Öz. Orhan Kemal, çok genel manada, en azından vakayı diyaloglarla takdim etme ve şiveleri kullanma açısından Hüseyin Rahmi Gürpınar'a kadar uzanan natüralist ve realist roman anlayışını, Sadri Ertem, Sabahattin Ali gibi romancılar kanalından devralan "sosyal gerçekçi" bir romancıdır.
Orhan Kemal toplumsal gerçekçi anlayışla oluşturduğu hikâye ve romanlarıyla tanınmaktadır. Romanlarıyla ön plana çıkmaktadır. Anadolu ve şehir hayatı eserlerinde önemli yer tutmaktadır. İlk başlarda hece ölçüsüyle şiirler yazan Orhan Kemal, daha sonra öykü ve roman türlerine yönelmiştir.
Orhan Kemal'in sanat anlayışı kendi ifadesiyle” sosyal gerçekçi bir sanat” anlayışıdır. Orhan Kemal toplumsal eleştirisel gerçekçi sanat tarzını; gerçekçilik ve doğalcılıkla zenginleştirmiştir. “ Ne dediğini bilen bir yazar için sınıflar dışında bir edebiyat yoktur.” der.
Sosyal hayata bakarken ve öğelerini seçerken sosyal gerçekçi, bunları yansıtırken gözlemci ve eleştirel gerçekçi bir yazar olarak değerlendirilen Orhan Kemal, eserleriyle, toplumsal hayatın değişim dönemlerini birey-toplum ilişkileri çerçevesinde gerçekçi bir biçimde dile getirdi.
Ancak yeri gelmişken; altını ısrarla bir kez daha çizerek anımsatmakta yarar var: Orhan Kemal, komünist bir yazardı; “Gerçek bir sosyalistti.” Tahir Şilkan'ın ifadesiyle, “İşçi sınıfının yazarıdır”; “Toplumcu gerçekçi edebiyatının en önemli isimlerinden”dir.
İlgili 23 soru bulundu
Orhan Kemal Türkiye'de hikâye ve romancı olarak toplumcu gerçekçi çizgide kendini göstermiş önemli bir üstattır.
Sanatın toplumdan bağımsız olarak bir sanat olduğunu savunan ve sanat için yapıldığını düşünen bir anlayıştır. Sanat sanat içindir düşüncesine savunan sanatçılar sanatın öğretici ve ahlaki değerlerinden arınması gerektiğini savunmaktadır.
Yahya Kemal Beyatlı şiire yeni bakış açısı ve anlayış getirmek istemiştir. Çağdaş Batı şiiri ile eski Türk şiirinin birleşimini sağlamıştır. Sentezci bir sanat anlayışı ortaya koymuştur.
Romantizm Akımı Özellikleri, Temsilcileri
Konular eski Yunan ve Latin edebiyatı yerine Hıristiyanlıktan tarihten ve günlük yaşamından alınır. Akıl yerine duygulara ve hayallere önem verirler. Sanatçılar kendi eserlerinin kişiliklerini gizlemezler. Sanat toplum içindir görüşünü benimsemişlerdir.
Toplumcu Gerçekçi Romanlar
Yaşar Kemal, Orhan Kemal, Fakir Baykurt, Talip Apaydın, Kemal Tahir, Mahmut Makal, Dursun Akçam, Necati Cumalı, Tarık Buğra gibi isimler bu dönemde köy - kasaba edebiyatı olarak da adlandırılan bu tarza yönelmişlerdir.
Cumhuriyet döneminde sosyal gerçekçi yazarların ” öncülerinden olan Yaşar Kemal, özellikle üç “Kemal (Orhan Kemal, Kemal Tahir, Yaşar Kemal) arasında tabiata, köye, dağa en yakın olan isim olmuştur. Diğer yazarların anlattığı köylü genellikle şehre göç eden gurbetçi, işçi köylüdür.
İnsan merkezli bir sanat anlayışı benimsemiş, önemli sosyal ve tarihî olayları anlatırken insanın varoluş macerasını da ortaya koymuştur. Tarık Buğra'nın yazıları Çınaraltı, Nasreddin Hoca; Cumhuriyet, Milliyet, Tercüman ve Türkiye Gazetesi gibi birçok gazete ve dergide yayımlanmıştır.
Cumhuriyet döneminde sosyal gerçekçi yazarların ” öncülerinden olan Yaşar Kemal, özellikle üç “Kemal (Orhan Kemal, Kemal Tahir, Yaşar Kemal) arasında tabiata, köye, dağa en yakın olan isim olmuştur.
Toplumcu gerçekçi şiirin öncüsü; Nazım Hikmet.
Divan şiiri geleneğine bağlı olan şiirlerinde Arapça ve Farsça söz varlıklarıyla dolu eski Osmanlı Türkçesi dil anlayışını benimsemiştir. Ancak diğer şiirlerinde konuşma diline; özellikle de İstanbul Türkçesine yer vermiştir.
Yahya Kemal bu bağlamda Turancılık, İslamcılık, Osmanlıcılık, Batıcılık gibi fikir akımlarından etkilenmiştir. Bu fikri akımlar içinde Turancılık akımı çok kısa bir süre de olsa Yahya Kemal‟i derinden etkilemiştir. Yahya Kemal‟in milliyetçilik duyguları bilinçli bir biçimde, Paris‟te uyanmaya başlamıştır.
Sanatçı merkezli yaklaşımı ilk kez Romantizm akımını dikkate alarak estetik bir kuram haline Eugéne Véron getirmiştir.
Tarihi. "L'art pour l'art" terimini, Théophile Gautier (1811-1872), 1835 tarihli kitabın Mademoiselle de Maupin'in önsözünde bir slogan olarak kullandı.
Dönem Tanzimat Edebiyatının Özellikleri;
- Sanat, sanat içindir görüşü benimsenmiştir.
Orhan Kemal 15 Eylül 1914 yılında Adana Ceyhan'da doğmuştur. Toplumsal gerçekçi roman türünün öncülerindedir. Gerçek ismi Mehmet Raşit Öğütçü'dür.
Toplumcu gerçekçi edebiyat, halkçılık, köycülük kavraları ile hümanist bir düşünce etrafında şekillenen bir edebiyattır. Toplumcu gerçekçi anlayışın ekseninde “insan, toplum ve üretim ilişkileri” vardır. Toplum için sanat anlayışı vardır. Sanatkâr toplumun ruh mühendisidir.
Toplumcu Gerçekçi Şiir Temsilcileri Kimlerdir? Nazım Hikmet, Ahmet Oktay, Necati Cumalı, Ahmet Arif, Hasan Hüseyin Korkmazgil, Özdemir İnce, Ceyhun Atıf Kansu, Enver Gökçe, Can Yücel, Eray Canberk, Gülten Akın, Kemal Özer, Yaşar Miraç ve Ataol Behramoğlu toplumcu gerçekçi şairlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri