Engelli raporu onaylanan birey, raporunu aldıktan sonra kendisine engelli maaşı bağlanılacak ise engelli raporu ile birlikte 2 adet vesikalık fotoğraf ile kaymakamlıklara bağlı mal müdürlüklerinden başvuru yapabilir.
Engelli raporunun tanımlanmasından itibaren engelli bireyler engelli kimlik kartı için başvuruda bulunabilmektedir. Kimlik kartının çıkmasının ardından engelli bireyler şehir içinde bulunan toplu taşıma araçlarını ücretsiz kullanabilmektedir.
Bu raporlar engelli kişi kendisi başvurmadığı sürece ömür boyu geçerlidir. Engel oranının yükselmesi ve ya başka hastalıklar eklenmesi halinde hastanın talebi halinde yeniden rapor düzenlenir ve engel oranı güncellenir.
Raporlar kurum müracaatında üç nüsha, kişisel müracaatlarda ise iki nüsha olarak düzenlenir ve başhekim tarafından onaylanır. Engelli sağlık kurulu raporunun bir nüshası ilgili kişiye verilir. Kurum müracaatlarında ise raporun bir nüshası raporu isteyen kuruma gönderilir.
Engelliler için sağlık kurulu raporu, Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş hastanelerden alınmaktadır.
İlgili 37 soru bulundu
Nerelerde kullanılır? Engelliler için sağlık kurulu raporu; engelli aylığı, evde bakım yardımı, bakım hizmetleri, özel eğitim, istihdam ve sağlık gibi alanlarda tanımlanmış hak ve hizmetlerden yararlanmak için gerekli olan belgedir.
Engelli raporu sorgulama işlemini e-Nabız üzerinden de kolayca yapabilirsiniz. Engelli raporunuzun PDF'ini indirmek için E-Nabız sistemine giriş yapmalısınız! “Raporlarım” sekmesine tıklamalısınız. Tarihe göre listelenen mevcut raporlarınız arasından engelli raporunuzun yer aldığı kısmı bulmanız.
Süresi biten engelli raporunu yenileme nasıl yapılır? Süresiz engelli raporu geçerlilik süresi ömür boyudur ancak süresiz raporların yenilenmesi gerekir.
Sekreterlik, raporu işleme koyar ve daha sonra e-devlet sistemine yükler. Bu süreç genellikle 3-5 iş günü sürmektedir.
Misal engelli kartı çıkarmak istiyorsunuz diyelim. E devlet üzerinden aile politikalar bakanlığından talep edeceksiniz. Onlar da e devlette bulunan kimlik bilgilerinize, fotoğrafrafınıza, engelli raporunuza ulaşır. Kartı basar ve adresinize gönderir. Tabi elektronik imza olacaktır o zaman.
7- Komisyonda e-rapor sistemi üzerinden yazılan raporlar en geç 48 saat içerisinde e-nabız/raporlarım sistemine düşer. 9- Düzenlenen sürücü sağlık raporu e-imzalırdır; 2 yıl süre ile geçerliliği vardır; 2 yıl sonunda rapora ihtiyaç duyulması halinde şahsın bu aşamalardan geçmesi gerekir.
Yani süreli raporun geçerlilik süresi içinde engellilik durumunda bir değişiklik meydana gelmediyse, süre bitimine 6 aydan kısa bir süre kala basvurulabilir ve yeni rapor alınabilir.
Heyet raporu için başvuru yapıldıktan sonra, kişinin sağlık kontrolleri yapılır. Bu kontroller ve süreleri kişideki hastalıklara göre değişkenlik gösterir.
Kimlik Kartının Engelli Vatandaşlara Sağladığı İmkânlar
Tüm iç ve dış hatlar uçuşlarında engelli kimlik kartına sahip engellilere yüzde 20 indirim sağlanıyor. Müze ve ören yerleri, milli parklar, tabiatı koruma alanları ve tabiat parklarına ücretsiz bir şekilde ziyaret edebiliyor.
Ama engellilik oranı yüzde 40'ın altına düşürülenler birçok haktan yararlanamıyor. Devlet, engellilik oranı yüzde 40'ın altında olduğunda kişiye yalnızca rehabilitasyon merkezlerinden yararlanma hakkı veriyor. Engelli maaşı, evde bakım hizmetleri, ulaşım gibi haklardan yararlanamıyor.
Sağlık kurulu raporu “Olumsuz” olan adayların, sağlık kurulu işlemlerine itiraz etme hakları bulunmaktadır. İtiraz işlemleri için; adayların “Olumsuz” olarak aldığı sağlık raporu ile (3) gün içinde İl Sağlık Müdürlüğüne başvuru yapması gerekmektedir.
Sağlık raporunda %40 ve üzeri engelliler oranı özel eğitim ve rehabilitasyon hizmetlerinden yararlanabileceğini göstermektedir. Özürlülük kimlik kartı, H sınıfı belge, bakım hizmetler, özürlü aylığı, bakım aylığı gibi imkânlardan yararlanma hakları bulunmaktadır.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş açıklamasına göre engelli aylıkları; yüzde 40-69 arası engelli aylığı 1.594 TL'den 1.874 TL'ye, yüzde 70 ve üzeri engelli aylığı 2.392 TL'den 2.811 TL'ye, engelli yakını aylığı 1.594 TL'den 1.874 TL'ye yükselmiş durumda.
İmzalardan sonra heyet raporu artık hazır hale gelmiştir. Sağlık kurulu biriminden teslim alabilirsiniz. Engelli raporları için maksimum teslim süresi 15 gündür. Diğer Raporlar 3 iş günü içerisinde e-devlet uygulamasından alabilirsiniz.
Raporlar özel ya da devlet hastanelerinden alınabilmektedir. Sağlık kurulu raporu sorgulama e-devlet üzerinden basit bir arama sorgusuyla ulaşılabilen bir işlemdir. Sağlık kurulu raporuna ihtiyaç duyan bireyler, MHRS üzerinden sağlık kurulu randevusu alarak hastanelere müracaat edebilirler.
Yüzde 40'ın üzerinde raporu olan engelliler ve yakınları artık hastanenin tedavi hizmetlerinden indirimli olarak faydalanabilecekler.
(2) Bu Yönetmelik, erişkinler için sağlık kurulu raporuna göre engel oranı en az %40 olan bireylere veya çocuklar için özel gereksinim raporuna (ÇÖZ-GER) göre en az bu orana denk özel gereksinim düzeyine sahip çocuklara engelli kimlik kartı verilmesini, Ulusal Engelli Veri Sistemi oluşturulmasını ve Ulusal Engelli Veri ...
Düzenlenen kimlik kartı, kişilerin, başvuru esnasında beyan ettikleri adreslerine ya da MERNiS'te kayıtlı olan adreslerine 15 iş günü içerisinde gönderiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri