Buna göre şehirlerarası ulaşımda engelli indirimi; otobüs firmaları, en az %40 oranında engelli olduğunu belgeleyen kişilere; 20 koltuğa kadar olan taşıtlar için 1 kişiye, 20 koltuktan fazla koltuğa sahip taşıtlar için ise en fazla 2 kişiye, geçerli ücret tarifesi üzerinden bilet ücretinde %40 indirim uygular.
– Belediye otobüsleri, Metro seferleri, TCDD ve Deniz Yollarının şehir içi seferleri ücretsizdir. “Ağır engelli” ibareli raporu olanların bir refakatçisi engelli kişi ile beraber olmak şartıyla ücretsiz ulaşımdan yararlanır. – Şehirlerarası otobüslerde %30 indirim mevcuttur. Refakatçi indirimi yoktur.
Her şehirde geçer mi? Hayır, o tür kartlar sadece ait oldukları şehirde geçerlidir. Engelli kimlik kartınız varsa bazı belediyeler başka hiç bir belgeye gerek olmaksızın bu kartlarla ücretsiz şehiriçi ulaşım sağlanmaktadır.
Kimlik Kartının Engelli Vatandaşlara Sağladığı İmkânlar
Engelli Kimlik Kartına sahip olan vatandaşlar, belediye ve özel halk otobüsleri, deniz ulaşım araçları ve TCDD bünyesindeki trenlerden ücretsiz yararlanabiliyor. Tüm iç ve dış hatlar uçuşlarında engelli kimlik kartına sahip engellilere yüzde 20 indirim sağlanıyor.
Şehirler Arası Otobüslerde İndirim
%30 indirim mevcuttur. Refakatçi indirimi yoktur. İnternetten bilet alımlarında bu indirimden yararlanılamamaktadır. Engelli indirimi yapmayan otobüs firmaları hakkında tutanak tutturup Ulaştırma Bakanlığına bildirebilirsiniz.
İlgili 36 soru bulundu
Kanuna göre; %40 ve üzerinde engelli olduğunu belgeleyen Türk vatandaşlarının kendileri, ağır engellilerin kendileri ile birlikte yolculuk ettikleri bir refakatçisi şehir içi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanacaklardır.
Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın müjdesini verdiği ve 12 Temmuz 2013 tarihinde 4736 sayılı Kanun'da yapılan değişiklikle getirilen engelli ve yaşlı vatandaşlara yönelik ücretsiz seyahat uygulaması tüm Türkiye'de hayata geçiyor.
ENGELLİ KİMLİK KARTININ SAĞLADIĞI HAK VE AVANTAJLAR NELERDİR? - Belediye otobüsleri, metro seferleri, marmaray, metrobüs, tramvay, füniküler, deniz yollarının şehir içi seferleri ücretsizdir. 'Ağır engelli' ibareli raporu olanların bir refakatçisi engelli kişi ile beraber olmak şartıyla ücretsiz ulaşımdan yararlanır.
Yolcularımızın bu indirimden faydalanmaları için % 40 ve üzeri oranda engelli olduğunu gösteren bir belgeyi (T.C. Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı'ndan alınmış engelli kimlik kartı, sağlık kurulu raporu veya ”Engelli” ibaresi bulunan nüfus cüzdanı) ibraz etmeleri gerekmektedir.
Cep telefonu veya benzin için engelli indirimi yok.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Özürlü ve Yaşlı Genel Müdürlüğü tarafından verilmiş (%40 ve üzeri) özürlü kimlik kartı veya sağlık kurulu raporu belgelerini ileten engelli misafirlerimiz tüm biletli hatlarımızda İDO seyahatlerini, %15 indirimle gerçekleştirme avantajına sahiptir.
evet, başbakanlık özürlüler idaresi başkanlığının verdiği kartla maçlara ücretsiz girebiliyorsunuz.. kartınız varsa dış görünüm önemli değil, bizler için açılan özel kapılardan kartımızı göstererek girebiliyoruz..
Engellilere HGS indirimi bulunmamaktadır.
En az %40 engellerinin olduğunu uygun belgeler ile kanıtlayabilen engelli yolculara %40 indirim sağlanır. Engelli veya hareket kısıtlaması olan yolcular için indirim ancak bilet satış noktalarında sağlanabilir ve bu biletler ancak bilet satış noktalarından satın alınabilir.
Engelli Yolcu İndirimi ile Otobüs Bileti Nereden Alınır? Engelli yolcular için otobüs biletleri firmaların çağrı merkezleri ya da internet üzerinden alınamamaktadır. Biletleri firmaların satış noktalarından engelli kartı, engelli raporu veya engelli olduğunuzu gösterir resmi bir belge ile almalısınız.
Soru 1: Kimlik kartı nasıl alınır? Engelli Kimlik Kartı alabilmek için engelli birey sağlık kurulu raporu ile %40 ve üzeri engelli olduğunu belgelemelidir.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı Sevgi ve Çocuk evlerinde kalan çocukların, asgari %40 engelli raporu olan tüm engellilerin ve 65 yaş üstünde olan kişilerin lisans ve vize ücretinden muaf tutulmasına karar verilmiştir.
Yüzde 40'ın üzerinde raporu olan engelliler ve yakınları artık hastanenin tedavi hizmetlerinden indirimli olarak faydalanabilecekler.
Bir tanesi türkiyenin dört bir yanında geçerli olan engelli kartı, Ki bu kartla şehir içi ulaşım yapamazsın. Ayrıca her ilin şehir içi ulaşımı için kullanılan ve her ilde ayrı ayrı çıkartman gereken diğer şehir içi ulaşım kartı. Bu kartı türkiye genelinde tren,müze,tiyatro,stadyum vs gibi yerlerde kullanılır.
Engelli kimlik kartı çıkartmak için gerekli belgeler; sağlık raporu aslı ve fotokopisi, 2 Adet resim, nüfus kağıdı ve fotokopisidir. Belediye otobüsleri,Metro seferleri, TCDD ve Deniz Yollarının şehir içi seferleri ücretsizdir.
Belediyeler indirimli ve ücretsiz kartları usulsüz şekilde kullanan vatandaşlara yönelik cezaları duyurdu. Kendisine ait olmayan ücretsiz veya indirimli kartları kullanan vatandaşların kartına el konulacak ve 1.300 TL değerinde ceza kesilecek.
On birlerce engellimizin, yüzlerce sivil toplum örgütünün pandeminin başından bu yana verdiği mücadele sonuç verdi. Engellilerin ücretsiz seyahat hakkına yönelik uygulanan kota uygulaması sona erdi.
Engelli kimlik kartını, Aile ve Sosyal Politikalar İl ve İlçe Müdürlükleri'ne ya da E-Devlet sistemi üzerinden başvuru yapmak suretiyle alabilirsiniz. Bulunduğunuz ildeki Aile ve Sosyal Politikalar İl ve İlçe Müdürlükleri'ne gerekli belgeler ile başvurmanız halinde engelli kartı alabilirsininiz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri