Örnek verecek olursak; karbonat veya kabartma tozu ekleyebilirsiniz. Pek çok yöre halkı, pekmez tozunun ekleneceği aşamada karbonat ya da kabartma tozu ekliyor. Bazı pekmez tariflerinde ise kıvam verici malzemelerin eklenmesi önerilmemektedir.
Şıradaki ekşiliği gidermek için durultma işlemi uygulanmaktadır. Bu işlem genelde içeriğinde %50-90 oranında kalsiyum karbonat (CaCO3) bulunan pekmez toprağı kullanılarak yapılmaktadır. Şıraya pekmez toprağının katılmasının nedeni şırayı durultmak, süzmeyi kolaylaştırmak ve şıranın ekşiliğini gidermektir.
Şıranın Kestirilmesi: Tatlı pekmez yapılacaksa seperatörden geçirilmiş şıraya asitliğini azaltmak için pekmez toprağı veya teknik kalsiyum karbonat (CaCO3) ilave edilir.
Sıkma ve kaynatma pekmezlerin farkları
Renklerinin de berrak ve parlak olduğunu görürsünüz. Haşlama pekmez biraz daha karamel tadındadır.
İlgili 44 soru bulundu
Ekşi temel olarak meyvenin suyunu çıkardıktan sonra yavaş yavaş kaynatıp, suyunu uçurup, pekmeze yakın bir kıvam aldırma işlemidir. Pekmezden tek farkı pekmez toprağı kullanılmadan yapılmasıdır. Meyve suyunu pekmez toprağında bir gece bırakmak meyve suyundaki ekşiliği yok edip tatlı kıvam almasını sağlar.
Bildiğiniz yöntemlerle denediğiniz pekmez tarifine kıvam vermesi için farklı maddeler ekleyebilirsiniz. Pekmez toprağı yerine ne kullanılır diyecek olursanız aklınızda daha doğal ve pratik malzemeler gelebilir. Örnek verecek olursak; karbonat veya kabartma tozu ekleyebilirsiniz.
Pekmeziniz soğuduğun da kavanoza alabilirsiniz. Pekmezinizin tam olarak kıvam alması için bir saat kaynatmanız gerekir.
Pekmez hazırlarken illa ki pekmez toprağı eklemenize gerek yoktur. Karbonat veya kabartma tozu ekleyebilirsiniz. Pek çok yöre halkı, pekmez tozunun ekleneceği aşamada karbonat ya da kabartma tozu ekliyor.
Bir su bardağından biraz az olacak şekilde içme suyu doldurduğunuz su bardağının içine pekmez ve taze sıktığınız limon suyu ve sirke ilave edin. Güzelce karıştırın. Hazırlaması bu kadar pratik olan bu karışımı uygulamak da bir hayli kolay tahmin edebileceğiniz gibi.
Yemeklerden yaklaşık 1 saat sonra, günde 2 defa içilebilir. Kansızlık tedavisinde; Sabah aç karnına 1 çay bardağı ılık su içine 2 tatlı kaşığı pekmez ve yarım limon suyu katılarak içilmelidir. Öksürük tedavisinde; 1 kahve fincanı pekmez, 1 adet limon ile karıştırılır.
Pekmez limon karışımı, şiddetli öksürüğü anında kestiği gibi demir eksikliğine de iyi gelmektedir. Limonun antioksidan özelliği pekmezin zengin vitamin ve mineralleri ile buluştuğunda ortaya çıkan karışım, birçok sağlık sorununun kısa sürede iyileşmesine yardımcı olmaktadır.
Sodanın içine pekmez ekleyerek eriyene kadar karıştırın. Limon suyu ekleyin. Bardaklara doldurup limon dilimleri ve nane yaprakları ile süsleyerek servis edin.
Pekmez-Limon-Maden Suyu
Grip ve nezle gibi hastalıklarda antibiyotik etkisi ile bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve hastalığın kolaylıkla atlatılmasını sağlıyor. Grip ve nezle için; yarım çay bardağı pekmez ve yarım çay bardağı limonu karıştırın. Üzerine 1 şişe maden suyu ekleyin.
Üzüm Pekmezi Tarifinin Püf Noktası
Bu şırayı bir yere damlattığınızda dağılmıyorsa ekşi pekmeziniz olmuş demektir. Ancak bu pekmez asidik anlamda yoğun ve ekşi bir tada sahip olacaktır. Tadını daha tatlı hale getirmek ve mayalanmasını önlemek için içerisine toprak, odun külü ya da karbonat ilave edin.
Bozulma ilk etapta kavanozdaki pekmezin köpüklenmesiyle ortaya çıkar. Eğer pekmezi sıcak veya nemli ortamda saklıyorsanız bir süre sonra üzerinde köpüklenmeler olması kaçınılmazdır. Genellikle açık kahverengi veya sarı renkte olan bu köpük kavanozda bulunan pekmezin tüm üstünü kaplayacak şekilde oluşur.
Bir kaşık pekmezi bardağın içerisine alın ve üzerine su dökün. Eğer suyu dökerken rengini suya veriyor ve iyice karışıyorsa gerçek pekmezdir. Eğer suyu dökerken dipte bal gibi kalıyorsa şekerden yapılmış ve sahte pekmezdir.
Su döküldüğünde pekmezin rengi suya geçiyorsa ve pekmezle su iyice karışıyorsa bu pekmezin kaliteli ve organik olduğunu söylemek mümkün. Eğer su dökülürken pekmez ile su karışmıyor ve pekmez bardağın altında kalıyorsa bu pekmez organik ve gerçek bir pekmez değildir.
Çünkü pekmez toprağının yapısında %50 ila 90 oranında kireç, %80'in üzerinde kalsiyum karbonat bulunuyor. Zaten içeriğindeki bu maddeler sayesinde pekmezin pH dengesini sağladığı söylenen pekmez toprağının kurşun gibi vücuda çok zararlı olabilecek ağır metaller içerme olasılığının da yüksek olduğu biliniyor.
Meyvelerin kaynatılmasıyla elde edilen şıranın pH'ı 3-4 arasındadır ve asidik olduğundan ekşidir. Aynı zamanda içindeki meyve parçaçıklarından dolayı bulanık bir görüntüsü vardır.
Briks derecesi 20, şıra randımanı % 70 olan 5-6 kg üzümden yaklaşık 1 kg pekmez elde edilir.
Limon suyunu şerbete ocağı kapatmadan biraz önce eklemelisiniz. Limonu ekler eklemez tencereyi ocaktan alırsanız şerbetiniz yine şekerlenir. Şerbetin kıvamının çok akışkan ya da çok koyu olmaması da çok önemli. Tatlınıza çok akışkan bir şerbet dökerseniz şerbeti hemen içine çekip hamurlaşabilir.
Hayır, pekmez doğal bir gıda maddesidir, şekerlenebilir. Hiçbir zararlı etkisi yoktur, aynen tüketilebilir. Pekmez ürünü kolay bozulan bir gıda maddesi değildir. Durdukça aroması ve kıvamı artar.
Uygun ortam sağlanmadığında ise aşamalı olarak bozulma gerçekleşir. Pekmez serin ve kuru bir ortamda muhafaza edilmelidir, mutlaka güneş ışığından korunmalıdır. Kapağı açıldıktan sonra ise buzdolabında saklanmalıdır. Pekmezde gerçekleşen bozulmanın ilk evresi köpüklenmedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri