TS EN 206 standardına göre en düşük taze beton sıcaklığı +5 ˚C olmalıdır. Ancak, beton sıcaklığının +10 ˚C'nin altında olması önerilmez. Bu nedenle döküm öncesinde, esnasında ve sonrasında beton sıcaklığı kontrol edilip kaydedilmelidir.
Aşırı sıcak ve kuru havalarda beton dökümünden kaçınılmalı ve serin saatlerde döküm tercih edilmelidir (gece veya sabah erken saatler gibi).
Sıcak hava beraberinde beton özelliklerini olumsuz olarak; yüksek beton sıcaklığı, düşük bağıl nem, yüksek rüzgâr hızı ve güneş ışınları da etkilemektedir. Sıcak havada oluşan problemlerin çoğunluğu, çimentonun hidratasyon hızının artması ve taze beton karışımındaki suyun buharlaşma hızının artması ile ilişkilidir.
SICAK HAVADA BETON DÖKÜMÜ
TS 1248, ortalama hava sıcaklığı artarda üç gün süre ile 30 °C 'nin üzerinde bulunduğu süredeki hava durumunu “ aşırı sıcak hava” olarak tanımlamaktadır. STANDART EN DÜŞÜK TAZE BETON SICAKLIĞINI +5 °C OLARAK ÖNGÖRMEKTEDİR. EN UYGUN BETON DÖKÜM SICAKLIĞI 15-20 °C ' KABUL EDİLEBİLİR.
Sıcaklığın +5°C'nin altında olması beton basınç dayanımını önemli ölçüde azaltır. +5°C ile +35°C arası normal şartlar geçerli iken +5°C altında soğuk hava koşulları geçerlidir. NOT: TS EN 206 standardına göre en düşük taze beton sıcaklığı +5°C olmalıdır. Ancak sıcaklığın +10°C'nin altında olması önerilmez.
İlgili 15 soru bulundu
TS EN 206 standardına göre en düşük taze beton sıcaklığı +5 ˚C olmalıdır. Ancak, beton sıcaklığının +10 ˚C'nin altında olması önerilmez. Bu nedenle döküm öncesinde, esnasında ve sonrasında beton sıcaklığı kontrol edilip kaydedilmelidir.
Çiseleyen bir yağmur beton dökümü için uygundur. Ancak şiddetli bir yağmurda ise beton dökümünden kaçınmak gerekir. Çünkü şiddetli yağmur esnasında dökülen taze betonun su oranı yağmurla birlikte değişmekte ve betonda dayanım kaybına yol açabilmektedir.
Beton plastik halde iken beton sıcaklığı – 4°C' nin altına düştüğünde beton donma tehlikesi ile karşılaşır. Eğer donma gerçekleşirse beton dayanımı en az % 50 oranında azalır ve beton dayanıklılığı (durabilite) olumsuz şekilde etkilenir.
BETONUN ÖMRÜ VAR
Kahriman, “İzmir örneği göstermiştir ki, deprem tehdidine karşı betonun 50-60 yıllık teknik ömrü dikkate alınarak yapıların 50 yılda bir yıkılıp yenisinin yapılması gerek” değerlendirmesini yaptı. Prof.
Hava sıcaklığının düşük olması hidratasyonu yavaşlatacak, buna bağlı olarakta beton yavaş dayanım kazanacaktır. şayet havanın sıcaklığı fazla ise bu durumda da buharlaşma olacak ve hidratasyon için gerekli olan su miktarında azalma olacaktır. Havanın rüzgarlı olmasıda buharlaşmayı arttıracaktır.
Betonun taşınması transmikser, beton pompası, konveyör, vinç veya küçük işlerde, el arabası ile taşınır. Taşıma ve döküm sırasında ayrışma (segregasyon) olmamalıdır. Kullanılan çimento cinsine ve ortam şartlarına göre katılaşma 45–60 dakika içinde başlar ve 5–10 saat içinde tamamlanır.
Bunun için beton günde en az 10 defa sabah, öğle ve akşam olmak üzere ıslatılmalıdır. Sıcaksa ya da sıcak hava dalgası varsa gündüz beton sulaması yapılmaz. Aksi halde, betonlarda yanma yahut kırılmaya ve çatlağa neden olacaktır.
Beton dökümü tamamlandıktan sonraki 12 saat sonrasında kür uygulanmasına başlanmalıdır. Belirtilen süre içerisinde günde en az 2 defa beton sulanmalıdır. Beton sulaması yapılırken sabahın erken saatleri ya da akşam güneş batımı saatleri tercih edilmelidir.
Önemli bir faktör olarak ısı
Ek olarak, betonun 5 ° C'de kürlenmesi 20 ° C'nin iki katı kadar, yani yaklaşık 60 gün sürer.
İnşaat yapılabilecek saatler sabah 07:00 ile akşam 19:00 arasında. Akşam 19:00'dan sonra beton dökmek dahi yasak.
Su altında sürekli iletim yoluyla beton dökümünde kullanılan en yaygın yöntem “tremi yöntemi”dir. Tremi üst ucu huni şeklinde olan bir borudur. Tremi yöntemiyle su içindeki dar ve derin kalıplar içine ve doğrudan su altı zeminine beton dökümü yapılabilmektedir.
Bir binanın ömrü ne kadardır? Bina ömrü ekonomik açıdan sürdürülebilirlikle ilgilidir ve bir binanın ekonomik ömrü, yapım tekniğine göre değişir. Ülkemizde en çok kullanılan betonarme binaların ömrü yaklaşık 50-60 yıl civarındadır. Bakımlı olursa, betonarme binaların ömrü en fazla 80-100 yıl kadar olabilir.
Betonarme Yapıların Bina Ömrü Ne Kadardır? Yapıların arasında tercihi yüksek olan betonarme yapıların ömürleri oldukça yüksektir. Sağlam ve kaliteli malzemeler ile yapılan yapıların ömürleri en az 45 ile 50 yıl arası belirlenmiştir. Belirlenen bu ömür, deprem sel gibi felaketler dışında tutulmuştur.
Birçok uzman, betonarme binanın ömrü kaç yıldır sorusuna yaklaşık 45-50 yıl cevabını vermektedir. Betonun ömrünün, aslında 100 yıla kadar uzanabileceği bilinir.
Hidratasyonunu tamamlamış Portland Çimentosunun büyük bir kısmını oluşturan Ca(OH)2 500˚C'de dehidrate olarak CaO'ya dönüşür. Yaklaşık 1000˚C'ye kadar kullanılan betonlar ısı dirençli olarak kabul edilir.
İkinci mastarlamanın hemen arkasından su kürüne başlanmalı, en az 3 gün boyunca, aralıksız bütün beton yüzeyleri ıslak kalacak şekilde bol su ile sulanmalıdır. Dökümden itibaren en az 14 gün boyunca kurumasına fırsat vermeden, yüzeyler nemli olacak şekilde su kürüne devam edilmelidir.
Karlı ve don riski olan hava şartlarının yaşandığı ortamlarda beton dökümünden olabildiğince uzak durulması tavsiye edilmektedir. Betonun yüzeyinde kar, buz veya don olmamalıdır. Bunlar derhal beton yüzeyden çıkarılmalıdır.
Beton sulanmazsa veya alternatif yöntemlerle bakımı yapılmazsa istenen dayanımı sağlayamaz. Yani C30/37 sınıfında attığınız beton o dayanımı hiçbir zaman yakalayamaz. Özellikle ilk 7-10 gün boyunca betonun sürekli olarak nemli görüntüsünü korumasını sağlamak; betona yapılabilecek en büyük iyiliklerden biridir.
Yağmur suları yalnızca beton kalitesini farklılaştırmak ya da etkilemekle kalmamaktadır. Çünkü yağmur suları betonların işlene bilirliğini de etkilemektedir. Bundan dolayı şiddetli bir yağmurda ise beton dökümünden kaçınmak gerekir.
Beton dökümünden önce dikkat edilmesi gereken hususlar;
Pompa ve transmikserlerin çalışacağı zemin çökme ve kayma tehlikesine karşı yeterli sağlamlıkta olmalıdır. Bütün kalıp işleri tamamlanmalıdır. Kalıplar sağlam, ışık sızdırmayacak şekilde aralıksız; yüzeyleri düzgün, temiz ve kalıp yağı ile yağlanmış olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri