Enflasyonun tek haneli rakamlara indirilebilmesinde ise 1997'de merkez bankasının bütçe açıklarını para basarak finanse etmeyi bırakmasının ve 2000'li yıllarla birlikte bütçe açıklarının ortadan kaldırılmasının anahtar bir role sahip olduğu söylenebilir.
Hedefimiz, enflasyonu 2026 sonunda tekrar tek haneye düşürebilmek.
Enflasyonun tek haneye düşmesi genellikle olumlu bir işaret olarak kabul edilir ve birkaç olası etkisi vardır: Satın Alma Gücü Artar: Enflasyonun düşmesi, tüketici satın alma gücünün artmasına yol açabilir. Çünkü fiyatlar artık hızla yükselmiyor ve insanlar daha fazla mal ve hizmet satın alabilirler.
Vergi politikaları ve harcama politikaları gibi araçlarla talebi düzenleyebilirler. Vergi artırımları veya harcama kesintileri ekonomide talebi azaltabilir ve enflasyonu düşürebilir. Talep Kontrolü: Ekonomide talebi düşürmek, enflasyonu azaltabilir.
Para arzının azalması, tüketici harcamalarını ve talebi düşürebilir, bu da enflasyonu aşağıya çekebilir. Mali Politika Ayarlamaları: Hükümetler, bütçe politikalarını ayarlayarak harcamalarını kontrol edebilirler. Harcama azaltmaları veya vergi artışları, talep baskısını düşürebilir ve enflasyonu sınırlayabilir.
İlgili 32 soru bulundu
Kredi değerlendirme kuruluşu Standart Poors'un (SP) Kıdemli Direktörü Frank Gill, Türkiye'de enflasyonda düşüş sürecinin 2024-2025'te başlayabileceğini söyledi. Gill, enflasyonun bu yıl için yüzde 40 civarında kalabileceğini belirtti.
Enflasyonun düşmesi, fiyatların daha az artması, insanların alım güçlerinin daha az azalması ve neticesinde istikrar ve refah demektir. yaklaşık 876 bin kat artmıştır.
Yüksek enflasyon dönemlerinde altın, hisse senedi, forex piyasalarına yatırım yaparak paranızın değerini koruyabilirsiniz. Bu gibi dönemlerde likit olmayan konut, otomobil gibi yatırım araçları da enflasyona karşı koruma sağlayabilir.
Talep enflasyonu söz konusuysa
Aşağıdaki şekilde bunu gösteriyorum (FtED: Faiz talep Enflasyonu Doğrusu.) Talep enflasyonu söz konusuysa şekilde görüldüğü gibi faiz ile enflasyon arasında ters yönlü bir ilişki vardır. Faiz düşerse enflasyon artar yani enflasyon artarsa düşürmek için faizi artırmak gerekir.
Enflasyon hedefleri; Merkez Bankası tarafından Türk Hükûmeti ile birlikte, 3'er yıllık dönemler hâlinde belirlenir. Enflasyon hedefi olarak, tüketici fiyat endeksinin sene sonundaki yıllık değişim oranı kullanılır. Enflasyon hedefinin 2 puan üstü ve altı, belirsizlik aralığı olarak belirlenmiştir.
Ücretler düşük kaldığı için tüketim olmaz, tüketim olmadığı için mal fiyatları yükselmez, şirketler yatırım yapıp işe alım yapmaz, bu yüzden istihdam artışı sağlanamaz ve ücretler de yükselmez.
Birçok kişinin düşündüğünün aksine yüksek enflasyon ve yüksek kur herkese zarar vermez, bazı kişi ve kesimlere de ciddi yarar sağlar. Öncelikle yüksek enflasyon devlete yarar ve devleti yükümlülüklerinden kurtarır bu bakış açısıyla enflasyon bir tür vergi olarak da nitelenebilir.
OVP'ye göre enflasyonun 2023 sonunda yüzde 65, 2024 sonunda yüzde 33, 2025 sonra yüzde 15,2 ve 2026 sonunda yüzde 8,5 olması bekleniyor.
Bu çerçevede, enflasyon patikamızda önemli bir güncelleme gerçekleştirdik. 2023 yıl sonu enflasyon tahminimizi yüzde 58'e yükselttik. 2024 yıl sonu tahminimizi yüzde 33'e güncelledik. 2025 yıl sonunda enflasyonun yüzde 15'e gerileyeceğini tahmin ediyoruz.
2024 sonu enflasyon tahmini %36'ya çıktı! 2025 sonu enflasyon %14'e indi!
Yüksek enflasyon borç stokunu reel olarak eritir. Bunun için devletin sabit faizli ve TL bazında borçlanması şarttır. Borç verenler süreçten kayıplı çıkar. ➔ Bu nedenlerle yükselen ve son olarak tüketicide yüzde 70'e, üreticide yüzde 122'ye çıkan enflasyonun ilk kazananı devlet oluyor.
Enflasyon oran olarak düşmüştür ama malın fiyatı artmaya devam etmektedir. Bir kere ortada böyle bir gerçek var. Dolayısıyla “Enflasyon düştü” dedikleri koşullarda bile fiyatlar artmaya devam edecek, bu artışın etkisiyle de döviz “yalnızca enflasyona bağlı olsa bile” yükselmesini sürdürecektir.
Talebin artması, fiyatlar üzerindeki baskıyı artırarak enflasyonu yükseltebilir. Döviz kuru ve ihracat-ithalat dengesinin değişmesi beklenir. Faizlerin düşmesi, TL'ye olan talebi azaltarak döviz kurlarının yükselmesine neden olabilir.
Tahvil, repo, hisse senedi veya tahvil gibi yatırım araçları likit fonda yer alabilen araçlar arasındadır. Bu yöntemin risk oranı oldukça düşüktür.
Finansal veya emtia yatırımları ile de uzun vadede karşılaştırıldığında hep en karlı yatırımın arsa yatırımı olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla yapılan tüm araştırmalara göre tarihteki en kârlı yatırım arsa.
Yürüyen Enflasyon: Mal ve hizmet fiyatlarındaki yükselişin kademeli olarak arttığı, aniden yükselmediği, %3-%10 dolaylarında olan enflasyon türüdür. Dört Nala Enflasyon: Ekonomideki mal ve fiyatların bir yıl içinde hızla yükseldiği ve %10 oranını aştığı enflasyon türüdür.
Faizler de sıfırsa o zaman kredi kullanıp da o malı almanıza gerek yoktur. Bir sonraki yıl da yine sıfır faizle o krediyi alıp geçen yılki fiyattan aynı malı alabilirsiniz. Bu durumda hiç kimse harcama konusunda acele etmez. Öyle olunca da tüketim azalır, talep düşer.
Enflasyondaki düşüş beklentilerin altında kalmasıyla birlikte merkez bankalarından sıkılaştırıcı mesajlar yükseldi. Enflasyon sorunu ortadan kalkıncaya kadar faizde sıkı duruşun süreceğine dair beklentiler altın fiyatlarını düşürüyor. Enflasyondaki düşüş eğilimiyle güç kazanan altın kazançlarını geri vermeye başladı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri