Milli Edebiyat Hareketi'nin milli lisan, milli edebiyat ve nihayet milli devlet gibi esasları, Ömer Seyfettin, Ali Canip, Ziya Gökalp, Ahmet Hikmet, Orhan Seyfi, Enis Behiç gibi şairlerin ve yazarların da “milli romantik bir duyuş” tarzını oluşturur.
İstanbul. Şair, diplomat ve öğretmen Enis Behiç Koryürek, vefatının 71. yılında anılıyor. "Beş Hececiler" olarak bilinen edebi akımın şairlerinden Koryürek, 11 Mart 1891'de askeri doktor İsmail Behiç Bey ile aslen Trabzonlu olan Faika Hanım'ın oğlu olarak İstanbul'da dünyaya geldi.
“Ruhum Şiirlerimde Tecessüm Eder Benim” başlığını taşıyan ilk şiirini 19 yaşında iken yayımladı. Kısa bir süre Fecr-i Âti topluluğu içinde yer aldı. “Namık Kemal'in ruhuna” ithaf ettiği “Vatan Mersiyesi” şiiriyle geniş yankı uyandırdı.
Enis Behiç Koryürek Edebi Kişiliği Ve Şiir Anlayışı
Serveti Fünun kuşağından gelen yazar ilk şiirlerini bu edebiyat anlayışıyla yazmıştır. Şiirlerini Şehbal dergisinde yayımlamıştır. Şiire aruz ölçüsüyle başlayan yazar, Ziya Gökalp'in etkisi ile hece ölçüsüyle şiirler yazmaya başlamıştır.
Enis Behiç Koryürek'in ilk şiir kitabı 1927 yılında yayımlanan "Miras" isimli kitaptır. 9 bölümden oluşan bu eserde aruzla yazılmış şiirlere, Enis Behiç Koryürek'in heceye yönelişini ve hecedeki yenilik arayışının izlerine rastlamak mümkündür.
İlgili 23 soru bulundu
BEŞ HECECİLER (1923)
- Beş Hececiler şiire, birinci dünya savaşı ve milli mücadele döneminde başlamışlardır. Bu grubun sanatçılar milli edebiyat akımından etkilenmiş ve şiirlerini bu düşünce etrafında yazmışlardır.
Beş Hececiler (Hecenin Beş Şairi, Hececiler, Hecenin Beş Ozanı), I. Meşrutiyet'ten sonra hece vezniyle ve konuşulan halk diliyle, Millî Edebiyat akımının görüşleri doğrultusunda şiir yazan beş şairin Türk edebiyatındaki genel adıdır.
Şiirlerinde aruzun yerine hece ölçüsünü kullanmışlardır. Sade, süsten uzak bir Türkçe kullanmışlardır. Genç Kalemler dergisi sonrası başlayan dilde millileşme akımını devam ettirmişlerdir. Şiirlerinde kahramanlık, Anadolu, memleket sevgisi, vatanın güzellikleri gibi konuları işlemişlerdir.
“Beş Hececiler”, Hecenin Beş Şâiri veya Hececiler olarak da bilinen,Faruk Nâfiz (Çamlıbel), Orhan Seyfi (Orhon), Yusuf Ziyâ (Ortaç), Halit Fahri (Ozansoy) Enis Behiç (Koryürek) gibi şairlerle temsil edilen; edebî ve kültürel gelenek olarak Anadolu/ Asya Türk varlığına yaslanan Milli Edebiyat Hareketi'nin şiir kolu ...
Beş Hececiler, I. Meşrutiyet döneminden sonra ortaya çıkmıştır. Hececiler topluluğunu oluşturan şairler sırasıyla Halit Fahri Ozansoy, Faruk Nafiz Çamlıbel, Yusuf Ziya Ortaç, Enis Behiç Koryürek ve Orhan Seyfi Orhon'dur.
Şiirlerinde memleket sevgisi, Anadolu, vatanın güzellikleri ve kahramanlık gibi konuları işlemişlerdir. Anadolu, memleket sevgisi, vatanın güzellikleri gibi konuları işlemişlerdir. Dünya Savaşı ve Kurtuluş Mücadelesi zamanlarında şiir yazmalarından dolayı memleketçi edebiyat yoğundur.
MİLLİ ROMANTİK DUYUŞ TARZINEDİR? Bunun için dil bakımından sade (hatta konuşma diline yaklaşan), hece ölçüsünü ve folkloru şiirlerine merkez edinen tasvirci bir tavır takındılar. Farklı eğilimlere sahip olmalarına rağmen Anadolu insanının hayatını, birçok yönüyle ele aldılar.
Bükreş ve Budapeşte'de görev yaptığı yıllarda gönül maceralarını mizahî bir dille anlatan aşk şiirleri yazan Enis Behiç, yurda döndükten sonra 1927'de ilk şiir kitabı Miras'ı bastırır.
Efsaneler: İlk kez 1919 yılında yayımlanmıştır. Halit Fahri Ozansoy'un fikir ve düşüncelerini içeren, Doğu mitolojisine ait unsurların yer aldığı şiirler içermektedir. Zakkum: İlk kez 1920 yılında yayımlanmıştır.
Türk denizciliğini destanlaştıran şair olarak bilinir ve Eski Korsan Hikayeleri adlı manzumesiyle tanınır.
Halk şiiri nazım biçimlerini kullanan Beş Hececiler, nazım birimi olarak dörtlüğü benimsediler. Nesir cümlesini şiire aktardılar ve düzyazıdaki söz diziminin şiirlerde de görülmesi Beş Hececiler'de çok rastlanan bir özellik olmuşur.
Şiir, sözcüklerin düz anlamlarına ek olmak üzere ya da bunların yerine başka anlamlar oluşturmak için dilin ses estetiği veya ses sembolizmi ve ölçü gibi estetik ve ritmik özelliklerini kullanan bir edebiyat türüdür.
Tanzimat, Servet-i Fünûn ve Fecr-i Âtî sanatçılarının yazmaya devam ettiği bu dönemde Beş Hececiler'in şiirini sığ bulduklarını söyleyen Yedi Meşaleciler, Beş Hececiler'e tepki olarak ortaya çıkmışlardır.
Hecenin Beş Şairi'nin öncüsü olarak adlandırılsa da Türk şiirinin köklü kaynaklarına eğilmekten geri durmayan Faruk Nafiz, modern Türk şiirini besle- yen kaynaklar arasında yer alan divan şiirinin şekillendirdiği geleneğin imkânla- rından yararlanmayı tercih etmiştir.
Bu, Gil, Muammer Lütfi Bahåî, Kenan Hulus Koray, Ziya Osman Saba, Vasfi Mahir Kokatürk, Cevdet Kudret Solk gibi biri hikâyeci, diğeri şair olmak üzere yedi gençten oluşan bir edebiyat hareketidir. kitap. Yedi Meşaleciler hareketini doğuran gençlerin bir kısmı lise, bir kısmı da üniversite öğrencisiydi.
Sembolizm; büyük oranda Realizm, Natüralizm ve Parnasizme tepki olarak doğmuştur. Sezgiye ve yaratıcı imgeleme büyük önem vermişlerdir. Felsefi planda beslendikleri adların başında Alman filozof Immanuel Kant gelmektedir.
"Mecmuamızın hey'et-i tahririvesini teşkil eden gençlerden Sabri Esat, Cevdet Kudret, Yaşar Nabi, Yasfi Mahir, Muammer Lûtfi, Ziya Osman ve Kenan Hulusi Beyler müntehap yazılarını YEDİ MEŞALE isimli bir kitapta topladılar.
II. Meşrutiyet'ten sonra şiirlerini hece vezniyle yazan beş şairin Türk edebiyatındaki genel adı “Beş Hececiler”dir.
Cumhuriyet dönemi yazarlarından biri olan Faruk Nafiz Çamlıbel Milli edebiyat anlayışına uygun edebi eserleri ile ön plana çıkmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri