Motorun bir enjeksiyon problemi yaşadığını da gösteren beyaz duman, genellikle benzinli araçlarda yaşanan bir durum olarak görülüyor. Aracın motor yanma odasına su girme nedeni ise farklılık gösteriyor. Aracınızın egzozu beyaz duman çıkarıyorsa motorun silindir kapak contasından kaynaklı bir arıza söz konusu olabilir.
Egzozunuzdan siyah duman çıkması hava filtresinde, hava sensörlerinde ve ya enjektörlerinde bir arızanın işareti olabilir. Bu arıza ise aracınızın fazla yakıt tüketmesinin yanı sıra motor performansının da düşmesine neden olur.
Yakıt Sistemi Arızaları
Dizel araçlarda mazot pompası ve enjektörler vardır. Kötü yakıt bu parçaların bozulmasına neden olur. Bu parçalarda oluşan arızalar, yakıtın yanma stabilitesini düşürecektir. Araçta performans kaybı olacağı gibi kara duman da atacaktır.
Ya da enjektörlerde herhangi bir hasar varsa da arabalar siyah duman atar. Çok az ya da çok fazla enjektör basıncının olması ile hava yanma işlemine karışamaz ve bu yüzden arabalar siyah duman atar. Son olarak da aracın benzinine yağ karışması sonucu yağ yakımı varsa da arabalar siyah duman atar.
Hava yeteri kadar çıkmadığı için, motorunuz zorlanacaktır. Bu da dışarıya siyah duman olarak yansıyacaktır. Enjeksiyon basıncının dengesiz olması da siyah duman çıkmasının bir diğer sebebidir. Az ya da çok enjeksiyon basıncı, siyah duman olarak karşımıza çıkar.
İlgili 19 soru bulundu
Kirli yakıt enjektörleri, yakıtın akış hızını etkiler, bu da yetersiz rölanti, durma, zor çalıştırma veya püskürtme ile sonuçlanabilir. Bu durum, aracınızın etkin bir şekilde hızlanma yeteneğini azaltır.
yarım depoya würth katkısı atıp ışık yanana kadar aracı devirli şekilde kullanın.rölantide gaz verip bıraktığınız zaman dci motorlarda anlık bir dumanlama yapar bu normal.
Hem dizel hem de benzinli araçlarda kullanılan enjektörler arızalandığında aracınızın tüm sistemi yavaşlar ve bir süre sonra aracınız çalışamaz duruma gelir.
En sık karşılaşılan enjektör arıza belirtisi, araç rölantide kaldığında konumunu koruyamaz ve stop eder. Çoğu zaman ışıklarda ve vites boşa alındığında stop eder. Araç motoru içindeki insanları etkileyerek çok yüksek sarsıntılı çalışmaya başlar. Aracın hızlanması ve devirlenmesi zorlaşır.
Araçtan gri duman gelmesinin birçok nedeni vardır. Fakat gri duman, temelde motorun öngörüldüğü şekilde çalışmadığını gösterir. Ayrıca bazen sızıntı sonucu yağın yanmasından kaynaklanırken bazen de arızalı turboşarjın göstergesi olabilir.
Yakıt Katkı Maddeleri
İlk şey, motorun performansını düşürecek ve yakıt ekonomisini azaltacaklarıdır. İkincisi, o siyah dumanın egzoz sisteminden çıkmasına neden olacaklardır.
Araç egzozunda en sık rastlanan duman rengi beyaz olandır. Egzozdan çıkan beyaz duman rengi aracınızın motorunun silindir bloğunda conta, silindir kapak arızası oluştuğunu ya da silindir bloğunun çatladığını işaret etmektedir.
Beyaz duman çıkması
Bu dumanın su buharı gibi ince şekilde çıkması normal kabul edilir. Ancak duman çok beyaz ve yoğunsa dikkat edilmelidir. Bu yoğun ve çok beyaz duman genellikle silindir blok contası hasarı, silindir bloğunun çatlaması veya silindir kapak hasarından dolayı kaynaklanmaktadır.
Beyaz duman ise aracın soğutma su sisteminde bir problem olduğuna işaret etmektedir. Motor bloğu içerisindeki kanallardan geçmekte olan soğutma suyu silindir içerisindeki yanma odalarına karışması sonucunda egzoz sisteminden dışarıya beyaz duman olarak atılması sebebiyle gözlemleyebileceğimiz duman çeşididir.
Motora gaz verdiğiniz esnada ekleme ya da boğulma gibi gaz almama sorunları meydana geliyorsa bu da pompa arızasının habercisidir. Aracınız olması gerektiği gibi hızlanmıyor ise veya gözle görülür bir biçimde performans kaybı mevcutsa pompa arızası olabilir.
Enjektörde herhangi bir arıza durumu meydana geldiğinde araç göstergesindeki lamba yanar.
Dizel enjektör temizleme işlemleri dizel araçlarda 100000 km +/- aralığında mutlaka yaptırılmalıdır. Aksi halde verimi düşen enjektör tüm araç sistemlerini olumsuz yönde etkilemeye başlayarak aracı durma noktasına getirir. Enjektör temizliği için alınabilecek en doğru karar işi uzman firma ve servislere bırakmaktır.
Servislerde enjektörler mazotla yıkanarak birtakım işlemlerden geçirilip temizlenir. Bunun dışında servise götürmeden de soruna çözüm bulunabilir.
Ayrıca, performansı artırma, yakıt ekonomisini iyileştirme, emisyon azaltma ve korozyon önleme gibi faydaları da bulunmaktadır. Enjektör Temizleyici, enjektörlerin düzgün çalışmasını sağlayarak yakıt püskürtme kalitesini artırır ve motor performansını optimize eder.
Yakıtla otomatik olarak karışır. 2.000km bir kullanılması tavsiye edilmektedir.
%7 indirimle Würth 300 ml Dizel Partikül Filtre Temizleyici 447 TL'ye, %6 indirimle Würth 300 ml 3'lü Dizel Enjektör Temizleyici 389 TL'ye, %25 indirimle Würth 200 ml Benzin ve Hibrit Enjektör Temizleyici 144 TL'ye, %15 indirimle Magic Dose 250 ml Dizel Enjektör Temizleyici 67 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Ortalama olarak, dizel enjektörler, değiştirilmeleri veya yenilenmeleri gerekmeden önce 100.000 ila 200.000 mil (160.000 ila 320.000 kilometre) arasında dayanabilir.
Dizel motorlarda bulunması bakımından bu araç türünde tek bir adet enjektör bulunur. İşlevi son derece basit olup motor içerisinde tek bir işlevi vardır. Enjektör en basit tabiriyle dizel motorların bir parçasıdır. Diğer bir ifadeyle araç motorunda yer almaktadır.
Enjektör arızası, arabalarda yakıt yetiştirilememesine yada çekiş düşüklüğüne neden olabilir. böyle sorunlara sahipseniz bu yazı sizi ilgilendiriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri