Ense Kökü Ağrısı ve Ense Ağrısı Migren, tansiyon, duruş bozuklukları, osteoporoz, boyun fıtığı, kaslarda oluşan spazm… Tüm bu rahatsızlıkların ortak bir noktası var. Hepsi ensede ağrıya neden olabiliyor. Ense veya ense kökünde ağrı yaşam kalitesini düşüren en yaygın ağrıların başında geliyor.
Ağrı kesicilerle ve kas gevşeticilerle ağrılar birkaç gün içerisinde geçer. Ağrıların geçmesiyle ya da azalmasıyla birlikte, tekrar etmemesi için belli başlı egzersizlere başlanması gerekmektedir. Çeşitli boyun egzersizleriyle ense ağrılarının önüne geçmek mümkündür.
Tansiyonun yükselmesiyle meydana gelen ense ağrısı baş ağrısı gibi durumlar defalarca yaşandıysa, olası bir felç riskini önlemek için vakit kaybetmeden doktora gitmek doğru bir karar olacaktır. Çünkü ense ağrısı tansiyon hastalarında felç ihtimalini hatırlatır.
Kafanın arkasında ağrı gelişmesinde servikojenik baş ağrısı yer alabilir. İkincil tür baş ağrısı çeşitlerinden biri olan servikojenik ağrılar omurga veya boyundan kaynaklanır. Tümörler, enfeksiyonlar veya romatoid artrit gibi omurga problemleri kafanın arka kısmında ağrı hissedilmesine neden olabilir.
Tansiyon yüksekliği ensede ağrıya yol açan etkenlerden biridir, bu durumda kişi enseden başlayan ve başın tepe noktasına ilerleyen kulaklarda çınlama ve dolgunluğun eşlik ettiği ağrıdan yakınır. Ani hipertansiyon atağında ise daha keskin ve şiddetli, başa yayılan ek bulgularla birlikte gelen bir ağrı hissedilir.
İlgili 44 soru bulundu
Baş Ağrısı
Yüksek Tansiyonda en sık görülen belirti baş ağrısıdır. Genellikle enseden başlar, tepeye doğru yayılır. Unutulmaması gereken noktalardan birisi, baş ağrısını yapabilen birçok hastalığın mevcut olmasıdır.
hastanın göğsünde yanma, baskı ve sıkışma hissi bulunuyor. Bu şikayetlerin çeneye ve kollara doğru yayılması da söz konusu olabiliyor.
Gerilim tipi baş ağrıları başın etrafını saran bir ağrı olarak tanımlanır. Kişiler stres ve baskı altında kaldıklarında nükseden bu ağrı kişilerde öğleden sonraki saatlerde daha sık rastlanmaktadır .
Gerilim tipi baş ağrısının genellikle stresten dolayı oluştuğu düşünülür, fakat stres sadece ağrıyı tetikleyen faktörlerdendir. Gerilim tipi baş ağrısında, başın etrafında bir bant varmışçasına basınç hissine sebep olur. Gerilim tipi en sık görülen tiptir ve nedenleri henüz bilinmemektedir.
Sırt, mide, baş ağrısı ve kol-bacak ağrılarının stresin neden olduğu hastalıklardan birkaçı olduğunu belirten Prof. Dr.
Boyun fıtığı, kireçlenme ve dejeneratif disk hastalığı, servikal dar kanal ve yaralanmalar boyun ya da ense ağrısının sık birer sebebidir. Nadiren tümörler, boyun bölgesinde ağrı sebebi olarak karşımıza çıkabilir. Boğazda uzun süren enfeksiyonlar da şişmiş lenf nodları ile birlikte ense ağrısına sebep olabilir.
Ruh hali ile ağrı iç içedir ve sinir sistemi bozukluğunda ağrı çok sık görülür. Baş ağrısı bu belirtiler içinden en sık görülenidir. Bu ağrı genellikle enseden başlar ve tüm başa yayılan, sıkıştırma tarzında bir ağrı olup, çift taraflıdır.
Doğru yatış pozisyonuna göre seçeceğiniz doğru yastıkla boyun ağrısından kaçınabilirsiniz. Boyun ağrısı olanlara mümkünse sırt üstü veya yan yatmaları tavsiye edilir. Sırt üstü uyuyanlar için orta sertlikte bir yastık boyun ve omuz bölgesini desteklemek için en iyi tercihlerden biridir.
Soğuk ve sıcak kompres uygulamak: Baş ağrısını dindirebilen soğuk ve sıcak kompres, ense veya baş bölgesine uygulanabilir. Soğuk kompres sinir iletimini yavaşlatıp, kan damarlarını daraltarak baş ağrısını durdurmaya yardım eder.
Kafa içi basınç artışı beyin herniasyonuna neden olabilir. Kitle etkisi nedeniyle artan basınç beyin dokusunu yer değiştirmeye zorlar. Bu durum iskemiye neden olarak beyinde yapısal hasar oluşturur. Her şey yapılsa bile yaşamsal fonksiyonların kaybı ya da ölümle neticelenebilir.
Oksipital nevralji, kafa derisinden geçen sinirlerin iltihaplanmasına denir. Boyun, başın arka tarafı veya kulak arkalarında hissedilen şiddetli zonklama veya şok benzeri ağrı hissine neden olur. Oksipital sinirler, boyun sinirlerinin 2. ve 3. dallarından çıkan, başın arka tarafına doğru uzanan sinirlerdir.
Yüzde ağrı veya basınç hissi, sarı veya yeşilimsi burun akıntısı, geniz akıntısı, burun tıkanıklığı ve koku duyusunda azalma ve baş ağrısı sinüzitin yaygın belirtileridir. Ateş ve ağız kokusu gibi belirtilerde yine sinüzitte görülen diğer belirtilerdir.
Genellikle stres sonucu oluşmaktadır. Işık ve ses hassasiyeti, bulantı-kusma bu tip ağrılarda olmaz. Başın iki yarısında da ağrı hissedilir. Bu tip ağrıların altından genellikle depresyon, kaygı bozukluğu gibi psikiyatrik sebepler çıkmaktadır.
Migrenden farklı olarak, zonklayıcı olmayıp, genelde baskı hissi, sıkışma hissi, kafada doluluk, baş ve boyunda ağırlık hissi veya mengene ile sıkılma hissi şeklinde tanımlanır. Genellikle iki taraflıdır. Alın bölgesinde, başın arkası ve ense bölgesinde olabileceği gibi, aynı anda başın tamamında da olabilir.
Sinir sıkışması , kronik sırt ağrısı, boyun ağrısı ve baş ağrılarının yaygın bir kaynağıdır ve dikkat edilmezse daha da kötüleşebilir. Hayatınıza müdahale edebilir ve hatta uzun süreli sakatlığa neden olabilirler.
Miyokard iskemisi ağrısı, her iki taraftan göğüse ve kollara(daha çok sol kol), boyuna ve alt çeneye yayılma eğilimindedir. Bazen arkaya ve enseye doğru da yayılabilir. Perikardit, yani kalp zarı iltihabı durumunda oluşan ağrı süreklidir.
Kalbin Problemi Enseye Vuruyor
Bu sayede kalbe bağlı yaşanabilecek herhangi bir tehlikeli durumun da önüne geçilebiliyor. Kardiyolojik kontroller sonrasında herhangi bir soruna rastlanmaması durumunda ağrıya neden olabilecek diğer etkenler araştırılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri