SGK Malullük yönetmeliğinde şeker hastalarının da malül sayılacağını belirtiliyor. Ancak şartlara bağlanmış. Burası çok önemli. Yani sigortalı birisi, şeker hastalığı için getirilen sağlık kriterlerini de karşılamış olmak ve diyabete bağlı yüzde 60 çalışma gücü kaybına uğramış olmak kaydıyla aylığa hak kazanır.
Şeker hastalığının en az üç organına zarar verdiği ve çalışma gücünün en az yüzde 60'ını kaybettiği tespit edilen hastalar, en az 10 yıl sigortalı ve 1800 gün prim gününe sahip olmaları halinde SGK'den malulen emekli olabiliyor.
GLİKOZ ÖLÇÜM CİHAZI YARDIMI ŞARTLARI NELER, KİMLER FAYDALANABİLİR? 3294 sayılı Kanun çerçevesinde ihtiyaç sahipliği belirlenen sosyal yardım faydalanıcısı aileler yardım için başvuru yapabilir. İhtiyaç sahipliği belirlenen hanelerdeki TİP-1 Diyabet tanısı almış çocuklar yardımdan yararlanabilir.
Açlık kan şekeri sürekli olarak 200 mg'ın üstünde ve bu değerin altına düşürülemeyen, komplikasyon yapmış ketoz gösteriyor olması şartıyla Tip 1 diyabetlilerin işgöremezlik puanı % 40.” Engelli statüsünden işe girebilmek için en az % 40 işgöremezlik puanı gerekmekte.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, sosyal yardım faydalanıcısı hanelerdeki TİP-1 diyabet tanısı almış çocuklara yönelik şeker ölçüm cihazı yardımında, başvuruların başladığını açıkladı. Ayda 2500 TL'yi bulan sensör maliyetine rağmen bakanlık, bu haktan yararlanmak için belli bir gelir şartı getirdi.
İlgili 42 soru bulundu
Yönetmelikte Tip 1 Diyabetli çocukların her yaşta özel koşul gereksinimi olduğu düzenleme altına alınmıştır. Yönetmeliğin üçüncü ekinde yer alan mevzuatla uyum arandığında kullanılacak derecelendirme tablosuna göre özel koşul gereksinimi olan bireylerin engel oranı %90-99 aralığında belirlenmiştir.
Diyabette önemli olan, kan şekerinin kontrolünü sağlayabilmektir. Bunun için; sebze, meyve, tahıl kaynaklarından zengin, yeterli miktarda protein ve yağ ile kolesterolü sınırlandırılmış bir beslenme planı uygulanmalıdır. Bu plan içinde besinlerin çeşidi, miktarı ve zamanı konusunda bilinçli olmak gerekir.
Yani sigortalı birisi, şeker hastalığı için getirilen sağlık kriterlerini de karşılamış olmak ve diyabete bağlı yüzde 60 çalışma gücü kaybına uğramış olmak kaydıyla aylığa hak kazanır.
Normalde açlık kan şekerinin (AKŞ veya glukoz) 100 mg/dl' nin altında olması gerekir. 126 ve üzeri şeker hastalığı demektir. 100-126 arasında ise prediyabet olarak bilinir.
Başvurular hastaların ikametgâhlarının bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına yapılır. Başvurularda, hastanın kronik hastalığına ve cihaz kullanması gerektiğine ilişkin sağlık raporu başvuran tarafından SYD Vakfına ibraz edilir.
Halk arasında bu desteğe evde bakım yardımı da deniyor. 2022 yılında kronik hastalık yardımı altında ödenen tutarlar aylık 2.354 liraya çıktı.
Kan şekerinin 240 mg/dL'nin üzerine çıkması, idrarda keton görülmesine sebep olur ve bu da ketoasidoz yani “diyabetik koma” riskini arttırır. Bu sebeple, hastaların kan şeker seviyeleri normale dönene kadar ölçüm yapmaya devam edilmelidir.
Tip 2 diyabet nasıl teşhis ediliyor? Tip2, herhangi bir zamanda ölçümü yapılan kan şekeri, açlık şekeri ölçümü ve oral glukoz tolerans testi tanı alıyor. Tanılama amacıyla ölçümü yapılan kan şekerinin 200 mg/dl üzeri, açlık şekerinin 126 mg/dl ve oral glukoz tolerans testi sonucunun 200 mg/dl üzerinde olması gerekiyor.
Kişinin HbA1C test sonucu %5, 6 veya daha azsa normaldir, %5, 7 ila %6, 4 aralığındaysa gizli şekere sahiptir, %6, 5 ve üstüyse de şeker hastasıdır. Sağlıklı bir bireyde açlık kan şekeri 70 ila 100 mg/dl aralığında seyretmektedir.
Engelli emekliliği malulen emeklilikten farklı olsa da genellikle birbirleriyle karıştırılmaktadır. Yüzde 40 malulen emeklilik şartları şunlardır: %40 ile % 49 arasında engelli olanlar 18 yıllık sigortalılık süresiyle birlikte minimum 4.100 gün şartını yerine getirirlerse engelli emeklisi olabilirler.
Kanser ve organ naklinin yanı sıra çalışmaya olanak vermeyen genetik hastalıklar, MS, parkinson, alzheimer, demans, sara ve bazı psikiyatrik hastalıklar, kalp yetmezliği, sindirim sistemi kanamaları, astım, KOAH, uyku bozuklukları için de malûl aylığı bağlanabiliyor.
Şeker hastalığı için kişinin durumuna ve teşhisine göre engel oranı verilir. Erişkinler için engel oranı klavuzunda yer alan “Pankreas Endokrin Fonksiyon” bozukluklarına göre değerlendirilerek bir oran verilir.
Maden suyu, soda gibi içecekler, şekersiz olduğu için harika bir alternatiftir. Maden suyu de, normal su gibi kalori, şeker ve karbonhidrat içermez. Karbonatlı su, kan şekeri seviyelerini desteklemenin en iyi yoludur.
şeker hastalarına. %90. ve üzeri engelli rapor oranı verilemeyeceğinden dolayı. şeker hastaları ötv indiriminden faydalanamazlar. engelli aracı alamazlar. ancak şeker hastalığıyla birlikte. başka hastalıkları da varsa. tüm bu hastalıkların engel oranı. eğer ortopedik engelliyse.
Tip 1 diyabetin tedavisinde değişmez kural insülin enjeksiyonudur. Bu tip şeker hastalığında insülin kullanmak bir zorunluluktur ve hayat kurtarıcıdır. Tedavinin diğer temel taşları ise sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve eğitimdir.
Şeker hastalığı sebebi ile en az 3 organında bozulma görülmüşse, bu kişiye maluliyet hakkı doğacak. Ancak bir kişinin 3 organının şeker hastalığı yüzünden zarar görmüş olması için en az 15-20 yıllık şeker hastası olması gerekiyor. Bu yüzden her şeker hastası malulen emekli olamayacak.
Tokluk kan şekeri değerleri özellikle tip 1 ve tip 2 diyabet başta olmak üzere bazı hastalıkları habercisi olması açısından takip edilmesi gereken değerlerden biridir. Tokluk kan şekerinin 140 mg'den daha fazla olduğu durumlar yüksek olarak kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri