ENTERAL BESLENMEYE NASIL BAŞLAYALIM ? Genel öneri 0,5-1 ml/kg/saat (büyük çocuklarda 20-30 ml/saat) hızında başlanmasıdır. 3-4 saatte bir 0,5-1 ml/kg (5-20 ml) artırılır. Amaç, istenen kalori miktarına 36-48 saatte ulaşmaktır.
Enteral beslenmeye yaklaşım
Bir kontrendikasyon yoksa ilk 24 saat içinde başlanmalıdır. Hastanın gereksinim duyacağı kalori (Tablo 1)'e göre hesaplanır • Beslenme (Şekil 1)'e uygun olarak yürütülür. Kullanılacak besin (Tablo 2)'e göre seçilir.
Tüp ile ilaç verilecekse kateterin tıkanmaması için, ilaçlar ezilmeye uygunsa ezildikten sonra 20 ml su ile sulandırılarak verilmeli, ilaç verildikten sonra kateterin tıkanmaması için 20 ml su verilmelidir.
1- NAZAL YOL İLE ENTERAL BESLENME
Hastanın burnundan yerleştirilen tüp midesine (nazogastrik tüp) veya bağırsağına (nazoenteral tüp) ulaştırılır. Nazogastrik Tüp: Beslenme tüpü burun içinden, yutaktan ve yemek borusundan geçer ve midede son bulur.
Özellikle, yatan hastalarda enteral yolla beslenme ihtiyacı karşılamıyorsa parenteral beslenmenin uygulanması zorunludur. Ameliyattan sonra ilk üç gün ya da bağırsağın bir hafta kadar dinlendirilmesi gereken durumlarda öne çıkar.
İlgili 25 soru bulundu
Beslenme torbasına boşaltılan ürün 8 saat içerisinde gönderilmeli, 8saatten sonra torbada kalan ürün kontamine olacağı içinkullanılmamalıdır. 6.6.Hastaya enjektörle ya da pompayla hava verilmemesine özen gösterilmelidir.
Beslenme tamamlandıktan sonra mide rezidüsü midede 2 saatten daha uzun süre kalıyorsa bu ürününün mideden olması gerektiği hızda boşalmadığını gösterir. Olası nedenler şunlardır: Enteral beslenme ürünün nasıl verildiği. Ürünün tipi.
Tüple Beslemede Hastanın Pozisyonu
pozisyonda ya da aspirasyonu önlemek için başı en az 30° veya 45° yükseltilmelidir. Beslenmeden sonra, baş bir saat yüksekte tutulmalıdır.
Enteral beslenme ürünü ile enteral beslenme tüpünü birbirine bağlamak amacıyla kullanılan araçlara enteral beslenme seti denir. Enteral beslenme ürünlerinin hastaya kontrollü bir şekilde, belli aralıklarla, istenen sürede ve istenen miktarda verilmesini sağlayan özel bir cihazdır.
Minimal enteral beslenme (MEB): Amaç bebeği değil barsağı beslemektir. İlk tercih kolostrum olup 24-48 saat beklenebilir.
Enteral beslenme sırasında hastalarda ishal, kabızlık, bulantı-kusma, distansiyon, pulmoner aspirasyon, tüp tıkanması, tüpün yerinden çıkması, nazal ülserasyon, hiperglisemi, sıvı elektrolit dengesizliği gibi komplikasyonlar görülebilir. Bu komplikasyonlar uygun formül seçimi ve uygun hemşirelik bakımı ile önlenebilir.
PEG tüpü normal şartlarda 6 ay kalır. Ancak bizim 1yıl, 1.5 yıl kalan vakalarımız var. Ancak bazen daha önce yada herhangi bir zamanda tüpte oluşabilecek deformasyonlar ve delinmeler yüzünden her zaman değiştirilmeleri gerekebilir. PEG tüpünün yeri tüp çıkarıldıktan kısa bir süre sonra kapanır.
Teller ve borular yardımı ile mide içine ve barsağa girilir. Midede ve barsak içinde olunduğu tespit edildikten sonra beslenme tüpü yerleştirilir. Diğer teller ve borular çekilerek işlem sonlandırılır. İşlem esnasında mideyi karın duvarına sabitlemek için dikişler kullanılabilir.
Serum fizyolojik ile PEG civarını günde 2 kez temizleyin. ♣ Günde 1 kez PEG kanülünü kendi etrafında 360 derece döndürün ve aşağı yukarı hareket ettirin. Bu uygulama evde bakım hemşireniz tarafından size gösterilecektir.
Nazogastrik sondanın özofagus içinde ilerletilecek uzunluğu ölçülür. Bu ölçümü yapabilmek için tüpün distal ucu hastanı burun ucundan kulak memesine oradan sternumun ksifoid çıkıntısına kadar uzatılır ve sonda üzerindeki bu nokta kalemle işretlenir. Yetişin bir insanda bu uzunluk 55–65 cm dir.
PEG kateterleri için son kullanma zamanı yoktur, işlevsel olduğu sürece kullanılabilir. Replasman tüpleri (gastrotomi tüpü ve buton) takıldığı tarihten itibaren 6 ay kullanılabilir, süre bitiminde değiştirilmelidir.
Enteral beslenme nazogastrik, nazoduodenal, gastrostomi ve jejunostomi yoluyla uygulanmaktadır. Enteral beslenmenin komplikasyonları gastrointestinal, mekanik ve metabolik olarak üçe ayrılır. Dikkatli monitörizasyon komplikasyonların hayati tehlike oluşturmadan önlenmesini sağlamaktadır.
Tüple beslenme olarak da geçen enteral beslenme, gıdaların ağız yoluyla alınamadığı durumlarda doğrudan mideye veya ince bağırsağa iletilerek yapıldığı beslenme türüdür.
Önerilen beslenme ürünü uygun miktarda bir bardağa koyularak, beslenme ürünü enjektöre çekilir, havası çıkarılır ve her bir gavaj enjektörü içindeki beslenme ürünü en az 3-5 dakika içerisinde beslenme tüpünden verilir.
24. Hipertonik enteral beslenme solüsyonlar, diyareye neden olabilir. 25. Hipertonik beslenme solüsyonlarının hızlı ve fazla miktarda verilmesi dehidratasyona neden olabilir. 26.
· Gastrik rezidü kontrolü her 4-8 saatte bir yapılır.
Besleme bittikten sonra yaklaşık 1 saat kadar hastanın başı yüksekte tutulmalıdır. Nazogastrik sondadan besleme yapılıp bittikten sonra sondanın tıkanmasını önlemek için, sondanın içine ılık çeşme suyu verilerek yıkanmalıdır.
Genellikle beslenme sondası olarak kullanılan silikon sondanın ortalama kalış süresi 30 gündür. Bu 30 günlük süre içerisinde aralıklarla eve gelen hemşire hastanın bakımlarını ve mama takviyelerini yapar.
Nazogastrik Sonda / Beslenme Sondası Ne Kadar Sürede Bir Değiştirilmelidir? Nazogastrik sonda hastanın üzerinde kalış süresi takılan sondanın türüne göre değişiklik göstermektedir. Genellikle beslenme sondası olarak kullanılan silikon sondanın ortalama kalış süresi 30 gündür.
Amerikan Parenteral ve Enteral Beslenme Derneği (ASPEN)'nin kılavuzuna göre 4 saatte bir ölçülen GRV'nin 500 mL'ye kadar normal olduğu ve bu değerin üstünde motilite arttırıcı ilaçlara başlanabileceği, Kanada Klinik Uygulama Kılavuzu'na göre ise bu değerin 250-500 mL arasında olması gerektiği önerilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri