Engellilik dereceleri%90 ve daha fazla olan malûl ve engellilerin adlarına kayıtlı taşıtları ile diğer malûl ve engellilerin, bu durumlarına uygun hale getirilmiş özel tertibatlı taşıtları motorlu taşıtlar vergisinden istisna edilmiştir.
Yine bu fırsattan engellilerin yararlandığını görüyoruz ve yine şartlar hemen hemen aynı tutulmuş durumda. Burada ilk bakılan şart raporla beraber engellik durumunun ne olduğu. %90 ve üzeri engelli olunması durumunda zaten, engelli olan kişinin adına kayıtlı olan araçtan MTV vergisi alınmaz.
Engelli bireyler, engellilik yüzdeleri %90 ve üzeri ise sıfır araç alırken ÖTV'den muaf tutulur. Dolayısıyla yüzde 90 özürlü raporu ile araba almak için ÖTV ödemek zorunda kalmazsın. Ancak %90 engelli bireylerin H sınıfı ehliyete sahip olması gerekir.
Bu hükme göre; Kanunun 7/2'nci maddesinde düzenlenen istisnadan yararlanan malul ve engelli lerin bu kapsamda iktisap ettikleri araçları 5 yıldan fazla kullanarak bir başkasına satması durumunda, aracı alan kişi tarafından ÖTV ödenmeyecektir.
İlgili 42 soru bulundu
ÖTV muafiyetiyle alınan araçlarda MTV muafiyeti de geçerli olmaktadır. Araç kullanımı süresince MTV muafiyetinin devamı için süreli sağlık kurulu raporlarının süresinin bitmesinden 1 ay önce rapor yenilenerek vergi dairesine teslim edilmelidir.
MTV vergisi ödemekle yükümlü olmayan araçlar; kamuya hizmet eden araçlar, Kızılay Derneği'ne kayıtlı taşıtlar, en az %90 engelli bireylerin üzerine kayıtlı bulunan araçlar ve hurda haline bulunan araçlar bu vergilerin ödemesini yapmayabilir.
Engellilik dereceleri%90 ve daha fazla olan malûl ve engellilerin adlarına kayıtlı taşıtları ile diğer malûl ve engellilerin, bu durumlarına uygun hale getirilmiş özel tertibatlı taşıtları motorlu taşıtlar vergisinden istisna edilmiştir.
Bu durumda taşıtı satan kişinin, sattığı araç için belirlenmiş olan 5 yıl bitmeden yeni araç alması mümkün değildir. 8- Engelli araç alma süresi 3 yıla düştü mü? Engelliler, getirilen ithal aracı serbest dolaşıma girdiği tarihten itibaren üç yıl geçmeden engeli olmayan bir başka kişiye satamayacak.
Ruhsatta ismi olmadan engelli aracının kullanılması halinde ağır para cezalarıyla ya da aracın bağlanmasıyla karşılaşmak mümkündür. Özel ve önemli durumlarda bile buna izin verilmez. Doğum, hastalık gibi durumlarda dahi engelli aracının ruhsatta ismi olmayan kişiler tarafından kullanılması cezaya tabiidir.
Gelir İdaresi Başkanlığı Depremde İkamet Eden Faklı Plakalı Araçların Ek MTV Ödeme İptali. Ek MTV ile ilgili düzenlenen yasada 6 Şubat 2023'te meydana gelen deprem bölgesinde bulunan ikamet eden o tarihte tescilli olan araçlar ek MTV'den muaf yazmakta.
2023 MTV zammı %61,5'e indirildi. Sonuç olarak 2022 yılı MTV tutarları %61,5 arttırılarak 2023 MTV tutarları belirlendi. Örneğin 2022 yılında MTV'si 1.000 TL olan bir aracın, 2023 yılı MTV'si 1.615 TL oldu.
Gecikme Zammı Uygulanacak
Ek MTV iki eşit taksitte ödenecek; ilk taksit 6 Eylül'e, ikinci taksit ise Kasım ayı sonuna kadar. 6183 sayılı Yasa m.51 uyarınca süresi içinde ödenmeyen amme alacaklarına yasal sürenin son gününü takip eden günden itibaren aylık yüzde 2,5 gecikme zammı uygulanır.
Sağlık raporunda %40 ve üzeri engelliler oranı özel eğitim ve rehabilitasyon hizmetlerinden yararlanabileceğini göstermektedir. Özürlülük kimlik kartı, H sınıfı belge, bakım hizmetler, özürlü aylığı, bakım aylığı gibi imkânlardan yararlanma hakları bulunmaktadır.
Engellilik Vergi İndirimi Başvuru İşlemleri hizmetine e- Devlet Kapısı üzerinden erişebilirsiniz. T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi.
KOSGEB Engelli Desteği
KOSGEB, kendi işini kurmak isteyen vatandaşlara faizsiz kredi ve hibe imkanı sunan kurumdur. KOSGEB engellilere sunduğu desteğin kapsamı aşağıdaki gibidir: Maksimum toplam limiti 65.000 TL'dir.
Engelli raporu ile ÖTV indirimli araç satın alan kişinin vefat etmesi halinde aracın hakları mirasçılara düşecektir. Dolayısıyla mirasçıların tümü araç üzerinde hak sahibi olur.
ÖTV muafiyeti ile araç sahibi engelli sürücü ve yolcunun vefat etmesi ve aracın mirasçılara intikal etmesi durumunda, mirasçılardan ÖTV aranmaz. Ancak vefat eden kişinin ÖTV istisnasından yararlandığı tarihten itibaren 5 yıl dolmadan, varisin, aracın satışını veya devrini yapması halinde ÖTV aranır.
4- Engelilik oranına bağlı satın alım yapılan araçlar kimler tarafından kullanılabilir? Söz konusu araçlar sahipleri veya sahiplerinin yararına kullanılmalıdır. Bu noktada engelli kişinin eşi, il sınırı içerisindeki birinci derece akrabaları, sıhri hısımları ve kardeşleri aracı sahibi yararına kullanabilir.
Bu konuda "3. derece yakınlar" vb. hiç bir kısıtlama kalmadı. H sınıfı sürücü belgesi bulunup kendisi araç kullanan kişilerin özel donanıma sahip araçlarını kendileri ve bir de benzer sakatlığı bulunan H sınıfı sürücü belgesine sahip kişiler kullanabiliyor.
İlk olarak araç sigortanızı yaptırdığınız sigorta acentesine ''Motorlu Taşıtlar Vergisi Tutarına Esas Olan Kasko Sigortası Değeri Bildirim Formu''nu düzenletmeniz gerekiyor. Bu formu hazırlattıktan sonra formla beraber MTV indirimi dilekçesiyle bağlı bulunduğunuz vergi dairesine başvurmanız yeterli.
Engellilik oranı yüzde 90 ve üzeri olup ta (araçta özel donanım olsun olmasın) ötv indirimli araç alan kişilerin adlarına alınan otomobilleri de kendileri, eşleri ve üçüncü dereceye kadar yakın akrabaları kullanabilir. Yurt dışına ve şehir dışına çıkmalarında bir kısıtlılık bulunmamaktadır.
ÖTV istisnasından faydalanan mükellefler için istisna uygulaması: ÖTV istisnalı aracı olanların, MTV istisnasından faydalanmak için "Malûl ve Engelliler Adına Kayıt ve Tescilli Taşıtlarda Motorlu Taşıtlar Vergisi İstisnası Bildirim Formu doldurur ve vergi dairesine başvururlar.
1-Deprem tarihi itibarıyla deprem bölgesinde kayıt ve tescilli olan taşıtlar Ek MTV ödemeyecektir. Ancak deprem bölgesinde olup 06.02.2023 tarihinden sonra kayıt ve tescil edilen aracı bulunanlar Ek MTV ödemesi yapmaları gerekmektedir.
Motorlu Taşıtlar Vergisi her yılın Ocak ve Temmuz aylarında, ayın son gününe kadar ödenebilmektedir. Bahsi geçen aylarda, ayın son gününden önce yapılan araç muayene işlemlerinde Motorlu Taşıtlar Vergisi borç olarak görünmez ve araç muayenesi için engel teşkil etmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri