Betonun sertleşmesi kimyasal bir reaksiyondur ve bu reaksiyon hızı sıcaklıkla artar. Yüksek sıcaklıklarda hızlı hidratasyon nispeten yüksek erken dayanım verir. Ancak açıkta kalan betonun yüzeyinden buharlaşma hızı da artacağından, uzun vadeli dayanım ve dayanıklılık genellikle azalır.
Sıcak havaya bağlı olarak taze betonda; çökme kayıp hızının artması, priz süresinin kısalması, plastik rötrenin artma olasılığı gibi problemler ortaya çıkar. Sıcak havada betonun erken kürü daha büyük önem kazanır, mümkün olduğunca kür başlangıcını erkene alıp, kür süresini uzatmak gereklidir.
TS EN 206 standardına göre en düşük taze beton sıcaklığı +5 ˚C olmalıdır. Ancak, beton sıcaklığının +10 ˚C'nin altında olması önerilmez. Bu nedenle döküm öncesinde, esnasında ve sonrasında beton sıcaklığı kontrol edilip kaydedilmelidir.
SICAK HAVADA BETON DÖKÜMÜ
TS 1248, ortalama hava sıcaklığı artarda üç gün süre ile 30 °C 'nin üzerinde bulunduğu süredeki hava durumunu “ aşırı sıcak hava” olarak tanımlamaktadır. STANDART EN DÜŞÜK TAZE BETON SICAKLIĞINI +5 °C OLARAK ÖNGÖRMEKTEDİR. EN UYGUN BETON DÖKÜM SICAKLIĞI 15-20 °C ' KABUL EDİLEBİLİR.
Beton kalıba en fazla 1,5 metre yükseklikten dökülmelidir. Yüksekten sertçe dökülen taze beton sert kalıba ve donatıya çarpmasıyla harç agregadan ayrışabilir ve sonuçta betonda segregasyon gözlenir.
İlgili 19 soru bulundu
Betonun taşınması transmikser, beton pompası, konveyör, vinç veya küçük işlerde, el arabası ile taşınır. Taşıma ve döküm sırasında ayrışma (segregasyon) olmamalıdır. Kullanılan çimento cinsine ve ortam şartlarına göre katılaşma 45–60 dakika içinde başlar ve 5–10 saat içinde tamamlanır.
BETON DÖKÜMÜNDE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER:
> Beton sıcaklığı sürekli olarak kontrol edilmelidir. > Aşırı vibrasyon yapılmamalıdır. > Döküm en kısa sürede gerçekleştirilmelidir. > Bitirme işlemi yüzeyde terleyen su kalmayınca hemen yapılmalıdır.
Hava sıcaklığı ve hızlı buharlaşma nedeni ile betona ilave su eklenmemelidir. İlave su beton dayanımını olumsuz etkiler. Taze beton içerisinde su kaybının hızlanması plastik rötre çatlaklarına neden olduğundan beton yüzeyi sürekli nemli tutulmalıdır.
BETONUN ÖMRÜ VAR
Kahriman, “İzmir örneği göstermiştir ki, deprem tehdidine karşı betonun 50-60 yıllık teknik ömrü dikkate alınarak yapıların 50 yılda bir yıkılıp yenisinin yapılması gerek” değerlendirmesini yaptı. Prof.
Taze beton döküldükten sonra bol su ile en az bir hafta sabah ve akşam olmak üzere sulanarak kür uygulanmalıdır. SOĞUK HAVADA BETON DÖKÜMÜ: Beton dökümü esnasında hava sıcaklığının +5 oC 'den düşük olması halinde kaliteli beton elde edebilmek için yapım, döküm ve bakım işlerinde özel tedbirler alınması gerekir.
Önemli bir faktör olarak ısı
Ek olarak, betonun 5 ° C'de kürlenmesi 20 ° C'nin iki katı kadar, yani yaklaşık 60 gün sürer.
Sürekli olarak beton yüzeyinin ıslak kalması sağlanmalıdır. Uygun kür süresi yaklaşık 7 gündür.
Bunun için beton günde en az 10 defa sabah, öğle ve akşam olmak üzere ıslatılmalıdır. Sıcaksa ya da sıcak hava dalgası varsa gündüz beton sulaması yapılmaz. Aksi halde, betonlarda yanma yahut kırılmaya ve çatlağa neden olacaktır.
Beton sulanmazsa veya alternatif yöntemlerle bakımı yapılmazsa istenen dayanımı sağlayamaz. Yani C30/37 sınıfında attığınız beton o dayanımı hiçbir zaman yakalayamaz. Özellikle ilk 7-10 gün boyunca betonun sürekli olarak nemli görüntüsünü korumasını sağlamak; betona yapılabilecek en büyük iyiliklerden biridir.
Çiseleyen bir yağmur beton dökümü için uygundur. Ancak şiddetli bir yağmurda ise beton dökümünden kaçınmak gerekir. Çünkü şiddetli yağmur esnasında dökülen taze betonun su oranı yağmurla birlikte değişmekte ve betonda dayanım kaybına yol açabilmektedir.
Gece sıcaklığı gündüz sıcaklığından daha az olacağı için, çok sıcak ve kuru havalarda akşam veya gece vakti beton dökülmelidir. Sıcak havada beton dökümü öncesi kalıp ve donatı su ile ıslatılmalıdır. Güneş altında sıcaklığı artan donatı ve kalıbın ısısı düşürülerek betonun zarar görmesi engellenmiş olur.
Bir binanın ömrü ne kadardır? Bina ömrü ekonomik açıdan sürdürülebilirlikle ilgilidir ve bir binanın ekonomik ömrü, yapım tekniğine göre değişir. Ülkemizde en çok kullanılan betonarme binaların ömrü yaklaşık 50-60 yıl civarındadır. Bakımlı olursa, betonarme binaların ömrü en fazla 80-100 yıl kadar olabilir.
Beton kalitesinin denetlenmediği ülkemizde su taşıyıcı yapı elemanları içerisine rahatlıkla girmektedir. Binalarımıza nüfus eden su, yapımızın taşıyıcı kısımlarında yer alan demirlerin paslanmasına ve taşıma kapasitesinin düşmesine yol açar. Su, betonun çürümesine ve çatlamasına neden olur.
Betonarme Yapıların Bina Ömrü Ne Kadardır? Yapıların arasında tercihi yüksek olan betonarme yapıların ömürleri oldukça yüksektir. Sağlam ve kaliteli malzemeler ile yapılan yapıların ömürleri en az 45 ile 50 yıl arası belirlenmiştir. Belirlenen bu ömür, deprem sel gibi felaketler dışında tutulmuştur.
Fakat prizini almış olan betona sonradan eklenen su beton için son derece önemli ve yararlıdır. Beton dökümü tamamlandıktan sonraki 12 saat sonrasında kür uygulanmasına başlanmalıdır. Belirtilen süre içerisinde günde en az 2 defa beton sulanmalıdır.
Bu çatlamaların nedenleri arasında donma ve çözülme, alkali - aktif silis reaksiyonu, karbonatlaşma, donatının korozyonu/paslanması, sülfat - asit -tuz gibi beton için zararlı maddelerin yol açtığı reaksiyonlar sayılabilir.
İkinci mastarlamanın hemen arkasından su kürüne başlanmalı, en az 3 gün boyunca, aralıksız bütün beton yüzeyleri ıslak kalacak şekilde bol su ile sulanmalıdır. Dökümden itibaren en az 14 gün boyunca kurumasına fırsat vermeden, yüzeyler nemli olacak şekilde su kürüne devam edilmelidir.
İnşaat yapılabilecek saatler sabah 07:00 ile akşam 19:00 arasında. Akşam 19:00'dan sonra beton dökmek dahi yasak.
Su altında sürekli iletim yoluyla beton dökümünde kullanılan en yaygın yöntem “tremi yöntemi”dir. Tremi üst ucu huni şeklinde olan bir borudur. Tremi yöntemiyle su içindeki dar ve derin kalıplar içine ve doğrudan su altı zeminine beton dökümü yapılabilmektedir.
Bir kere uygulandıktan sonra alttaki betonun bir parçası haline gelir, ayrılmaz ve kopmazlar. Dolayısıyla sertleşmiş betonun üzerine uygulanamaz. MONOFİX ürünlerini eski beton üzerine uygulamak için en az 7,5 cm kalınlığında minimum C 25 beton dökülmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri