Muhammed'in döneminde baskılar nedeniyle Mekke'den Medine'ye göç edenlere "muhacir", onları ağırlayan Medinelilere de "ensar" deniliyor.
Müslüman olan Medinelilere “Ensar”, Mekke'den göç eden Müslümanlara da “Muhacir” denmiştir. (Allah yolunda hicret edenler.)
Muhacir, Osmanlı İmparatorluğu dönemi sonlarından itibaren Balkanlar'dan mecburi göç yaşayıp Anadolu'ya gelenlerin genel adıdır. Türkçeye "Mekke'den Medine'ye göç eden" anlamındaki Arapça sözcükten geçmiştir.
Tevbe'nin 100'üncü ayetiyle onurlandırılan ve “Herkesi seven ve yardım eden” anlamına gelen “Ensar” ile Hz. Muhammed'le birlikte Medine'ye hicret eden Müslümanlar-“Muhacirler” hicretin birinci yılında kardeş oldular. Hz. Muhammed tarafından Mescid-i Nebevi'de toplanan Ensar ve Muhacirler birbirleriyle kardeşleştirildi.
Osmanlı resmî literatüründe göçmenler için kullanılan bir terim. Sözlükte “göç eden, hicret eden, göçmen” anlamındaki muhâcir kelimesi, Osmanlı literatüründe özellikle XVIII. yüzyılın ikinci yarısından itibaren geniş yer bulmuştur.
İlgili 23 soru bulundu
93 Muhacirlerinin kökenleri
Doğu'dan gelen 93 Muhacirlerinin birçoğunu kökeni Ahıska Türkü'dür.
Umeyr ile Abdullah b. Ümmü Mektûm'u ilk muhacirler olarak kabul eder (“Menâḳıbü'l-enṣâr”, 46). İkinci Akabe Biatı'nın ardından (622) Hz. Peygamber'in hicrete izin vermesi üzerine ilk defa Âmir b. Rebîa ve hanımı Leylâ bint Ebû Hasme göç ettiler; onların arkasından da diğer sahâbîler gruplar halinde gitmeye başladılar.
Hz. Peygamber'in Medine'de ensar ve muhacirlerden bazılarını birbirleriyle kardeş ilân etmesi.
Ensar => Mekke'den Medine'ye göç eden Müslümanlara yardım eden,yardımcı olan kişilere denmektedir. Muhacir => Mekke'den Medine'ye göç eden Müslümanlara denmektedir.
Peygamber Efendimiz, kurulmakta olan cemiyeti, kabîle, kavim, ırk, kölelik-hürlük, zenginlik-fakirlik gibi sınıf esâsına göre değil, sâdece ve sâdece İslâm kardeşliği temeli üzerine binâ etmiştir.
Muhammed'e uyarak Mekke'den Medine'ye göç eden. MUHACİR NASIL YAZILIR? Bu kelimenin muhacir mi, muacir mi olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı muhacir şeklinde olmalıdır.
“Gerçek Müslüman, elinden ve dilinden bütün Müslümanların (insanların) emin olduğu kişidir. Gerçek muhacir de Allah'ın yasaklarından uzak duran kimsedir” (Buhârî, “Îmân”, 7; Müslim, “Îmân”, 71) mealindeki hadis, hicretin nihaî gayesini ve gerçek ruhunu ifade etmesi bakımından dikkat çekicidir.
Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesi, 1923 yılında Lozan Barış Antlaşması'na ek olarak yapılan sözleşme uyarınca Türkiye Cumhuriyeti ve Yunanistan Krallığı'nın kendi ülkelerinin yurttaşlarını din esası üzerine tehcir ve zorunlu göçe tabi tutmasına verilen addır. Göçe tabi tutulan kişilere ise mübadil denir.
Ubâde, Ensâr'ın Hazrec kabilesinden olup aynı zamanda Hazrec ve Ensâr'ın liderlerinden biridir.
Ensar kelimesinin Kur'an'da geçip geçmediği merak konusu olmuştur. Kelime köken itibari ile Arapça kökenli bir kelimedir. İslam dini bakımından çok önemli bir kelimedir. Kur'an'da geçen Ensar ismi Mekke'den Medine'ye hicret olayından sonra Ensar kelimesi ortaya çıkmıştır.
İslâm literatüründe ensar, Hz. Peygamber'i ve muhacirleri yurtlarında barındırmak ve korumak suretiyle onlara büyük yardımda bulunan Evs ve Hazrec kabilelerine mensup Yesribli (Medineli) müslümanlar için kullanılmıştır.
Muhacir sözcüğü, İslamiyet'in ilk yıllarında Mekke'den Medine'ye göç edenler için kullanılmıştır. Sözcük bu dönemden beri dini bir anlama da sahiptir. Peygamber ile birlikte Mekke'yi terk eden kimseler muhacir olarak anılmaktadır. Hatta bu kimselere Ensar muhacir denilmektedir.
Muhacirun, (Arapça: المهاجرون hicret edenler, göçmenler), İslam peygamberi Muhammed ile birlikte Mekke'den Medine'ye (Yesrib'e) hicret eden Mekkeli Müslümanlar için kullanılır. İslami Hicri takvimin başlangıcını teşkil eden bu önemli olaya Hicret denir.
Kuran-ı Kerim de ensar isminin geçtiği ayetlere detaylarıyla bakılacak olursa; Bakara Suresi 270, Ali İmran Suresi 52. Ayet, Tevbe Suresi 100. Ayet, Nuh Suresi 25. Ayetinde yer almaktadır.
Peygamber, Bedir savaşından sonra Selmân-ı Fârisî ile Ebu Derdâ'yı, hicretin 7. yılında da Habeşistan'dan Medine'ye dönen Cafer b. Ebu Talib ile Muâz b. Cebel'i kardeş ilan etmiştir.
İkinci olarak, Hicret 630 yılında Mekke'nin fethine kadar sürmüş; süreç 8 yılda tamamlanmıştır. Hicrete katılan Müslümanların bu göçlerinin “süresiz bir göç olmadığı”, gittikleri yere “yerleşmek amacı ile gitmedikleri” görülüyor.
Ensar ve Muhacir kelimesi İslamiyet'in yayılması, Müslümanların Mekke'den Medine'ye hicreti sırasında ortaya çıkmıştır. Muhacir, Mekke'den Medine'ye göç eden Müslümanlara denir. Mekke'den gelen Müslümanlara yardım eden Medineli halka ise Ensar denir.
Bilindiği gibi İslam dinini yaymak için Mekke-i Mükerreme'de çeşitli zorluklarla karşılaşan Peygamber Efendimiz (S.A.S.) Mekke'den Medine'ye Cenabı Hakk'ın izni ile göç etmiştir.
Tarihimize 93 Harbi olarak geçen 1877-1878 Osmanlı Rus Savaşı neticesinde Kafkasya'daki Çerkez ve Çeçenlerin ardından, Doğu Anadolu bölgesinin Rus işgaline uğrayan çeşitli illerinden iç bölgelere bir göç hareketi daha başlamıştır.
Peygamber (asm), hicretin ilk yılı içinde yarısı Muhacir, yani Mekke'den hicret edenlerden ve yarısı Ensar'dan yani Medineli Müslümanlardan olmak üzere, 90 erkeği kardeş yapmıştı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri