Engelli kimlik kartı çıkartmak için gerekli belgeler; sağlık raporu aslı ve fotokopisi, 2 Adet resim, nüfus kağıdı ve fotokopisidir.
2.423 kişinin başvuru süreci ise devam ediyor. Vatandaşlar engelli kimlik kartına https://www.turkiye.gov.tr/ashb-engelliler-icin-kimlik-karti-basvurusu linkinden başvuruda bulunabiliyor.
Başvuru yerleri ikamet edilen ilin Aile Çalışma Ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleridir. Engelli kartı ön başvuru işlemi e-devlet üzerinden de yapılabilmekte olup, ancak gerekli rapor ve belgelerin sosyal hizmetler il müdürlüğüne elden ulaştırılması gerekmektedir.
Engelli bireyin kendisinin resmi çekileceğinden bireysel başvuru şarttır. Bu başvuruda işlem yapmak için engelli kimlik kartını ve nüfus kağıt fotokopilerini asılları ile birlikte göstermeleri gerekmektedir. Gar görevlilerinin vereceği dilekçe doldurulduğunda verilen bir numara, engelli kimlik kartına yapıştıracak.
İlgili 44 soru bulundu
Engelli Kimlik Kartını sağlık kurulu raporuna göre yüzde 40 ve üzeri engelli olduğu belgelenen bireyler ve 18 yaşından küçüklerde ise sağlık kurulu raporunda çocuklar için özel gereksinim raporuna (ÇÖZ-GER) göre en az bu orana denk özel gereksinim düzeyine sahip çocuklar alabiliyor.
Süresi biten engelli raporunu yenileme nasıl yapılır? Süresiz engelli raporu geçerlilik süresi ömür boyudur ancak süresiz raporların yenilenmesi gerekir.
Kimlik Kartının Engelli Vatandaşlara Sağladığı İmkânlar
Engelli Kimlik Kartına sahip olan vatandaşlar, belediye ve özel halk otobüsleri, deniz ulaşım araçları ve TCDD bünyesindeki trenlerden ücretsiz yararlanabiliyor. Tüm iç ve dış hatlar uçuşlarında engelli kimlik kartına sahip engellilere yüzde 20 indirim sağlanıyor.
Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından verilen Engelli Kimlik Kartı`nın aslı Nüfus Cüzdanı 1 Adet Vesikalık Fotoğraf. 10-TL Kart Ücreti (Başvuru merkezinde ödenebilir)
Başbakanlık engelli kartı ile ücretsiz alabiliyorsun. ebilet.tcdd.gov.tr den alabilirsiniz biletlerinizi.
Yüzde 40'ın üzerinde raporu olan engelliler ve yakınları artık hastanenin tedavi hizmetlerinden indirimli olarak faydalanabilecekler.
GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Bu Yönetmelik ile yürürlükten kaldırılan Yönetmelik uyarınca verilmiş olan kartlar, bu Yönetmeliğin yürürlük tarihinden itibaren bir yıl süreyle geçerlidir.
Nerelerde kullanılır? Engelliler için sağlık kurulu raporu; engelli aylığı, evde bakım yardımı, bakım hizmetleri, özel eğitim, istihdam ve sağlık gibi alanlarda tanımlanmış hak ve hizmetlerden yararlanmak için gerekli olan belgedir.
Her şehirde geçer mi? Hayır, o tür kartlar sadece ait oldukları şehirde geçerlidir. Engelli kimlik kartınız varsa bazı belediyeler başka hiç bir belgeye gerek olmaksızın bu kartlarla ücretsiz şehiriçi ulaşım sağlanmaktadır.
Ücretsiz seyahat hakkından, engelliler mevcut engelli kimlik kartları ile yaşlılar ise nüfus cüzdanları ile, sadece yaşadıkları şehirde değil farklı şehirlerde de yararlanabilecek.
Engelli kimlik kartı, yüzde 40 ve üzeri oranda engelli olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan engelli bireylere verilen özel bir karttır.
Engelli kart
İşlemler size ait değilse Alo 153 üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.) @kaan230gs ücretsiz geçiş kartınla aynı noktadan yanında olan birileride geçtiyse bu uyarıyı gönderirler. yani 14:30 aynı noktada 3 defa kullınıldıysa aynı dk içinde iptal ederler.
Engellilik oranı yüzde 90 ve üzeri olup ta (araçta özel donanım olsun olmasın) ötv indirimli araç alan kişilerin adlarına alınan otomobilleri de kendileri, eşleri ve üçüncü dereceye kadar yakın akrabaları kullanabilir. Yurt dışına ve şehir dışına çıkmalarında bir kısıtlılık bulunmamaktadır.
Cep telefonu veya benzin için engelli indirimi yok. Cep telefonu hatlarında ise bazı engelli tarifeleri var.
İSPARK, Katlı ve Açık otoparklarında, araç ruhsatında engelli tescili bulunan vatandaşlara 10 saat, yol üstü otoparklarında ise 3 saat ücretsiz park hizmeti sunuyor.
Sağlık raporunda %40 ve üzeri engelliler oranı özel eğitim ve rehabilitasyon hizmetlerinden yararlanabileceğini göstermektedir. Özürlülük kimlik kartı, H sınıfı belge, bakım hizmetler, özürlü aylığı, bakım aylığı gibi imkânlardan yararlanma hakları bulunmaktadır.
Engelli raporu onaylanan birey, raporunu aldıktan sonra kendisine engelli maaşı bağlanılacak ise engelli raporu ile birlikte 2 adet vesikalık fotoğraf ile kaymakamlıklara bağlı mal müdürlüklerinden başvuru yapabilir.
Engelli bireyler, iş gücündeki kayıp oranına göre değişen koşulları sağlamaları halinde yaşa bakılmaksızın emekli olabiliyor. Emekli olanlardan daha sonra kontrol muayenesi yaptırarak yeniden rapor almaları da istenebiliyor.
Sağlık kurulu raporu “Olumsuz” olan adayların, sağlık kurulu işlemlerine itiraz etme hakları bulunmaktadır. İtiraz işlemleri için; adayların “Olumsuz” olarak aldığı sağlık raporu ile (3) gün içinde İl Sağlık Müdürlüğüne başvuru yapması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri