Erkeklerde, tepe ve alındaki saç kökleri testesteron hormonuna duyarlı olduğu için zamanla dökülürler. Ancak ense bölgesindeki saç kökleri, bu hormona duyarlı olmadığından dökülmez. Yani ensedeki bu saçlar güçlüdür.
Ense ve kulak üstü bölgesindeki saçlar çok nadiren dökülür, ancak yetmişin üzerindeki erkekler ense bölgesinde saçlarda kaybedilebilir. Hem Hamilton hem de Norwood skalası erkeklerde Androgenetik saç dökülmesini sınıflandırır.
Ensede saç dökülmesi şeklinde de kendini gösterebilir. En yaygın tür, şiddetli stres, yetersiz beslenme ve zayıflamış bağışıklık sistemi gibi faktörler arasında sayılan yerel çıkıştır. Saç dökülmesi tedavisi olan bölgelere steroid ve kortikosteroid enjeksiyonları yapılır ve orta terapi ile tedavi desteklenir.
Saç dökülmesi durağan değil ilerleyen bir süreçtir. Saç dökülmeniz altında başka bir sebep yok ise 40 yaşlarınıza geldiğinizde yavaşlar.
Yaşla saç dökülmesi arasında direk bir ilişki bulunamamıştır. Genetik yatkınlığı olan yani ailesinde belirgin saç dökülmesi olanlarda 20´li yaşlarda dahi saç dökülmesi başlayabilmektedir. Saç dökülmesi 25 ila 35 yaş arası en yoğun karşımıza çıkar.
İlgili 36 soru bulundu
2-Saçlarımın tümüyle dökülmesi ne kadar alır? Erkek saç dökülmesi yirmili yaşlarda başlar. Ama genel olarak 15-20 yılda tümüyle kelleşme olur. Ama bazı erkeklerde beş yıldan daha az sürede kel olur.
Araştırmalara göre, başka bir sağlık sorununun olmadığı durumlarda, kadınlarda menopoz yaşı ortalama 45 ila 50 yaş civarıdır. Vücutta östrojen ve progesteron hormonunun daha az salgılanmaya başlamasıyla meydana gelen büyük hormonal değişimler saçların yapısına zarar vererek, ağır saç kayıplarına yol açabilmektedir.
Mevsimsel saç dökülmesi en çok sonbaharın başında Eylül ve Ekim aylarında görülür.
Erkeklerin %60'ında 30'lu yaşlar %40'ında 30'lu yaş sonrasında kendisini göstermeye başlar. Erkeklerin büyük korkusu olan psikolojik olarak yıpranmalarına sağlayan erkek tipi saç dökülmeleri erkeklerin %25 'inde 25 yaş öncesi %40'ında 40 Yaş öncesi % 50'sinde 50 yaşı öncesinde görülmektedir.
Sağlıklı bir saç derisinde ortalama 100 bin adet saç bulunur ve erişkinlerde yıkanma ve taramaya bağlı olarak günde ortalama 100-150 adet saç teli dökülmesi normal kabul edilir.
Saç ekiminde enseden saç alınması çoğunlukla mümkün olan bir durumdur. Yapılan tetkikler sonucunda ense bölgesinde işlem için uygun ise enseden kök alınır enseden alınan kökler sonucunda ense kökü boşaltılmış olur.
Stres, saç dökülmesinin ana nedenidir. Ayrıca hormonal düzensizlikler, madde kullanımı, fiziksel ve psikolojik stres, genetik yatkınlık gibi durumlarda Avuç avuç saç dökülmesi nedenlerinden olur. Bu nedenler genetik ve cilt hastalıkları nedenleri dışında belirtilmektedir.
Saç dökülmeleri günlük olarak 100 telin üzerinde seyrediyorsa, saçta hacimsel bir azalma ve ya bir bölgede açılma yaşanıyorsa ve dökülme 6 ay üstü süre bu şekilde devam ediyorsa daha detaylı araştırmalar yapmak gerekir.
Kök alınan bölgede alınan kökler bir daha saç olarak tekrar çıkmaz. O yüzden ense kısmının verimliliği saç ekiminde çok önemli bir yer alır.
Saç ekimi , ense bölgesindeki bu saç köklerinin ihtiyaç duyulan kelleşmiş bölgeye ekilmesidir. Ekilen bu saçlar testesterona duyarlı olmadığından ekimden sonra dökülme olmaz.
Saçları kestirmek her ne kadar bir bakım önerisi olsa da saçların dökülmesini %100 oran ile engellememektedir. Bu neden ile de saç dökülmesini engellemek için değil saçın daha sağlıklı olması için saçların kestirilmesi önerilir. Saç kestirmek henüz dökülmemiş olan saçların daha sağlıklı ve canlı görünmesini de sağlar.
Aslında öyle değil! Dökülen, seyrekleşen saçlar, doğru bakımlar yapıldığında hızla gürleşebilir. Gürleşmenin yanı sıra saçlarınız eskisinden çok daha güçlü ve sağlıklı bir hâle gelebilir.
Her insanın olağan şekilde saçı dökülür. Banyo yaparken, tararken veya saçlarımızı düzeltirken dökülme görülmesi normaldir. Bu dökülme günlük 100 teli geçmediği sürece ciddiye almaya gerek yoktur.
Hem kadınlar hem de erkeklerde yaşanan saç dökülmesinin en temel sebebi genlerdir. Hem anne hem de baba tarafından miras kalırlar. Mirassal saç dökülmesi genellikle 40 yaşından sonra başlar. Kabaca kadınların %40'ı 50 yaşlarına geldiğinde fark edilir bir saç dökülmesi yaşar.
Saçlı derimizde ortalama 100 bin adet saç teli bulunur. Sağlıklı bir insanda günde ortalama 100-150 adet arasında saç teli dökülebilir. Banyo yapılan günlerde bu sayı daha da artabilir. Temiz bir saçı elimizle çekince avucumuza 5-10 arası bir sayıda saç teli geliyorsa buna saç dökülmesi diyebiliriz.
Saç Çekme Testi:
Saç çekme testi, kafanızdan 40 ila 60 saç telinin nazikçe çekilmesiyle yapılır ve bu çekilen saçların %10'undan fazlası dökülürse, test “pozitif” olarak değerlendirilir. Bu da saç dökülmesi yaşadığınızı gösterir.
Sağlıklı yağlarla dolu bir beslenme düzeni gür ve sağlıklı saçlar için olmazsa olmazdır. İyi kalite protein, iyi yağlar ve omega 3 bu anlamda doğru kaynaklardır. Somon, avokado, fındık, sebze ve meyve gibi temel besinler saçı gürleştirmek için destek alabileceğiniz gıdalardır.
Çay ağacı, lavanta, dulavrat otu ve ozon yağları saç köklerinizi besleyerek dökülmeleri engeller. Kullanıcılar tarafından sıklıkla tercih edilen ürünler; yumurta, yoğurt, çilek ve lavanta maskeleri olarak sıralanabilir. Yumurta, limon suyu, süt ve zeytinyağını karıştırarak maske elde edebilirsiniz.
Vitamin eksikliğine bağlı olarak dökülen saçların yeniden çıkması, bazı yöntemler ile desteklenerek mümkün olabilir. D vitamini eksikliği durumunda saç dökülmesi meydana gelebilir; ancak uygun vitamin düzeylerine geri dönüldüğünde saç büyümesi yeniden başlayabilir.
Günde yaklaşık 100 tel saç kaybetmek normaldir. Dökülme bunun üzerine çıktığı zaman kritik olabilir. Bunda birçok faktörün rolü olabilir. Ferritin, Biyotin, TSH, T3, T4, E2, FSH, Testosteron, Çinko ve Selenyum testlerine bakılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri