2011 yılında felç geçiren Cezzar, 26 Ocak 2017'de öldü. Cenazesi sanatçının "İnsanlar ben defnedildikten sonra haberdar olsun" vasiyeti üzerine sessizce Feratpaşa Mezarlığı'na defnedilmiştir. Kendisinin ölümünden 1 yıl sonra eşi Gülriz Sururi 31 Aralık 2018'de ölmüştür.
1962'de Engin Cezzar'la birlikte Gülriz Sururi - Engin Cezzar Tiyatrosu'nu kuran sanatçı; Kaldırım Serçesi, Keşanlı Ali Destanı oyunlarındaki rolleriyle tanınır. 1998 yılında Kültür Bakanlığınca verilen devlet sanatçısı unvanına layık görülmüştür. Anı, roman, öykü türlerinde yayımlanmış kitapları vardır.
' Yok efendim, ''Üstündekini nereden aldın?' Böyle şeyler olacağına tören yapılmasın.'' demişti. Gülriz Sururi'nin 2017'de hayatını kaybeden eşi Engin Cezzar'ın da vasiyeti üzerine cenaze töreni düzenlenmemişti.
Onlarca ödüle layık görülen Gülriz Sururi, Dramdan güldürüye ve müzikli oyuna dek her çeşit eserde rol aldı. Anılarını yazarak da yazarlığa başladı. 31 Aralık 2018'de 89 yaşında vefat etti.
İlk Türk primadonnası Suzan Lûtfullah Sururi ve ilk operet kurucularından Lûtfullah Sururi'nin çocuğu olan Gülriz Sururi 1929 İstanbul doğumludur. İlk sahne deneyimini İstanbul Şehir Tiyatrosu Çocuk Bölümü'nde gerçekleştirdi. Daha sonrasında Muammer Karaca Topluluğu'nda oynamaya başladı.
İlgili 30 soru bulundu
Sururi'nin eski eşi Engin Cezzar'dan boşandığı, çocuklarının olmadığı, annesinin-babasının, büyük dedesinin, dedesinin kardeşi olan büyük amcasının da vefat ettiği ortaya çıktı.
Sürûrî, düşürdüğü tarihleri ve hicivleri ile devrinde oldukça meşhur olan 18. yüzyıl sonu, 19. yüzyıl başında yaşamış olan divan şairidir. Şairle ilgili biyografik kaynaklardaki bilgilerin yanında, Ebuzziya Tevfik tarafından Sürûrî-i Müverrih adlı bir biyografi denemesi de hazırlanmıştır (1305).
İşin doğrusu şudur: Hazret-i Ebu Bekir, halife seçildikten sonra, Resulullah efendimizin vasiyetine uyarak, münferit olarak onun cenaze namazını kıldı.
Peygamberimiz Efendimmiz (asm)'in cenaze namazı kılınmıştır.
Ancak Müslümanların halifesi olmadığı için cemaat halinde değil, münferiden kılınmıştır. Ayrıca Peygamberimiz ahirete irtihal ettiği odada olduğundan, Müslümanların hepsi bir araya sığmadıkları için münferiden kılınmıştır.
Şu dört kişinin cenaze namazı kılınmaz: 1- Bâginin yani haksız olarak halifeye isyan edenler, dövüşürken öldürülürse, 2- Müslümanların yolunu kesen hırsızlar, dövüşürken öldürülürse, 3- Zulüm ile meşhur olan kabileler, dövüşürken ölürse, 4- Silah ile ev basan kimse, o zaman öldürülürse, cenaze namazı kılınmaz.
Bir dairesinde oturduğu apartmanı Gülriz Sururi-Engin Cezzar Kültür Merkezi olarak kullanılması için Aziz Nesin Vakfına bıraktı. İKSV'ye genç tiyatro topluluklarını desteklemek için çok büyük bir fon bıraktı.
Sanat yaşamında katkı sunduğu her eser ile yankı uyandıran tiyatro sanatçısı Gülriz Sururi sessiz sedasız defnedildi. Ölüm haberini manevi kızı Zeynep Miraç Özkartal sanatçı defnedildikten sonra duyurdu. "Sessiz bir defin istediği için vasiyetini yerine getirdik. Kendisi definden sonra duyurulmasını istedi.
İstanbul'da dünyaya gelen oyuncu, birçok tiyatrocu yetiştirmiş Sururi ailesinin bir ferdidir. Gülriz Sururi'nin amcasıdır.
Asıl adı Mehmed Bahaeddin olan âşık, şiirlerinde Hüznî ve Hizbî mahlaslarını kullanmıştır. Yozgat'ın Aşağı Nohutlu Mahallesi'nde 1879'da dünyaya gelmiştir. Hüznî Baba, Cumhuriyet'in ilk yıllarından bugüne iki yüz civarında kaynakta hakkında bilgi verilen bir şair olarak Yozgatlı şairler içerisinde en çok tanınanıdır.
Âşıklık geleneğinin usta temsilcilerinden Konyalı Şem'î'nin öğrencisi olan Sürurî, yaşadığı dönemde sazı ve sözüyle büyük bir şöhret kazandı. Bu şöhreti sayesinde İstanbul'a çağrıldı. Padişah huzurunda saz çaldı, kendi eserlerini takdire layık sesiyle okudu.
Osmanlı âlimi ve divan şairi. 897 (1492) yılında Gelibolu'da doğdu. Babası tüccardan Şâban Efendi, II. Bayezid'in şehzadeliği sırasında Amasya'da defterdarlığını yapmıştı.
2011 yılında felç geçiren Cezzar, 26 Ocak 2017'de öldü. Cenazesi sanatçının "İnsanlar ben defnedildikten sonra haberdar olsun" vasiyeti üzerine sessizce Feratpaşa Mezarlığı'na defnedilmiştir. Kendisinin ölümünden 1 yıl sonra eşi Gülriz Sururi 31 Aralık 2018'de ölmüştür.
Safrakesesinin patlaması sonucu 11 Ocak 1932'de hayatını kaybetti. 29 Şubat 1933 tarihinde anısına "Suzan Gecesi" adıyla bir anma etkinliği düzenlendi. Günümüzde Süreyya Operası'nın girişinde yer alan Suzan Lütfullah Surûrî büstü, bu anı gecesinde sağlanan gelirle yaptırılmıştır.
Baba mirasını tek çocuğa verebilir mi diye bakıldığında, hukuka uygun irade beyanıyla gerçekleştirilen işlemlerin muris hayattayken geçersizliği ileri sürülemez. Yani muris hayattayken malvarlığını istediğini çocuğuna verebilir. Ancak murisin ölümünden sonra diğer mirasçıların tenkis talebinde bulunması mümkündür.
Ölen kişinin kardeşlerinin, annesinin ve babasının da hayatta olmaması durumunda miras yeğenlere kalır. Ölen kişinin hayatta hiçbir akrabasının bulunmaması durumunda ise miras devlet hazinesine aktarılır.
Mirasçılar, ölenin anne babası ve bunların altsoylarıdır. Yani kişinin kardeşleri veya kardeşlerinin çocukları da 2. zümre mirasçılardır.
Bâzı büyük günahları işleyen kimselerin cenazeleri yıkanmadığı gibi, cenaze namazları da kılınmaz. Bunların cenazelerinin yıkanmayıp namazlarının kılınmaması, imandan çıktıkları, İslâmdan mahrum kaldıkları için değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri