İştah azalması, yutma güçlüğü, ya da yemek yemeye engel olan herhangi bir operasyon geçiren bir hasta ya da kronik hastalığı olan bir kişi günlük beslenme gereksinimlerini doğal yollardan sağlayamayabilir. Bu durumda kişiye dışarıdan beslenme desteği sağlanması gerekir. Bu yöntem “enteral beslenme” olarak adlandırılır.
Enteral beslenme besinlerin gastrointestinal sistemden emilimi mümkün olan durumlarda uygulanmalıdır. Nazogastrik tüp genellikle kısa süreli, perkütan endoskopik gastrostomi (PEG) tüpü ise uzun süreli EN gerektiren hastalarda kullanılmaktadır11.
Tüple besleme olarak da bilinen enteral beslenme, ihtiyaç duyulan besinlerin herhangi bir nedenle alınamadığı durumda beslenmenin doğrudan mide ya da ince bağırsağa iletildiği bir beslenme türüdür. Dengeli beslenmede gün içerisinde karbonhidrat, yağ, protein, mineral ve vitamin gibi moleküllerin alınması önemlidir.
Enteral beslenme doğal ve fizyolojik olması, daha az komplikasyon görülmesi, ucuz ve kolay kullanım gibi avantajlara sahiptir. Enteral beslenmenin amacı tedavinin etkinliğini arttırmak, hastanede kalış süresini kısaltmak ve hızlı rehabilitasyon sağlamaktır.
Sizin için sıkıntılı bir durum yaratmıyorsa beslenme sırasında başınız 30 ila 45 derece arasında bir açıda yukarıda tutulmalıdır.
İlgili 21 soru bulundu
Genel kural olarak, 4 haftadan uzun süre enteral beslenme gereksinimi olan bireylerde PEG tüpünün yerleştirilmesi önerilmektedir. Enteral beslenme yolunun seçiminde tedavinin süresi önemlidir.
ENTERAL BESLENMEYE NASIL BAŞLAYALIM ? Genel öneri 0,5-1 ml/kg/saat (büyük çocuklarda 20-30 ml/saat) hızında başlanmasıdır. 3-4 saatte bir 0,5-1 ml/kg (5-20 ml) artırılır. Amaç, istenen kalori miktarına 36-48 saatte ulaşmaktır.
Enteral beslenme ürünlerinin hastaya kontrollü bir şekilde, belli aralıklarla, istenen sürede ve istenen miktarda verilmesini sağlayan özel bir cihazdır.
Burundan mideye ulaşan hortum (nazogastrik tüp) kullanılabilir ya da karın cildi üzerine mideye ulaşan bir açıklık (gastrostomi) oluşturularak buradan tüp ile beslenme yapılabilir. İki yol da sıvı kıvamdaki besin veya ilaçların mideye direkt olarak ulaştırılmasını sağlar.
Beslenme tamamlandıktan sonra mide rezidüsü midede 2 saatten daha uzun süre kalıyorsa bu ürününün mideden olması gerektiği hızda boşalmadığını gösterir. Olası nedenler şunlardır: Enteral beslenme ürünün nasıl verildiği. Ürünün tipi.
Enteral beslenmenin, gastrointestinal sistemin immün, endokrin ve bariyer fonksiyonlarının devamını sağladığı gösterilmiştir. Enteral beslenme nazogastrik, nazoduodenal, gastrostomi ve jejunostomi yoluyla uygulanmaktadır. Enteral beslenmenin komplikasyonları gastrointestinal, mekanik ve metabolik olarak üçe ayrılır.
Serum fizyolojik ile PEG civarını günde 2 kez temizleyin. ♣ Günde 1 kez PEG kanülünü kendi etrafında 360 derece döndürün ve aşağı yukarı hareket ettirin. Bu uygulama evde bakım hemşireniz tarafından size gösterilecektir.
Tüple Beslemede Hastanın Pozisyonu
pozisyonda ya da aspirasyonu önlemek için başı en az 30° veya 45° yükseltilmelidir. Beslenmeden sonra, baş bir saat yüksekte tutulmalıdır.
Hastanede yatan hastalarda malnütrisyonu önlemek ve günlük kalori gereksinimlerini karşılamak amacıyla çeşitli yollarla beslenme desteği sağlanmaktadır. Beslenme desteğinin ağızdan veya gastrointestinal sistem yoluyla uygulanması enteral beslenme olarak adlandırılmaktadır (2).
Uzun süreli enteral beslenme için en iyi metod gastrostomi'dir. Hangi şekilde olursa olsun enteral beslenmenin yapılamaması durumlarında PEG, beslenme için en uygun seçeneklerden birisidir. PEG ile enteral beslenme yapıldığında gastrointestinal sistemin yapısal ve fonksiyonel özellikleri korunur.
PEG, ağız yoluyla beslenemeyen, barsak fonksiyonu normal olan ve uzun dönem beslenme gerek- sinimi bulunan hastalar için yaygın olarak tercih edilen bir enteral beslenme yöntemidir.
PEG ile nasıl beslenilir? PEG kateteri takıldıktan 4-6 saat herhangi bir şey verilmez 4 saatten sonra 25 ml su verilmeli, kateterde kaçak yoksa beslenmeye geçilmelidir. Sızıntı yoksa ve izleyen hekimin bir öneride bulunmamışsa saatte 25 mL mama ya da yemek verilerek beslenmeye başlanır.
PEG (perkütan endoskopik gastrostomi) kimlere yapılır? Yutma güçlüğü bulunan, iştahsızlık yaşayan, ağız yoluyla beslenmesini yeteri kadar sağlayamayan hastalar, bu işlemden yararlanabilir.
Hasta ve Hasta Yakını Bilgilendirme
- Hastanın kolayca çiğneyip yutabileceği yumuşak sulu gıdalar tercih edilmeli,gerekirse püre halinde verilmeli. - Hastaya yiyecekler küçük lokmalar halinde verilmeli. - Beslenme esnasında acele edilmemeli.Hastanın çiğneyip yuttuğundan emin olunmalı. - Az ve sık beslenmeli.
Bu sayede kişilerin oral beslenme veya sindirim süreci atlanarak malnütrisyona uğramalarının önüne geçilir. Parenteral beslenme genellikle 3 gün içerisinde oral beslenme imkanına sahip olmayan hastalar için tercih edilen bir beslenme şeklidir. Parenteral beslenme tıbbi bir terim olup 2 çeşide ayrılır.
Enteral Beslenme Nasıl Uygulanır? Hastaya verilecek olan gıdalar, sonda ile iki bölgeden verilmektedir. Bunlar ise ince bağırsak ve mide olarak belirtilebilir. Bu yerlere beslenme tüpünün yerleştirilmesi durumunda ağız ya da burun yolu ile girilip, ince bağırsağa ya da mideye inilmektedir.
Enteral beslenmenin yapılamadığı durumlarda gastrointestinal sistem devre dışı bı- rakılarak hasta için gerekli tüm besin öğeleri damar yolu ile verilir. Parenteral bes- lenme hiperalimentasyon olarak da bilinir.
Beslenme torbasına boşaltılan ürün 8 saat içerisinde gönderilmeli, 8saatten sonra torbada kalan ürün kontamine olacağı içinkullanılmamalıdır. 6.6.Hastaya enjektörle ya da pompayla hava verilmemesine özen gösterilmelidir.
Entübe edilen hasta ağızdan yiyip içemez. Hasta damar yoluyla beslenir.
Beslenme setleri torba şeklinde olabilir, tıbbi beslenme ürünleri bu torbaların içine konularak istenen hızda ve miktarda verilebilir. Bununla birlikte doğrudan tıbbi beslenme ürünü ambalajına takılarak kullanılan enteral beslenme pompa setleri de bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri