Enflasyon hedefleri Merkez Bankası ve Hükûmet tarafından üç yıllık bir dönemi kapsayacak şekilde birlikte belirlenir ve ilan edilir. Ancak, söz konusu hedeflere ulaşılmasında uygulanacak para politikasını ve kullanılacak para politikası araçlarını belirleme yetkisi yalnızca Merkez Bankasının sorumluluğundadır.
Enflasyon hedeflemesi rejiminde merkez bankası ya tek başına ya da hükümet ile birlikte sorumluluk almaktadır. Dolayısıyla, kamuoyuna açıklama genel olarak merkez bankası tarafından yapılmakla birlikte hükümet ile merkez bankası arasında yapılan yazılı mutabakatlarla da kamuoyuna duyurulabilmektedir.
Söz konusu önkoşullar, merkez bankasının araç bağımsızlığına sahip olması, merkez bankasının sadece enflasyon hedeflemesine yönelik taahhüdünün bulunması, hesap verebilirlik ve şeffaflık, mali baskınlığın olmaması, güçlü mali piyasaların varlığı ve para politikası araçları ile enflasyon arasında istikrarlı ve ...
Enflasyon hedeflemesi rejimi; para politikasının fiyat istikrarını sağlamaya ve sürdürmeye yönelik olarak kurumsallaştığı modern bir stratejidir. Enflasyon hedeflemesi rejiminde temel politika aracı kısa vadeli faiz oranlarıdır.
Enflasyon hedeflemesi, enflasyon oranı için yıllık ya da daha fazla bir zaman ufkunu içeren resmi bir rakamsal hedefin ya da hedef aralığının kamuoyuna ilan edildiği ve fiyat istikrarının para politikasının nihai ve öncelikli amacı olduğu bir para politikası stratejisidir (Bernanke vd., 1999).
İlgili 34 soru bulundu
Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 22,3'ten yüzde 58'e çıkardı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bu yıl sonu için enflasyon tahminini yüzde 22,3'ten yüzde 58'e, 2024 için yüzde 8,8'den yüzde 33'e yükseltti. 2025 yıl sonu tahminini ise yüzde 15 olarak belirledi.
Yıllık ortalama fiyatlar ise 12 ayın fiyatlarının toplanarak 12'ye bölünmesiyle bulunur. Ortaya çıkan sonuç bir önceki yılın değerleriyle karşılaştırılır ve artış miktarı hesaplanarak yıllık enflasyon hesaplanır.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)
Enflasyon, mal ve hizmetlerin fiyatlarının genel anlamda sürekli olarak artma eğiliminde olmasına denir. Yani tek bir üründe fiyat artışının olması enflasyon anlamına gelmez. Enflasyon söz konusu olduğunda 1 yıl önce 100 TL'ye aldığınız çok sayıda ürünü bugün bundan daha yüksek fiyata alacağınız anlamına gelir.
Enflasyon hedefleri; Merkez Bankası tarafından Türk Hükûmeti ile birlikte, 3'er yıllık dönemler hâlinde belirlenir. Enflasyon hedefi olarak, tüketici fiyat endeksinin sene sonundaki yıllık değişim oranı kullanılır.
Enflasyonun artması, genellikle talep ve maliyet faktörlerinin birleşimiyle ortaya çıkar. Talep artışı, tüketici harcamalarının ve yatırımların artmasıyla fiyatları yükseltebilir. Aynı zamanda maliyet artışları, üretim maliyetlerinin yükselmesi veya emtia fiyatlarının artmasıyla da enflasyonu tetikleyebilir.
Merkez Bankası, faiz oranlarını piyasaları etkilemek amacıyla belirlemektedir. Para Politikası Kurulunun faiz kararları, önceden ilan edilmiş bir takvim çerçevesinde yapılan toplantılarında alınmaktadır.
Yüksek enflasyon dönemlerinde altın, hisse senedi, forex piyasalarına yatırım yaparak paranızın değerini koruyabilirsiniz. Bu gibi dönemlerde likit olmayan konut, otomobil gibi yatırım araçları da enflasyona karşı koruma sağlayabilir.
Politika Faizi Düşerse Ne Olur? Merkez Bankası, politika faizini ve gecelik işlemlerin faiz oranını düşürerek, “ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti”ni düşürür ve bankaların daha ucuza fonlanmasını sağlar. Bu da piyasadaki faiz oranlarının da düşmesine neden olur.
Birçok kişinin düşündüğünün aksine yüksek enflasyon ve yüksek kur herkese zarar vermez, bazı kişi ve kesimlere de ciddi yarar sağlar. Öncelikle yüksek enflasyon devlete yarar ve devleti yükümlülüklerinden kurtarır bu bakış açısıyla enflasyon bir tür vergi olarak da nitelenebilir.
Bu noktayı hesap etmeden para basmak, enflasyon artarken hükümet gelirlerinin düşme riskini de beraberinde getirmektedir. Özetle, sadece TL kredilerine dayalı olarak yaratılan para, üretimden bağımsız olduğu ve herhangi bir limiti olmadığı için enflasyonist olmaktadır.
Türkiye'de enflasyon, Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) ve Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) kullanılarak hesaplanır. TÜFE, tüketici sepetinde yer alan mal ve hizmetlerin fiyat değişimlerini ölçerken, ÜFE ise üretim aşamasındaki mal ve hizmetlerin fiyat değişimlerini izler.
Enflasyon, genellikle talep şişkinIiği ve maliyet masraflarının kabarmasından ileri gelebilir. Maliyet enflasyonu ile talep enflasyonu, tavukla yumurta gibi, biri diğerinin sebebidir. Her ikisinin sebebi de ekonomide dengelerin bozulmasıdır. Bir diğer enflasyon türü de yerleşik enflasyondur.
Bu durumda, ekonomide üretilen ve ithal edilen mal ve hizmetlere yönelik talep, ekonominin üretim ve ithalat hacminden (arzdan) hızlı artar ve fiyatlar yükselir. Parasalcı (monetarist) iktisatçılar bu durumu genelleştirerek enflasyonun temel nedenini para arzındaki artışa bağlarlar.
Memur ve memur emeklilerinin maaş zammı, her yıl iki kez toplu sözleşme zammına ek olarak 6 aylık enflasyon farkıyla belirleniyor. Memurlar yılın ilk 6 ayı için yüzde 8 sözleşme zammı almıştı. Bu oranı aşan fark kadar memurlara enflasyon farkı verilecek.
Memurlar, 2023'ün 2. yarısı için yüzde 6 toplu sözleşme zammı aldı. İki ayda çıkan enflasyon ise toplu sözleşme zammını da eritti. Enflasyon farkı şimdiden yüzde 12,68 olarak oluştu.
Vergi politikaları ve harcama politikaları gibi araçlarla talebi düzenleyebilirler. Vergi artırımları veya harcama kesintileri ekonomide talebi azaltabilir ve enflasyonu düşürebilir. Talep Kontrolü: Ekonomide talebi düşürmek, enflasyonu azaltabilir.
Kredi değerlendirme kuruluşu S&P'den Türkiye açıklaması geldi. S&P'nin Kıdemli Direktörü Frank Gill, Türkiye'de enflasyonda kısa vadede aşağı yönlü hareket beklemediklerini, dezenflasyon sürecinin 2024-2025'te başlayabileceğini söyledi.
Bunun nedeni de iktisatçıların sıklıkla dile getirdiği gibi Merkez Bankası'nın ve hükümetin uygulamış olduğu düşük faiz politikası. Düşük faiz politikasının yarattığı Türk lirasından kaçış ve bundan dolayı döviz kurundaki artış (Türk parasının değer kaybetmesi) enflasyonu doğrudan tetikledi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri