Eğer virajdayken aniden gaza basarsanız ya da yüksek hızla viraja girerseniz, merkezkaç kuvvetinin ön lastikleri zorlaması sonucu arabanızın önden kayması gibi bir durum yaşayabilirsiniz.
Öncelikle viraja girmeden önce hızınızı yavaşlatmanız gerekiyor. Son ana kadar hızlı gidip ani fren yapmak yanlış bir sürüş dinamiğidir. Viraja hızlı girdikçe trafik kazası riskiniz de artmış oluyor. Bu durumda aracın fiziksel dinamiği düz yolda giderken ki gibi değildir.
Viraja girerken;
İdeal hız seviyesini yakalayarak acil bir durumda ani fren yapmaktan kaçınabilir, dolayısıyla aracın kontrol kaybını engelleyebilirsiniz. Çünkü dönüş esnasında yapılan sert frenler ağırlığı ön tarafa bindirerek aracın savrulmasına sebep olabilir.
Viraja genişten girmek en doğru tekniklerden birisidir. Virajın keskin noktasına yaklaşırken yol durumuna ve virajın keskinliğine göre hızınızı ani fren yapmadan veya gaz keserek düşürmeniz güvenli bir sürüş deneyimi yaşatabilir size ancak hızınızı düşürmezseniz.
Bir virajı güvenli bir şekilde dönmek için özellikle bilmediğimiz yollarda viraj öncesi direksiyon ve tekerlekler düz durumdayken frene basılır, hız düşürülür gerekirse vites küçültülür. Viraj içerisinde kesinlikle frene basılmaz.
İlgili 41 soru bulundu
Hiçbir koşulda debriyaj+fren yapma, sadece duracağın zaman yapmalısın. Viraja 2. viteste girebilirsin, sorun olmaz. Daha sonra zamanla araca alışırsın ve 3. vites bile sana yavaş gelebilir.
Dönerken debriyaja basılmaz arkadaşlar , aracın kontrolünü kaybedersiniz. Uzun yolda, dönerken yani virajlarda: 1) Viraja girmeden önce vites küçültülür , viraj içinde değil. Kazaların çoğu bu yüzden olur.
Viraja giren araba yön değiştirme hareketi yapar.
Bir viraja yaklaşıldığında,yapılması gereken ilk hareket yavaşlamaktır. Viraj içerisinde kesinlikle frene basılmaması gerekir. Viraja döneceğiniz sürate düşmek için öncesinde fren yapmak ve duruma göre vites düşürmek gerekir. Viraj hazırlık bölümünün yüzde yetmişi uygulama gerektirir.
Virajda kütlesi hafif araçların merkezkaç kuvveti de azdır, ve çizgisinde tutan sürtünme kuvveti de aynı oranda azdır; fakat virajlarda savrulma sınırı kütleye değil; en önemli olarak hızına bağlıdır.
viraja girdikten sonra arabanın aciya uygun olarak gaz verilebilir.
Yön Değiştirme Hareketi
Aracın bir yoldan başka bir yola dönmesi yine yön değiştirme hareketine örnek olarak gösterilmektedir.
Hız Tümsekleri ve Çukurlarda Dikkatli Davranılmaması
Çukurlara çarpmak veya hız tümseklerinden yüksek hızla geçmek, arabayı sert kullanmak aracınızın jantlarının eğilmesine veya lastiklerinin patlamasına ya da daha farklı hasarlara neden olabilir.
Yerçekimi ivmesi nedeniyle düşeydeki kuvvet vektörüne karşı, Şekilde "Centripetal acceleration" olarak gördüğümüz merkezcil ivme sayesinde bilye eğimli dairesel yolda dengede kalarak hareket edebilir. Virajların daha güvenli bir şekilde dönülebilmesi için, virajlara eğim verilir.
1) önünü görmediğin yerde sollama yapılmaz. virajlarda, yokuş başlarında, yerleşim yerlerinde, kavşaklarda sollanmaz. 2) sollanacak araç , mümkünse önceden uyarılır, bir sellektör yeterlidir. Küçük araçlardan ziyade tırları , kamyonları uyarmakta fayda var.
Viraj alımında genellikle yapılan en önemli hata, viraja otomobilin yere tutunma sınırlarını zorlayacak bir hızla girip daha sonra viraj içinde fren kullanma mecburiyetinde kalmaktır.
Direksiyon, dönmeye çalıştığınız yönde kontrollü bir şekilde tutulmalıdır. Ters yöne direksiyonu döndürülmemelidir. Çok hızlı ve sert bir şekilde önden kayma durumunda sert bir şekilde fren yapmak ve direksiyonu dönmek istenen yöne sert bir şekilde kırmak gerekebilir.
Araba neden savrulur sorusu pek çok araç sahibi ve sürücünün merak ettiği bir konudur. Aracın savrulma nedeninin altında merkezkaç kuvveti yatar. Merkezkaç kuvveti, aracın arka kısmını direksiyon yönünün aksine doğru iter. Bir diğer ifadeyle, sürücü aracın direksiyonu sağa çevirse de aracın arkası sola kayabilir.
Yerçekimine ters olduğu için yukarı atılırken yavaşlama gözükürken, aşağı indikçe çekim kuvveti artar. Hızlanma hareketi yapar.
Virajı dönen araba için sürtünme kuvveti merkezcil kuvvettir.
Top; ileri gidiyorken, arkaya yani geriye döner. Yavaşlama hareketi yapar.
Debriyaja sonuna bastığımız anda motorla şanzıman arasında milimetrelerle ifade edilecek boşluk meydana gelir. Böylece motordaki güç aktarımı şanzımana iletilmez ve vites geçişlerinin yapılmasına imkan tanınır. Debriyaja basılıyken vites değişimi yapılır ve ayak debriyajdan yavaşca çekilerek aynı oranda gaza basılır.
Ateşleme kesilerek yani motor durdurularak debriyaj üzerindeki yük boşaltılıyor ve kolayca vites değişiyor yani elektronik olarak yapılıyor mekanik değil. Debriyaja basmadan vites değiştirmek motora zarar vermez.
Sürücüler yarım debriyaja genellikle aracın ilk hareketinde, dik yokuşlarda veya eğimli arazilerde ihtiyaç duyar. Böylece aracı stop ettirmeden veya geriye kaydırmadan, tutunmasını sağlayarak hareket ettirebilir. Yarım debriyaj yöntemini uygulamak için sol ayakla debriyaja, sağ ayakla ise frene sonuna kadar basılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri