Rapor oranı %90 ve üzeri olan engelli bireylerin araçlarını; eşi, çocukları, kardeşleri, yakın akrabaları ve bünyesinde çalışan birinin kullanması mümkündür. 2023 yılı ile birlikte gelen yeni değişiklik ise, aracı kullanacak olan kişinin engelli birey ile aynı şehirde yaşaması gerektiğidir.
YÜZDE 90 ENGELLİ ARACINI KULLANANLAR TESCİLLENİYOR
Ancak mahkemede kimlerin bu aracı kullanacağının tescillenmesi gerekir. Engelli aracını mahkeme tarafından kayıt altına alınan ya da tescillenen isimler dışında biri kullanırsa hapis cezası ve para cezası var.
%90 engelli bireylerin trafiğe çıkmasının uygun olmaması durumunda ise araç ruhsatına kaydettirilen 3 kişinin daha aracı kullanmasına izin verilir. Buna göre %90 ve üzerinde engelli olan kişilerin adına araçları 2. ve 3. dereceye kadar akrabaları kullanabilir.
%90 altı araç alım şartları taahütnamesi
%90 altı “özel tertibatlı araç kullanabilir” ifadesi yer alan ve ÖTV indirimli araç alacak kişiler kapsamında; 01 Ocak 2023 tarihi itibari ile %90 ve altı olan kişiler adına alınan özel tertibatlı aracı; sadece “ Araç Sahibi ” kullanacak.
ENGELLİ ARACINI BAŞKASI KULLANIRSA CEZASI NEDİR? Ruhsatta ismi olmadan engelli aracının kullanılması halinde ağır para cezalarıyla ya da aracın bağlanmasıyla karşılaşmak mümkündür. Özel ve önemli durumlarda bile buna izin verilmez.
İlgili 40 soru bulundu
Engelliler adına alınan aracı kimlerin kullanıp kullanmayacağı "kara yolları trafik yönetmeliğinde" belirlenmiştir. Buna göre; Engelliler adına alınan araçları araçta yapılan donanım değişikliğine göre şu kişiler kullanabilir. % 90 ve üzeri raporu olan kişi adına yurt içinden alınan aracı herkes kullanabilir.
Engelli aracını başkası kullanırsa ne olur? Engelli aracını başkası kullanırsa ve bu kişiler kanun maddesinin dışındaki kişilerden biri olursa ağır para cezasına çarptırılır. Aynı zamanda aracın bağlanması ile de sonuçlanabilir.
Engellilere yönelik ÖTV muafiyetli araç alımına çeşitli kısıtlamalar geliyor. ÖTV'siz alınan araçları yalnızca birinci derece akrabalar sürebilecek. Engelli bireylere kolaylık sağlamak adına, engellilik oranı yüzde 90 ve üzerindeki vatandaşlar ÖTV'siz otomobil satın alabiliyor.
ENGELLİ BİREYİN YAKINI, ENGELLİ BİREYE AİT ENGELLİ RAPORU İLE ÖTV MUAFİYETLİ ARAÇ ALABİLİR Mİ? Engelli bireyin raporundan faydalanılarak başka bir kişi adına ÖTV muafiyeti ile araç alınması mümkün değildir.
Yüzde 90 engelli aracı kimler tarafından kullanılabilir? Eski sistemde aracı kendi kullanamayacak olan engelli bireyler için aracı bireyin yakınları kullanır ibaresi yer alırdı. Artık son yapılan düzenlemelerle engelli bireyin yakını olması şartı aranmadan herkes tarafından aracın kullanılabilmesi kararı alınmıştır.
Aracın sahibi olan engelli bireyin vefatı sonrasında araç üzerinde hak sahibi olan diğer varisler sahip oldukları payları dilerlerse sadece bir varise aktarabilirler. Noter onayı ile imza altına alınacak feragatname aracılığıyla araç geçişi yapılabilmektedir.
Ehliyetin iptal edilip edilmeyeceğinin rapor oranı ile hiç bir ilgisi yok. Belirleyici olan şey sürücü yönetmeliği'Ne göre kişinin sürücü olup olamayacağıdır. Bu yönetmeliğe göre sürücü olmanıza mani bir durum yoksa, % 97 raporla vergi avantajlı araç alabilir ve aracı siz de eişiniz de kullanabilirsiniz...
% 90 üstü olursa ikisi içinde araç alınabilir.
Engellilik oranı yüzde 90 ve üzeri olup ta (araçta özel donanım olsun olmasın) ötv indirimli araç alan kişilerin adlarına alınan otomobilleri de kendileri, eşleri ve üçüncü dereceye kadar yakın akrabaları kullanabilir. Yurt dışına ve şehir dışına çıkmalarında bir kısıtlılık bulunmamaktadır.
Engelli maaşı alıyorsanız otomobil aldığınız zaman sizin de maaşınız kesilebilir. Bunun mevzuatta hesaplaması mevcuttur ve uzmanlarımız hesaplamasını yaparak net bir şekilde maaşınızın kesilip kesilemeyeceğini size bildirirler.
Eğer aracı evlendikten sonra birlikte aldıysanız aracınız ortak mal olarak bölünür. Eğer aracı siz aldıysanız ve bunun ispatını yapabilirseniz kişisel mal olarak sizin olabilir.
Bu hükme göre; Kanunun 7/2'nci maddesinde düzenlenen istisnadan yararlanan malul ve engelli lerin bu kapsamda iktisap ettikleri araçları 5 yıldan fazla kullanarak bir başkasına satması durumunda, aracı alan kişi tarafından ÖTV ödenmeyecektir.
Bu tamamen asılsızdır. ÖTV muafiyeti hakkı olan tüm engelliler birbirleri arasında engelliden engelliye ÖTV aranmaksızın satış yapabilirler. Tabii tertibat konusunu kendi engel durumlarına uyarlamak şartıyla.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ÖTV Kanunu'nun 7/2. maddesine göre engel derecelerine bağlı olarak özel tüketim vergisi indiriminden yararlanabiliyor. Kanunda belirtilen maddelere göre taşıt alırken ÖTV indiriminden yararlanmak isteyen engelli kişilerin en az %40 engel derecesine sahip olması gerekiyor.
%90 ve üzeri raporu olan kişi adına yurt içinden alınan aracı herkes kullanabilir. Bu konuda "3. derece yakınlar" vb. hiçbir kısıtlama kalmadı. Yurt dışından alınan araçlar için ise 3. derece yakın sınırı devam ediyor.
Engellilerin ve engelli yakınlarının hayatlarını kolaylaştırmak adına hayata geçirilen bazı uygulamalar bulunur. Bunlardan biri de Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) muafiyeti ile araç alma imkânı ve Motorlu Taşıtlar Vergisi'nden (MTV) muaf tutulma durumu.
2023 den önceki alınan araçlarda geçmez. Serbestir yani 2023 den önce alınan araçları herkes kullanabilir durumda..
4- Engelilik oranına bağlı satın alım yapılan araçlar kimler tarafından kullanılabilir? Söz konusu araçlar sahipleri veya sahiplerinin yararına kullanılmalıdır. Bu noktada engelli kişinin eşi, il sınırı içerisindeki birinci derece akrabaları, sıhri hısımları ve kardeşleri aracı sahibi yararına kullanabilir.
2023 yılı için yeniden değerleme oranı yüzde 122,9 olarak açıklanmıştır. Bu orana göre, 2023 yılında engelli araç limiti 1.004.200 TL olmuştur . Bu fiyatın altında ve motor hacmi 1.6 litreyi geçmeyen araçlar, engelli vatandaşlar tarafından ÖTV muafiyetiyle satın alınabilmektedir.
Tabiki de takabilirsiniz fakat taktırdıktan sonra ruhsatınıza işletmeniz gerekli hasar durumunda sıkıntı yaşarsınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri