Yüzde 90'ın üzerinde engeli olan yurttaşlara tanınan ÖTV'siz araç hakkından yararlananlarının engelli aylıklarının kesildiği ortaya çıktı. Araç fiyatlarının artması nedeniyle araç kasko değerinin 240'ta 1'inin gelir olarak dikkate alınması gerekçe gösterildi.
ama evde bakım aylığı aldıktan sonraki araçlarda araç miktarı ile beyan edilen /tespit edilen gelir arasında fark varsa, beyan edilmeyen gelir kuşkusu varsa ve araştırma sonunda hanede kişi başına düşen aylık gelirin sınırı geçtiği tespit edilirse evde bakım aylığı kesilir. aksi durumda sorun olmaz.
Bu oran maksimum olarak ise %90 ve üzeri olarak bilinir. %90 ve üzerinde engel durumuna sahip olan kişilerin kişisel durumlarına bağlı olarak araçta belli başlı düzenlemeler yapılabilir. Aynı şekilde, aile fertlerinden bir veya birkaç kişi bu aracı kullanabilir.
Engelli araç indirimi hesabında aracın vergiler dahil fiyatı üzerinden %18 KDV düşülüyor. Daha sonra bu tutar üzerinden ÖTV'siz %80'lik bedel hesaplanıyor. Elde edilen meblağ aracın KDV'siz ve ÖTV'siz fiyatı oluyor. Daha sonra bu miktara %18'lik KDV tekrar ekleniyor.
İlgili 22 soru bulundu
Mevcut sistem içerisinde yapılan uygulamada, aracın motoru 1600 cc'den küçük olmak kaydıyla vergisiz satış tutarı 70.000 liranın altında ise %45, 70.000 – 120.000 lira arasında ise %50 ve 120.000 liranın üzerinde ise %60 oranında ÖTV uygulanır.
Ehliyetin iptal edilip edilmeyeceğinin rapor oranı ile hiç bir ilgisi yok. Belirleyici olan şey sürücü yönetmeliği'Ne göre kişinin sürücü olup olamayacağıdır. Bu yönetmeliğe göre sürücü olmanıza mani bir durum yoksa, % 97 raporla vergi avantajlı araç alabilir ve aracı siz de eişiniz de kullanabilirsiniz...
engelliye ait olan aracı sadece engellinin kendisi kullanabilir. Kendi dışında başka kimsenin kullanmaması gerekir. Adı üstünde engelli aracıdır ama özel bir hastane durumu olur.
Araç, rapor sahibi kişi adına alınabilir. Nenenizin, % 96 oranındaki raporu ile yurt içinden araç alabilir ve siz kullanabilirsiniz. Ama ruhsatı nenenizin üzerine olur. Raporunuzun aslı gibidir onaylı fotokopisi ile direk bir bayiye gidebilirsiniz..
%90 ve üzeri engelli oranına sahip kişiler engel nedenine bakılmaksızın araç alabilirler. Eğer ağır engelli (%90 ve üzeri) bir birey için araç alımı söz konusuysa aracı alacak kişinin 18 yaşından büyük olması şartı aranmaz. Bireyin aile yakınları, aracı satın alabilir.
ALO 170 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İletişim Merkezi: Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi 7gün 24 saat hizmet vermektedir.
bankadaki paradan dolayı sınırı geçtiğin takdirde 2022 aylığı kesilir ama sana borç çıkartılmaz.
Engelli aylığı alan kişinin başka bir gelirinin olması yasaktır. Eğer engelli maaşı alan kişinin sigortalı olarak bir yerde çalıştığı tespit edilir ise; bu durumda aylık direkt kesilmektedir.
bakıma muhtaç engelli, bakıcısı olmadığı halde uzun süre hane dışına çıkarsa ve bakım hizmetinin verilmediği anlaşılırsa evde bakım aylığı kesilir. izinli çıkılmışsa bakım hizmetinin verilmediği günler ücretten kesilir.
2023 temmuz zammı ile yılın ikinci yarısında geçerli olacak yeni evde bakım maaşı belli oldu. Ocak zammı sonrası evde bakım aylığı 4 bin 337 lira olmuştu. Temmuz ayında memur maaş katsayısında yaşanan değişikliğin ardından, yeni evde bakım maaşı ödemesi yüzde 17,55'lik zamla birlikte 5 bin 98 lira olacak.
evi ve arabası olması sorun teşkil etmez.bunlar gelir getirici şeyler değildir.tarla olursa gelir getirici olarak kabul ediyorlar.araba ticari araba değilse sorun değildir.%50 ve üzeri ağır özürlü ibareli raporunuz varsa ve kişi başı gelir 449 tl yi geçmiyorsa müracat edebilirsiniz.
Engelli Araç Sahibi Vefat Ederse Ne Olur? Engelli raporu ile ÖTV indirimli araç satın alan kişinin vefat etmesi halinde aracın hakları mirasçılara düşecektir. Dolayısıyla mirasçıların tümü araç üzerinde hak sahibi olur.
Bu hükme göre; Kanunun 7/2'nci maddesinde düzenlenen istisnadan yararlanan malul ve engelli lerin bu kapsamda iktisap ettikleri araçları 5 yıldan fazla kullanarak bir başkasına satması durumunda, aracı alan kişi tarafından ÖTV ödenmeyecektir.
Engellilik oranı yüzde 90 ve üzeri olup ta (araçta özel donanım olsun olmasın) ötv indirimli araç alan kişilerin adlarına alınan otomobilleri de kendileri, eşleri ve üçüncü dereceye kadar yakın akrabaları kullanabilir. Yurt dışına ve şehir dışına çıkmalarında bir kısıtlılık bulunmamaktadır.
ENGELLİ BİREYİN YAKINI, ENGELLİ BİREYE AİT ENGELLİ RAPORU İLE ÖTV MUAFİYETLİ ARAÇ ALABİLİR Mİ? Engelli bireyin raporundan faydalanılarak başka bir kişi adına ÖTV muafiyeti ile araç alınması mümkün değildir.
Engelli bireylerin engelleri %90 ve üzerindeyse yurt içinden alınmış olan aracı herkes kullanabilir. Eskiden olan 2. ve 3. derece akraba şartı kaldırılmıştır. Fakat araç yurt dışından alınmışsa yalnızca 2 ve 3. dereceden akrabaların kullanma şartı devam eder.
Engelli araç, yasalara uygun şekilde alınmış ve yasaların izin verdiği kişi ya da kişiler tarafından kullanılıyorsa, kaza sonrası sigorta şirketi hiç tereddütsüz hasarı öder. Ama yok, 3. derece yakınlara kadar kullanması gereken engelli aracını bir başkası kullanıyorsa ve kazaya da karışmışsa sigorta, hasarı ödemez.
B engelli ehliyetlerinin gecerlilik süresi 5 yıl, rapor yenileme sureside 2 yıldır.
kişilerin engelli raporları geçerliliğini kaybeder ve tüm engelli haklarından feragat edilir. Engelli raporu ile ilgili aklınıza takılan yasal soruları ALO 170 hattı üzerinden çağrı merkezi yetkililerine sorabilirsiniz.
Engelli sürücüler, sadece “Engelli Sağlık Kurulu Raporu”nda belirtilen aparatlar ile araçlarını kullanabilirler. Bazı engel tiplerinde ilave bir aparata gerek olmadan direkt otomatik vitesli araçlar da kullanılabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri