla karşılaşır.
İlgili 27 soru bulundu
Vergi politikaları ve harcama politikaları gibi araçlarla talebi düzenleyebilirler. Vergi artırımları veya harcama kesintileri ekonomide talebi azaltabilir ve enflasyonu düşürebilir. Talep Kontrolü: Ekonomide talebi düşürmek, enflasyonu azaltabilir.
Yüksek enflasyon borç stokunu reel olarak eritir. Bunun için devletin sabit faizli ve TL bazında borçlanması şarttır. Borç verenler süreçten kayıplı çıkar. ➔ Bu nedenlerle yükselen ve son olarak tüketicide yüzde 70'e, üreticide yüzde 122'ye çıkan enflasyonun ilk kazananı devlet oluyor.
Maaş ve ücretler ne kadar artar? Memur ve memur emeklileri de 2023 yılı için toplu iş sözleşmesine göre ilk altı ay için yüzde 8, ikinci altı ay için yüzde 6 zam ve enflasyon farkını alacak.
Ağustos ayı enflasyon verilerinin açıklamasıyla memur ve emeklisinin alacağı zamda iki aylık enflasyon farkı da netleşti. Memur ve emeklilerinin iki aylık enflasyon farkı yüzde 12,73 olarak hesaplandı. Enflasyon farkıyla birlikte yüzde 29,58'lik zam oranı kesinleşti.
Ocak ve temmuz aylarında yılda iki kez olmak üzere memur maaşlarına enflasyon farkı yansıtılıyor.
Memur ve memur emeklilerinin maaş zammı, her yıl iki kez toplu sözleşme zammına ek olarak 6 aylık enflasyon farkıyla belirleniyor. Memurlar yılın ilk 6 ayı için yüzde 8 sözleşme zammı almıştı. Bu oranı aşan fark kadar memurlara enflasyon farkı verilecek.
Bankaların, belirlenen vade sonunda kendilerine yatırılan paraya belli bir oranda fazlalık/faiz vermek üzere açtığı hesaplara “vadeli mevduat hesabı” denir. Müslümanlar faizli mevduata bilerek ve isteyerek para yatırmamalıdırlar. Çünkü bu tür mevduat hesaplarına tahakkuk ettirilen fazlalıklar faiz olup dinen haramdır.
İslam, kişilerin meşru işlerle uğraşmalarını ve geçimlerini helal yoldan temin etmelerini emreder ve her türlü faizi kesin olarak haram kılar (al-i İmran, 3/130; Nisa, 4/161). Şahıslar veya kurumlarla yapılacak faizli kredi işlemleri de bu kapsamdadır.
Değerli kardeşimiz, Borç para ödeneceği zaman, enflasyon farkından dolayı düşen değer miktarını ödemek caizdir.
Faiz artırımı, enflasyonu düşürücü yönde bir etki yapmayacak, ekonomi daha yüksek bir faiz oranında aynı enflasyon oranı üzerinde yeni bir denge noktasına ulaşmış olacaktır (B noktası.)
Bir zaruret bulunmadıkça faiz almak da vermek de caiz değildir. İş kurmak veya genişletmek; ev, araba satın almak üzere kişi, kuruluş veya bankalardan alınan faizli krediler de bu kapsamdadır ve caiz değildir.
Emekli ve toplu sözleşmeler için enflasyon farkı yüzde 29,41
Diğer yandan, Ekim ayı itibariyle oluşan farkın oranı da merak ediliyor. Haziran 2023 sonu itibariyle TÜFE değeri 1351,59 olmuştu. Ekim ayı sonu itibariyle endeks değeri 1749,11'e ulaştı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan, 2023 yıl sonu enflasyon tahminlerini yüzde 58'den yüzde 65'e çıkardıklarını belirtti. 2024 enflasyon tahmini ise yüzde 33'ten yüzde 36'ya çıkarıldı.
Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi'ne göre 1 Ocak-30 Haziran 2024 arasında aylık katsayı 0.586266 olarak belirlendi. Yeni senenin başında seyyanen zam tutarı 9.360 liraya çıkacak ki, bu da yüzde 15 artış anlamına geliyor. Seyyanen zam kök maaşlara dahil değil.
TÜİK Kurumsal. TÜFE'deki (2003=100) değişim 2023 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre %9,49, bir önceki yılın Aralık ayına göre %31,14, bir önceki yılın aynı ayına göre %47,83 ve on iki aylık ortalamalara göre %57,45 olarak gerçekleşti.
Buna göre memurlar ve memur emeklileri Temmuz ayı için yüzde 9,49, Ağustos ayı için de yüzde 9,09, Eylül ayı için de yüzde 4,75 enflasyon farkını hak etmiş oldu. Şurada Paylaş! ÜÇ AYLIK MEMUR ZAMMI 35,73 OLDU!
Nisan ayı enflasyonuna baktığımızda 4 aylık oran %31,71 çıktı. Bu durumda memur ve memur emeklilerinin 4 aylık enflasyon farkı %24,21 oldu. İlk 4 aylık verilere göre memur ve memur emeklilerinin zam oranı da %7 +24,21 olarak gerçekleşti. Yani memur ve memur emeklilerinin oranı %31,21 oldu.
Yüksek enflasyon dönemlerinde altın, hisse senedi, forex piyasalarına yatırım yaparak paranızın değerini koruyabilirsiniz. Bu gibi dönemlerde likit olmayan konut, otomobil gibi yatırım araçları da enflasyona karşı koruma sağlayabilir.
ENFLASYON: Fiyatlar genel seviyesinin sürekli olarak artmasıdır. TÜFE (tüketici fiyat endeksi): Tüketici tarafından satın alınan mal ve hizmetlerin fiyatlarındaki değişiklikleri ölçer.
Enflasyon, genellikle talep şişkinIiği ve maliyet masraflarının kabarmasından ileri gelebilir. Maliyet enflasyonu ile talep enflasyonu, tavukla yumurta gibi, biri diğerinin sebebidir. Her ikisinin sebebi de ekonomide dengelerin bozulmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri