ENFLUVİR, istisnai durumlarda önleyici tedavi olarak reçete edilir.
ENFLUVİR yüksek ateşi tedavi etmek için uygun ateş düşürücü ilaçlar ile birlikte kullanılabilir. ENFLUVİR grip aşılarının yerine kullanılmaz. ENFLUVİR grip aşılarının etkisini değiştirmez. Grip aşısı olmuş olsanız bile doktorunuz size ENFLUVİR reçete edebilir.
ENZAFLU, istisnai durumlarda önleyici tedavi olarak reçete edilir.
ENFLUVİR'in etkin maddesi oseltamivir'dir. ENFLUVİR “nöraminidaz inhibitörleri” denen bir ilaç grubuna dahildir. Bu ilaçlar grip virüsünün vücudun içinde yayılmasını engeller. Bu ilaçlar, grip virüsü enfeksiyonu belirtilerini dindirir veya engeller.
Laboratuvarda yapılan testlerle virüsün kolaylıkla tespit edilebildiğini söyleyen Dr. Kaya, doktorun verdiği tedaviye uyulması gerektiğini belirterek, “Viral enfeksiyon olduğu için antibiyotik kullanılmamalı. Antibiyotikler bu virüsler üzerinde etkili değildir.
İlgili 20 soru bulundu
Grip ve domuz gribi solunum yolu ile bulaşan hastalıklar olduğundan mikroplar hava yolu ile alındığında direkt olarak akciğerleri tutar. Burun ve geniz akıntısı da olduğu zaman akciğerler çok çabuk etkilenir ve bronşlar iltihaplanır. Akciğer hastalıklarının hepsi genelde bağışıklık sistemi düşük olan kişileri yakalar.
Gribi önlemek için veya grip olmuş biriyle temasa geçtikten sonra, 10 gün boyunca günde bir doz alınız. En uygunu, bu dozu sabah kahvaltısı ile birlikte almaktır. Bağışıklık sistemi zayıflamış hastalar ve yaygın grip gibi özel durumlarda, tedavi 6 hafta ila 12 haftaya kadar devam edecektir.
ENFLUVİR size gribi (influenza) tedavi etmek amacıyla reçete edilmiştir. Grip belirtileri gösterdiğinizde ve grip virüsünün toplumda yaygın görüldüğü durumlarda kullanılabilir. Diğer zamanlarda aşağıda listelenen şekilde kullanılabilir: ENFLUVİR gribi önlemek amacıyla reçete edilir.
Antiviral tedavi ne zaman başlanmalıdır? Antiviral (Tamiflu, oseltamivir) tedaviler hastanın şikayetlerinin başlamasından sonra en geç 48 saat içerisinde uygulanmalıdır.
Ateş, genellikle 3-5 gün sürer. Yorgunluk ve halsizlik daha uzun sürebilmesine rağmen sağlıklı kimselerde grip semptomları yaklaşık bir hafta sürer. Altta yatan hastalığı, bağışıklık yetmezliği olanlarda, küçük çocuklar ve yaşlılarda yaşamı tehdit edici komplikasyonlar gelişebilir.
Yetişkinlerde, en sık raporlanan advers etkiler tedavi çalışmalarında kusma ve mide bulantısı, önleme çalışmalarında mide bulantısı ve baş ağrısıdır. Bu advers etkilerin çoğunluğu ilk dozun kullanımı üzerine ilk veya ikinci tedavi gününde raporlanmış ve spontan olarak 1-2 gün içinde çözülmüştür.
Gribi önlemek için veya grip olmuş biriyle temasa geçtikten sonra, 10 gün boyunca günde bir doz alınız. En uygunu, bu dozu sabah kahvaltısı ile birlikte almaktır. Bağışıklık sistemi zayıflamış hastalar ve yaygın grip gibi özel durumlarda, tedavi 6 hafta ila 12 haftaya kadar devam edecektir.
40 kg' dan ağır olanlar Günde iki kere 75 mg (75 mg' lık doz bir 30 mg' lık doz ve bir 45 mg' lık dozun toplamından oluşur.) Grip hastalığının önlenmesinde kullanımı ENFLUVİR aynı zamanda gribi önlemek amacıyla da kullanılabilir. ENFLUVİR 10 gün boyunca günde bir kez alınmalıdır.
ENFLUVİR'in en sık raporlanan (çok yaygın ve yaygın) yan etkileri; hasta hissetme veya hasta olma (mide bulantısı, kusma), karın ağrısı, mide bozulması, baş ağrısı ve ağrıdır. Bu yan etkiler sıklıkla ilacın ilk dozundan sonra ortaya çıkar ve genellikle tedavi sürerken kesilir.
İlacı kullanan çocukların yaklaşık %15'inde kusma gözlenirken, ishal, karın ağrısı, bulantı, uykusuzluk, baş dönmesi, baş ağrısı, kulak bozuklukları diğer gözlenen yan etkilerdir.
İnfluenza, 3 farklı tipte influenza virüsünün neden olduğu bir solunum yolu enfeksiyonudur. Halk arasında grip olarak da bilinen bu hastalık tablosu, çoğunlukla bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde, çocuklarda ve yaşlılarda ani gelişen yüksek ateşle birlikte ortaya çıkar.
Grip tedavi edilebilir bir hastalıktır. Hastalık belirtilerinin başladığı ilk 48 saat içinde alınan tedavi çok daha etkilidir. Ancak kişi kesinlikle kendi başına ilaç kullanmaya karar vermemelidir. Grip çoğunlukla 7 gün içinde kendiliğinden iyileşse de bazı durumlarda hastalık kötü seyredebilir.
İnfluenza hastalığı virüs enfeksiyonuna bağlı olduğundan tedavide antiviral ilaçlar kullanılır ve semptomatik tedaviler uygulanır. Oseltamivir, zanamivir gibi antiviral ilaçlar virüse doğrudan etki göstererek enfeksiyonun giderilmesine yardımcı olur.
İnfluenza nasıl geçer? İnfluenza; genel olarak doktorun dinlenme, bol sıvı tüketimi, sağlıklı beslenme ve vakanın şiddetine göre reçeteli antiviral ilaçları önermesi sonucu iyileşir.
Domuz gribi tedavisinde kullanılan antiviral ilaçlar arasında oseltamivir (Tamiflu) ve zanamivir (Relenza) bulunur. Bu ilaçlar, virüsün çoğalmasını engelleyerek semptomların şiddetini azaltabilir. Ancak, bu ilaçların etkili olabilmesi için erken dönemde kullanılmaları önemlidir.
Dr. Elif Hakko, “39-40 dereceye varan ateş, kuru öksürük, vücudun geneline yayılan kas ve eklem ağrısı, bazı kişilerde boğaz ağrısı ve burun akıntısı ile yorgunluk H1N1 Influenza A'nın belirtileri arasında sayılabilir. Bazı vakalarda kusma ve ishal de görülebiliyor” dedi.
Ateş, 38°C ve üzerinde olabilir ve ani bir şekilde başlayabilir. Baş Ağrısı: Şiddetli ve sürekli baş ağrıları, influenza belirtileri arasında sıkça görülür. Kas ve Eklem Ağrıları: Vücut genelinde yaygın ağrılar, özellikle sırt, kaslar ve eklem bölgelerinde hissedilebilir.
Antiviral ilaçların kullanılmasının yanında; ateş düşürücü ve ağrı kesici ilaçlar, burun akıntısını ve tıkanıklığını giderici ilaçlar, yatak istirahati, bol sıvı alınması, hasta odasının sık sık havalandırılması grip tedavisinin temel taşlarıdır.
Çocuklarda ani başlayan yüksek ve dirençli ateş, boğaz ağrısı, baş ağrısı, öksürük, yaygın kas ve eklem ağrısı, kusma ve ishal görülebilir. Küçük yaştaki çocuklarda özellikle dirençli ateş ve halsizlik ön planda ise influenza akla gelmelidir. Influenza virüsü zatüre (pnömoni) sebebi olabilir.
Hızlı grip antijen testinde burun boşluğuna bir çubuk gönderilir ve numune alınır. Hızlı antijen testleri çoğunlukla 10-15 dakika içinde sonuçlanır. Bununla birlikte diğer grip testleri kadar güvenilir sonuçlar vermez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri