Bunun için öncelikle "http://www.bmvdb.gov.tr/engelliindirimi/" internet adresine giriş yaparak engelli vergi indirimi sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Sorgulama için öncelikle (http://eviss.ivdb.gov.tr/) bağlantı adresine tıklayınız. Açılan sayfada şu bilgileri sisteme girmeniz gerekiyor. EVİSS sorgulama ekranından şahsınızla ilgili iki bilgiyi eksiksiz ve doğru olarak girdiğinizde dosyanızın hangi aşamada olduğunu takip edebilirsiniz.
işlem sonuçlanmış ise kısa sürede gelir. Bürokasi ve yazışmalardan dolayı 1 ay olabilir 2 ay olabilir. Ancak işlem baştan yapılacaksa daha önce hiç vergi indirimi yoksa çok zaman alıyor.
Özetlemek gerekirse ücret bordrosu hesaplanırken her yıl güncellenen engellilik indirim tutarı, brüt ücretten sigorta primi işçi payı ve işsizlik primi işçi payı gibi indirilmesi gerekmektedir. Bulunan matrah ise vergi matrahı olacaktır.
Peki, engel oranına göre ÖTV muafiyeti hesaplatmak isteyenler engelli raporuna nereden ulaşabilirler? Engelli raporu ile araba satın almak için ihtiyacınız olan raporu tek tıkla E-Devlet üzerinden sorgulayabilirsiniz.
İlgili 41 soru bulundu
- İllerde Defterdarlık Gelir Müdürlüğüne, - Bağımsız Vergi Dairesi bulunan ilçelerde Vergi Dairesi Müdürlüğüne, - Diğer ilçelerde Mal Müdürlüğü'ne, yapması gerekir.
2023 yılı engellilik indirimi :
Birinci derece engelliler için 4.400 TL. İkinci derece engelliler için 2.600 TL. Üçüncü derece engelliler için 1.100 TL'dir.
Aynı zamanda doğrudan "https://ivd.gib.gov.tr" linke tıklayarak da sorgulama yapabilirsiniz.
İşçi Piri, İşsizlik Sigortası, Gelir Vergisi ve Damga Vergisi toplanarak kesintiler toplamı bulunur. Brüt maaştan kesintiler düşürüldükten sonra net maaş bulunur. 4- Net maaşın üzerine Asgari Geçim İndirimi Tutarı eklenerek engelli işçiye ödenecek net maaş bulunmuş olur.
Ancak ilgili belgeye e-devlet üzerinden ulaşmak da belli koşullar altında mümkündür. E-devlet sağlık kurulu raporu sorgulama işlemi için turkiye.gov.tr'yi ziyaret ettikten sonra “e-İmzalı Erişkinler için Engellilik Sağlık Kurulu Raporları Sorgulama” adlı işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
ENGELLİLİK İNDİRİMİ İÇİN BAŞVURULACAK MAKAMLAR
İllerde; Defterdarlık Gelir Müdürlüğü, Bağımsız Vergi dairesi bulunan ilçelerde; Vergi Dairesi Müdürlüğü, Diğer ilçelerde; Malmüdürlükleri.
Gelir Vergisi, Gümrük Vergisi, Özel Tüketim Vergisi, Motorlu Taşıtlar Vergisi, Katma Değer Vergisi ve Emlak Vergisi Kanunlarında engellilere çeşitli avantajlar sağlanmıştır.
Vergi yargısının görüşü Anayasa ve yasa hükümlerine uygun olan görüştür. Engellilik indiriminden yararlanmak isteyen ancak işe giriş anında başvuru yapamamış çalışanlar; düzeltme zamanaşımı süresi içinde 5 yıl geriye dönük olarak dilekçeyle başvurarak engellilik indirimi bedellerini talep edebilirler.
T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı
Alınacak vergi indirimi ile Sosyal Güvenlik Kurumu'na yapılacak başvuru sonucunda da erken emekli olunabiliyor.
Bildiğiniz gibi 2022 yılı itibarı ile asgari ücret vergi dışında bırakıldı. Dolayısı ile asgari ücretle çalışanlar bakımından engelli olsalar dahi, ek bir vergi indirimi uygulanmıyor.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş açıklamasına göre engelli aylıkları; yüzde 40-69 arası engelli aylığı 1.594 TL'den 1.874 TL'ye, yüzde 70 ve üzeri engelli aylığı 2.392 TL'den 2.811 TL'ye, engelli yakını aylığı 1.594 TL'den 1.874 TL'ye yükselmiş durumda.
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi emekli vatandaşların maaşından vergi kesintisi yapılmamaktadır. Emekliler aktif değil bağımlı nüfus olarak kabul edilirler ve emekliliğe aktif oldukları dönemde ödedikleri gelir vergisi ile hak kazanırlar. Bu sebeple maaşlarından yeni bir kesinti yapılmamaktadır.
Vergi indirimi; engelli çalışanın aldığı ücretin gelir vergisi matrahlarından belirlenen esas ve tutarlarda engel oranına göre yapılan indirimdir. Gelir Vergisi Kanunu'nun 31'inci maddesine göre; engelli/engelli yakını olan çalışanların maaşlarındaki gelir vergisi kesintisinden indirime gidilmesidir.
- Engelli ücretli, - Bakmakla yükümlü olduğu engelli kişi bulunan ücretli, - Engelli serbest meslek erbabı, - Bakmakla yükümlü olduğu engelli kişi bulunan serbest meslek erbabı, - Basit usulde vergilendirilen engelliler, gelir vergisi matrahlarının hesaplanmasında engellilik indiriminden yararlanabilmektedir.
Yüzde 40 engelli raporuna sahip bir vatandaş yalnızca kendi kullanacağı araçlar için indirimden faydalanabilirken yüzde 90 engelli raporuna sahip vatandaşların yakınları da bu indirimlerden faydalanabilir. Diğer yandan yüzde 40 ve 90 engel raporu olanlar, Özel Tüketim Vergisi ödemeden araç sahibi olabiliyor.
Yüzde 40 engelli emeklilik şartları aşağıdaki gibidir: %40 engelliler 15 yıl sigortalılık ve 3600 gün prim şartıyla emekliye ayrılabilir. 6 Ağustos 1991 ve 5 Ağustos 1994 aralıklı işe giriş yapanlar 3760 gün. 6 Ağustos 1994 ve 5 Ağustos 1997 aralıklı işe giriş yapanlar 3920 gün.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri