ZOR DURUMDA KALINCA İDRAR İÇİLİR Mİ? Suya erişmenin kesinlikle imkânsız olduğu durumlarda idrar içmenin, hayatta kalma süresini 1-2 gün bile olsa artırabileceğini - ki bunun da kurtarılma şansını dikkate değer miktarda artıracağını ileri sürmektedir.
5 gün boyunca enkaz altında idrarını içerek hayatta kaldığını belirten depremzedenin bu davranışının sağlıklı olup olmadığını, ilerleyen zamanlarda bir sağlık problemini meydana getirip getirmeyeceğini değerlendiren Dr. Fatih Yıldız, “İdrar vücuttan atılan toksinleri, fazla tuzu ve kısmen bakterileri içerir.
Peki, depremde enkaz altından çıkarılanlara neden su içirilmez, nelere neden olur? Şurada Paylaş! Göçük altında uzun süre kalan kişiler su almadıkları için sıvı kaybı yaşıyor. Herhangi hayati bir yarası olmayan depremzedenin su tüketmediği 72 saatte böbrek problemleri yaşama riski ile karşı karşıya kalıyor.
Hareket edilmemeli ve toz kaldırılmamalı Ağız ve burun mendil veya kıyafet ile kapatılmalı Borulara ya da duvarlara vurup yerinizi arama kurtarma ekiplerine belli etmeye çalışın ve ıslık çalın. Bağırma son çaredir, çünkü bağırmak riskli boyutlarda toz yutmaya yol açabilir.
"Böbrekler kanı süzüyor ve fazla sıvı, tuz ve mineraller idrarla dışarı atılıyor. Sağlıklı bir insanda idrarın yüzde 95'i sudur. Ama diğer yüzde 5'i nitrojen ve potasyum gibi vücudun kurtulmaya çalıştığı atıklardır. Bunların çok miktarda alırsanız bağırsak ve böbrek sorunları yaşayabilirsiniz.
İlgili 25 soru bulundu
b) Hz. Peygamber (asm), kimseye idrarını içmesini emretmemiştir;, eğer böyle olsaydı bu türden pek çok olaya şahit olunurdu. c) Sahihu'l- Buhari, Kitabu'l- Eşribe, bab 15' te yer aldığına göre, bevl içmek haramdır. Ayrıca idrardan kaçınmamak, kabir azabına sebep olur.
İdrar yolları normalde herhangi bir bakteri içermez bu nedenle çok az sayıda bakteri ile bile ciddi enfeksiyonlar yaşanabilir. İdrar yollarının bağırsaklara olan komşuluğu nedeniyle idrar yollarındaki en önemli enfeksiyonlar genellikle bu bölgenin bakterileri ile oluşmaktadır.
Uzmanlara göre insanların depremin enkazında ne kadar süre hayatta kalabileceği farklı faktörlere göre değişiyor. Yaralanmanın ciddiyeti, enkazda ne kadar sıkıştıkları ve hava koşulları önemli faktörlerin başında gelirken, hayatta kalma buna bağlı olarak bir hafta veya çok nadir de olsa daha uzun bir süre olabiliyor.
Uzmanlara göre bir haftaya kadar enkaz altında hayatta kalmak mümkün. Ancak bu süre kişinin ciddi şekilde yaralanıp yaralanmadığına ve hava koşullarına bağlı olarak değişebilir. Bir afetin ardından çoğu kurtarma ilk 24 saat içinde oluyor. Uzmanlara göre ondan sonra her geçen gün hayatta kalma şansı azalıyor.
Hava ve suya erişim
Dolayısıyla uzmanlar, depremzede enkaz altında çok ağır yaralı değilse ve soluyacak havası varsa, bir sonraki adımın suya erişim olduğunu belirtiyor. Bazı tahminlere göre insanlar, su olmadan üç ila yedi gün hayatta kalabiliyor.
Kaslar yaralandığında vücut, kas hücreleri içinde oksijen taşınmasından sorumlu bir protein olan miyoglobin salgılar. Göçük altında kalanlar kurtarıldığında, kan aniden tekrar serbestçe akabilir ve vücudu miyoglobinle doldurabilir. Bu böbrekleri tahrip eder."
Enkaz altından çıkarılanlar Crush Sendromu yaşadığı için su verilmiyor. Kasların ve yumuşak dokunun yaşadığı ezilmeler nedeniyle kişide ani organ yetmezliği tehlikesi baş gösterebilir.
Enkazdan çıkarılan kişinin genel sağlık durumu ilk önceleri hayli iyi görünebilir. Tek bir uzuvda şişme, uzuvda kuvvetsizlik veya hareket ettirememe gibi bulgular olabilir. Ancak bir süre sonra kan basıncında düşme, solunum yetmezliği ve ölüm meydana gelebilir.
Kahvedeki kafein idrar yollarına zarar veriyor ve enfeksiyona yakalanmaya zemin hazırlıyor. Demir emilimini de azalttığı için kansızlık yapar.
Harry'nin sözde "idrar terapisi" üzerine görüşleri sorulan Doktor Jeff Foster, “Kendi idrarınızı (veya başka birinin idrarını) içmenin veya vücudunuza sürmenin bilinen hiçbir sağlıklı tarafı yoktur. Hatta bakteri bulaştırma ihtimali de vardır” diyor.
İdrar Tutmanın Böbrek Sağlığına Etkisi Var Mıdır? - YouTube. Avrasya Hospital Üroloji Uzmanı Op. Dr. Arman Çitçi, idrar tutmanın mesaneyi rahatsız edebileceğini, bunun yanında idrar atımını erteleme amacıyla su içmemenin böbrek sağlığı için riskli olduğunu belirtiyor.
"Sıvı alamadığınız için böbrek susuz kalmaya başlar"
Böbrek susuz kalmaya başladığı zaman çok önemli hücre grubu olan tübül hücreleri ölürler. Enkaz altında çok uzun süre kalındıysa kaçınılmaz olarak böbrek hasarı meydana gelir.
UYARIDA BULUNDU
"Yapı sayısı 4 milyon, konut 66 bin (AFAD) (1 yapıda 5,3 daire), konut başına düşen kişi 4. Göçük altında kalan 264 bin kişi, yaralı kurtulan 80 bin, göçük altında kalan 184 bin, ölü olarak çıkan 29 bin, bugün için göçük altında kurtulmayı bekleyen 155 bin kişi."
∞Merhabaa. ben "Enkaz Altındakiler"i daha yeni bitirdim +18 tarzı içerikler bulunmamakta.
Deprem bölgesindeki enkazın yüzde 70'i kaldırıldı
AFAD tarafından yapılan deprem son durum açıklaması ile 20 bin 665 kişinin hayatını kaybettiği, 80 bin 88 kişinin kurtarıldığı açıklandı. İşte, Depremde kaç kişi öldü? sorusunun yanıtı ve deprem son dakika gelişmeleri... Şurada Paylaş!
Şiddetli bir sarsıntı anında yerin altında hareket eden kayalar kırılır veya fay hattı boyunca kayar. Bu sırada meydana gelen sismik dalgalar, birbiriyle temas eden kayaların içinden geçer ve bu da uğultuya sebep olur. Bu ses, sarsıntıyı hisseden bina, köprü gibi yapıların titremesiyle daha da büyür.
Bir insanın normal yaşamsal sürecinde mesane içinde bulunan idrar temiz olmaktadır yani bu durum idrarda herhangi bir bakterinin olmadığı anlamına gelir. Fakat bazı zamanlar idrar yollarına giden kanalda enfeksiyona sebep olabilecek durumlar yaşanabilmektedir.
İdrar sanılanın aksine steril değildir. Yapılan araştırmalara göre idrarda idrar kesesindeyken bile bakteri varlığı tespit edilmiştir.
Sağlıklı bir insanın idrarında bakteri (mikrop) yoktur. Bazen, vücut dışındaki bakteriler idrar yoluna girer ve enfeksiyona neden olur. Enfeksiyon, üretrayı (idrarı mesaneden dışarıyla yönlendiren tüp), böbrekleri veya mesaneyi etkileyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri