Sağ Tarafa Yatmak Uyku esnasında kan dolaşımı, en iyi bu pozisyonda gerçekleşir. Reflüyü kısmen azaltan bu uyku pozisyonu, horlamanın ve
Sağ Tarafınıza Yatmak
Sol burundan yapılan nefes alma ile sağ beyin yarımküresinin aktivitesi artar. Sağ beyin yarımküresinin uyarılması, parasempatik sinir sistemimizin faaliyetlerini artırmasına, kalp hızımızın yavaşlamasına, tansiyonumuzun düşmesine ve mide-bağırsak faaliyetlerimizin yavaşlamasına vesile olur.
Klinik Sindirimbilim dergisinde yayımlanan bir yazıya göre sol tarafa yatmak reflü semptomlarını azaltır. Bunun sebebi ise midenin vücudumuzun sol kısmında yer alması ve yer çekiminin de etkisiyle rahat bir pozisyonda durmasıdır.
Muhammed (sav) çeşitli hadis kaynaklarında da belirtildiği üzere sağ tarafı üzerine yatarak dinlenirdi.
Sol tarafımıza yatmak; vücudumuzun lenfatik kısmı sol taraf olduğu için, lenf bezlerinin, lenf sıvısının ve atıklarının daha iyi filtrelenmesine yardımcı oluyor. Elde edilen veriler sayesinde beynimize atık maddelerden arınma konusunda da hızlandırıcı bir etkide bulunuyor.
İlgili 17 soru bulundu
Sırtüstü Uyumak Kas Kısaltabilir
Ancak bazı insanlar yan yatış pozisyonunda uyuyamazlar. Sırt üstü yatıyorsanız mutlaka dizler bir yastık ile desteklenmeli. Ancak yine de sırt üstü yatış bir süre sonra bacakların arka kaslarında kısalmaya yol açıyor. Bu nedenle uzun süre sırt üstü yatılmasını önermiyoruz.
Bilindiği üzere Peygamberimizin sünnetlerine baktığımızda hayırlı her işe sağ taraftan başladığını görürüz. Uyku esnasında da sağ tarafına yatmayı tercih etmiştir.
Bu yasağın sebebi ve hikmeti, tek başına olmanın, korkuya, düşman saldırısına, hırsızlık veya her hangi bir hastalığa maruz kalmamak içindir. Hadisin açık manası, kadın-erkek ayırımı olmadan herkesi içine almaktadır. Hadiste geçen yasaklama, haram anlamında değildir.
Resûl-i Ekrem Efendimiz'in uyku vakti, genellikle yatsı namazından sonra ve sabah namazından önceki zamandır. Efendimiz, imkân varsa öğle namazından sonra bir saat kadar uyurdu. Buna "kaylûle" denir.
Peygamberimizin (asm) sünnetinden "az da olsa devamlı olanın daha hayırlı olduğunu" öğreniyoruz. Bu sebeple bir süre insanın kendini zorlayarak üç saat uyuması, sonra da sekiz saate çıkarmasındansa, her zaman beş veya altı saat uyuması daha iyidir.
Kalp ve omurga sağlığı için en ideal uyku pozisyonunun yan yatış olduğunu ifade eden Tolu, “Sol taraf üzerinde yan yatarak bacakların karına doğru çekildiği cenin pozisyonunda yatmak vücuttan kalbe kanın daha kolay dönüşünü sağladığı için en sağlıklı olarak kabul edilen yatış pozisyonudur.
Sırtüstü uyumak omurganız için daha sağlıklı olabilirken, sağ tarafa yatmak kalbiniz için faydalıdır. Karın üstü uyumak, omurga üzerine stres bindirdiği için sağlıksız kabul edilen tek pozisyondur.
Ayurveda gibi geleneksel tıp formlarını uygulayan birçok kişi, sağlık ve esenliği desteklemek için hala başınız doğuya ya da güneye bakacak şekilde uyumanızı tavsiye ediyor. Bununla birlikte, uyumak için en iyi pozisyon, nihayetinde kişisel bir tercih meselesidir. Her birey için en rahat ve huzurlu olan pozisyondur.
Sol tarafa yatarak uyumak ise, yerçekiminin bu valften atıkların taşınması sürecine yardımcı olur. Bu pozisyon mide ve pankreasın da rahat bir pozisyonda durmasını sağlayarak sindirim sisteminin daha rahat çalışmasını sağlar. Bu da mide ekşimesi, kabızlık ve şişkinlik gibi sorunları hafifletebilir.
Akkoyunlu, uyku hijyeninin nasıl olması gerektiğini ise şu şekilde değerlendirdi: “Uyku hastalıklarından korunmak için en geç saat 22.00-23.00 gibi yatağa geçmeliyiz. Genel itibariyle 8 ila 8.5 saatlik bir uyku öneriyoruz.
Sırt üstü yatmak, asit reflüyü azaltır. Bunun yanı sıra bel ve boyun ağrıları için de faydalı bir pozisyondur. Özellikle de bel fıtığı gibi bir rahatsızlığı olanlar sırt üstü yatarak omurgalarını dinlendirebilirler. KOAH ve Astım gibi solunum yolu hastalıkları için de faydalı bir pozisyondur.
Sabah kerahat vakti: Güneş'in doğmaya başladığı saatten 45 dakika geçinceye kadar olan süredir. Öğle kerahat vakti: Öğlen namazına 45 dakika kalan zaman dilimine denilir. İkindi kerahat vakti: Akşam ezanından 45 dakika önce başlar ve Güneş batana kadar devam eder.
Peygamber Efendimiz (S.A.V) gecenin son üçte birine doğru uyanırdı. Peygamber Efendimiz (S.A.V) gecenin son üçte birine doğru uyanırdı.
İkindi Namazı vakti girdikten sonra, akşam ezanına 45 dakika kalan sürede kerahat vakti girmektedir. Bu nedenle bu süre içerisinde uyunmasının önerilmediği belirtilir. Feylule vekti olan bu vakitte uyunmaması gerektiği belirtilir. Bu vakit, ikindi namazından sonra başlar, akşam namazına kadar devam eder.
İkindiden sonra uyumak günah değildir; fakat bu saatlerde uyumak hoş karşılanmamıştır. İkindi namazından sonra güneş tamamen batıncaya kadar geçen zaman dilimi, keza birçok iş kolu için en verimli zaman dilimidir. Bu saatte uyumak rızkı da, ömrü de noksanlaştırır.
Yatarken sağ tarafa dönüp yatmalı, sağ eli sağ yanak üzerine koymalıdır. (Daha sonra dönülse de bu sünnet yerine gelmiş olur.) Yüzü koyun yatmamalıdır. Kötü rüya görüldüğünde sol tarafa üç defa tükürdükten sonra şeytanın şerrinden Allah'a sığınmak ve bu rüyayı kimseye söylememelidir.
Yüz ve göğüs insanın en kıymetli iki uzvu olup, Allah'a secde hali dışında onları yere koymak ve üzerine kapanmak iyi bir davranış olarak kabul edilmez. Yine bu tarz yatış, insanın mide ve kalp gibi organlarına da zararlıdır. Bir rivayette de “cehennemliklerin yatış tarzı” olarak nitelendirilmiştir.
Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem yatağına yatacağı zaman, Kul hüvallâhü ahad, Kul eûzü bi-rabbi'l-felak ve Kul eûzü bi-rabbi'n-nâs'ı (Muavvizât'ı) okuyarak ellerine üfler, onları vücuduna sürerdi.
Resûl-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem yatağına yatınca mübarek elini yanağının altına koyarak “Allahım! Senin ismini anarak ölür, dirilirim” derdi. Burada ölmek ve dirilmek sözüyle Efendimiz uyumayı ve uyanmayı kastetmiştir. Zira uyku küçük ölümdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri