Unutulmamalı ki engerek yılanı insanları öldürecek kadar zehirli bir hayvandır. Vatandaşlarımız yılanı görünce yakalamaya, yakaladıklarında kesinlikle boyunlarına dolamaya kalkmasınlar. Bazen önemsenmeyen küçük bir yanlış hareketle yılan boyundan ısırdığı zaman 5 veya 10 dakika içinde ölümüne neden olabilir."
Tedavi edilmemiş engerek ısırmalarında dahi 24 saat içinde bir ölüm olayına pek rastlanmaz. Bununla birlikte yılan ısırmaları ciddiye alınmalıdır. Derhal bir vantuz yada ucu kesilmiş plastik enjektörle mekanik emme yapılmalıdır, asla ağızla emme yapılmamalıdır bu ağız yoluyla zehirlenmeye neden olabilir.
Dağılımı Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da, Doğu Akdeniz bölgesinde habitatın uygun olduğu alanlarda dağılım gösterirler ve Türkiye'nin zehri en ölümcül yılanları olarak bilinirler.
Kara mamba'nın nörotoksik zehri doğadaki en etkili zehirlerden biridir. Sinir sistemini ve kasları felç edip , en sonunda ise solunum sistemini durdurur. Zehir insanları 20 dakika içinde öldürebilir.
Zehir vücut içinde 2 yoldan yayılır.
Bunlar kan dolaşımı ve lenf yolu (dokular arası sıvı)'dur. Zehir dişinin kan damarına isabet etmesi, zehrin çabuk yayılmasına neden olur, etkisi çok kuvvetli ise birkaç dakikada ölümle sonuçlanabilir.
İlgili 16 soru bulundu
Yılan Sokması insanlarda 6 ila 48 saat içerisinde ölüme neden olabilir.
Zehrin vücuda girdiği yerde ağrı, şişme, deride renk değişimi bulantı, baş ve kas ağrıları, halsizlik görülür. Felç ve solunum sistemine etki sonucu ısırılan kişi kaybedilebilir. Engerek yılanları kan hücrelerini eritir ve pıhtılaşmaya etki eder. Isırılan bölgenin kalp hizasının altında tutulması gerekir.
Yılanlar genellikle keskn kokulardan hoşlanmazlar bu nedenle bulunduğu bölgelere kükürt ve kireç koymak onları bulundukları ortamdan tamamen uzaklaştıracaktır. Ayrıca yılanı uzaklaştırmak için bulunduğu bölgeye naftalin koymakta bir diğer etkili yöntemdir.
Zehirli yılan açısından bol ülkelerden birinin de Türkiye olduğunu belirten usta dağcı İsmet Şentürk, "Ülkemizde zehirli yılanlar arasında da bir dağılım mevcut. Bazı zehirli yılanlar, diğerlerine göre daha fazla görülürken, bazı zehirli yılanlar ise diğerlerine göre daha az görülüyor.
Zehirsiz bir tür olan yılanın ağaca tırmanması bir vatandaş tarafından kayıt altına alındı. İki buçuk metreye erişen boyu ile Türkiye'de yaşayan en büyük yılanlardan olan sarı yılan, Pülümür ilçesi merkez Komolar Mahallesi'nde cep telefonu kamerasıyla kayıt altına alındı.
Şimdiye kadar çok nadir görülen koca engerek, Tunceli'de Çemişgezek'e bağlı Erkalkan köyünde görüldü. Ağacın üzerinde görülen yılan Tulgay Daşhan, tarafından cep telefonu ile kayıt altına alındı. Nesli tükenmekte olan engerek yılanları, yüksekliği bin 500 metreye kadar alanlarda barınabiliyor.
Oldukça ağır hareket ederler ama saldırırken çok hızlı olabilirler. Sıkıştırılmadıkça insanı ısırmayan, zehirli bir yılandır. Zehirleri İnsanlar için tehlikeli olabilir. Yavru olanları bile yetişkin bir insanı öldürecek kadar zehir taşır.
Türkiye'nin en zehirli yılanı olarak bilinen "Anadolu engereği" Kilis'te görüntülendi. Vatandaşların bölgede sıklıkla yaşadığı bilinen yılana karşı dikkatli olması gerektiği belirtildi. Sosyal medya kullanıcıları ise yılanla ilgili, "Görürseniz koşarak kaçın.
Bunlar; 'Kör Yılan, Kara Yılan, Sikkeli Yılan, Kedi Gözlü Yılan, Çukurbaşlı Yılan ve Koca Engerek yani halk arasında bilinen ismiyle Gufi'dir. Bu türler arasında sadece 3 tür zehirlidir fakat insan için tehlikeli olabilecek sadece Koca Engerek'tir.
Sıkıştırıldıklarında, yakalanmaya çalışıldığında ve üzerine basıldığı durumlarda saldırgan olabilirler fakat hiçbir zaman durup dururken yani tehlike hissetmedikleri durumda saldırgan davranışlar sergilemezler. Bu nedenle yılanla karşılaşılması durumunda yılanı rahatsız etmeden yolunuzu değiştirmeniz yeterlidir.”
- Yara bol su ile yıkanır. - Yaraya yakın bölgede takı varsa baskı yapmasını önlemek amacıyla çıkarılır. - Yara kol ya da bacakta ise, ısırılan bölgenin tam üstünden, dolaşımı engellemeyecek şekilde bandajla baskı yapılır. Ancak sıkı bandaj uygulamamaya dikkat edilmelidir.
Baharın gelmesiyle birlikte kış uykusundan uyandıkları için kendilerini göstermeye başladılar. Yılanları görenlerin sakin kalması ve onları rahatsız etmemeleri çok önemli. Zehirsiz oldukları için insanlara zarar vermeleri mümkün değil. Bu nedenle kesinlikle öldürmeyin.
2. Zehirli yılanlarda göz ile alt çene kenarı arasındaki pullar çok sıralı, zehirsiz yılanlarda ise bir sıralıdır. 3. Zehirli yılanlarda kuyruk ucu küt, zehirsiz yılanlarda uca doğru gittikçe incelir. 4. Zehirli yılanlarda vücut iri lekeli, zehirsiz yılanlarda ise lekesizdir.
Kral kobra, Elapidae ailesinden inanılmaz derecede ölümcül bir yılan türüdür. Hindistan ve Güneydoğu Asya'nın orman bölgelerine özgü olan kral kobra, toplam uzunluğu 4 metre (olgunlukta) ile dünyanın en uzun zehirli yılanı olarak kabul edilir.
Yılanlar çoğu zaman avlarını ısırırlar, ancak sık görülmese de, genellikle savunma amaçlı olarak insanları ısırdıkları da olur. Çoğu yılan zehirsizdir ve avlarını genellikle zehir kullanmadan boğarak öldürürler.
Evinizin etrafında yumurtlayan tavuklarınız ve civcivleriniz varsa, tüm duyuları son derece gelişmiş olan yılanlar, onların kokusunu alır ve yiyecek bulmak için evinize yaklaşır. Aynı şekilde evinizin etrafında fare ve benzeri kemirgenlerin olması, yılanların yaşam alanlarınıza yaklaşmasına neden olur.
Birçok klibe, filme ve tanıtım destinasyonuna da konu olan evlerin mavi boyaları akrepleri, yılanları evlerden uzaklaştırırken turistleri ise bu renkleri ile cezbediyor. Mavi pencereli beyaz evlerin vazgeçilmezi ise bahçesine dikilen begonvilleri, fesleğeni ve kapı önüne gömülen nazar boncuğu oluyor.
Hiçbir yılan durduk yere insana saldırmaz ve ısırmaz. Yılanların duyma özelliği yoktur. Ama yerdeki titreşimleri algılayabildiklerinden dolayı kendisine yaklaşmakta olan bir insanı çok öncesinden hissederek bulundukları noktadan uzaklaşmaya çalışırlar.
Dünyanın en zehirli yılanları arasında yer alan Hopa engereği kış uykusundan uyandı. Artvin'in Kemalpaşa ilçesinde çaylık arazide görüntülenen engerek nesli tükenme tehlikesine karşı koruma altında yer alıyor.
Tür, gün içinde sabah ve öğlenden sonra daha aktiftir. Kış uykusundan çıkan bireyler çiftleşir. Canlı doğururlar ve dişiler her yıl yaşadığı yüksekliğe bağlı olarak ağustos sonu eylül başlarında 3-13 arasında canlı yavru doğururlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri