156. Yukarıdaki stok kalemlerinin hiç birinin kapsamına alınmayan ürün, artık ve hurda gibi kalemler bu hesap grubunda yer alır. İşleyişi : Elde edilen bu stoklar maliyet bedeli ile hesaba borç, satıldığında, devredildiğinde veya kullanıldığında alacak kaydedilir.
659 Hesap, Diğer Olağan Gider ve Zararlar Hesabıdır. Bu hesap, diğer faaliyetlerden olağan gider ve zararlar hesap grubundaki hesapların kapsamına girmeyen, işletmenin esas faaliyeti haricinde ancak olağan sayılan çalışmalarıyla ilgili olarak meydana gelen gider ve zararlara ait hesaptır.
Yine taslakta, TMS 24 İlişkili Taraf Açıklamaları standardı uyarınca 124 kodlu hesap oluşturulmuş iken; kooperatif, sendika, dernek, vakıf, meslek odası vb kuruluşların aidat alacaklarının izlenebilmesi adına 125 kodlu hesap oluşturulmuştur.
Tek düzen hesap planında duran varlıklar bölümünde yer alan ve boş olan 265 veya 266 hesabın Finansal Kiralama Konusu Kıymetler Hesabı olarak kullanılmasında bir sakınca bulunmamaktadır. Bu hesap, kiracıların finansal kiralama yapanlara olan ve vadesi 1 yılı geçmeyen borçlarının izlendiği hesaptır.
Henüz tamamlanmamış hizmetler için dönem sonuna kadar biriken maliyetler yansıtma hesabı aracılığıyla 154 Tamamlanmamış Hizmet Üretim maliyeti hesabına aktarılır.
İlgili 15 soru bulundu
157-Diğer Stoklar( yukarıdaki stok kalemlerinin hiç birinin kapsamına alınmayan ürün, artık ve hurda gibi kalemler bu hesap grubunda yer alır.)
“153-Ticari Mallar” hesabının borç kalanı, işletmenin stoklarında bulunması gereken ticari malın parasal tutarını gösterir. Böylece muhasebe kayıtlarından ticari mal miktarı izlenebilir. Aralıksız sayım yönteminde ticari mallar satın alındığıda alış maliyetiyle “153-Ticari Mallar” hesabına kaydedilir.
“525-Kayda Alınan Emtia Özel Karşılık Hesabı” Muhasebe Sistemi Uygulama tebliğinde yer alan Tek Düzen Hesap planında 52. Sermaye Yedekleri grubu içinde yer almaktadır.
260 Haklar Hesabı'nda; işletmelerin patent ya da lisans, telif, imtiyaz, ticari marka, ünvan gibi bir bedel ödenerek elde edilen bazı hukuki tasarruflar ile kamu otoritelerinin işletmeye belirli alanlarda tanıdığı kullanma, yararlanma gibi yetkiler dolayısıyla yapılan harcamaları izlenir.
Bu hesap, bir işletmenin mal ve hizmetlerinin müşterilere teslim edilmesi sırasında ortaya çıkan tüm giderleri takip etmek için kullanılır. Bu giderler arasında, pazarlama ve reklam harcamaları, satış personeli ücretleri, kargo ve nakliye maliyetleri gibi çeşitli kalemler yer alabilir.
267- DİĞER MADDİ OLMAYAN DURAN VARLIKLAR
Yukarıda sayılanların dışında kalan diğer maddi olmayan duran varlık kalemlerinin izlendiği hesaptır. İşleyişi : Yukarıda sayılanların dışında bir maddi olmayan duran varlık ortaya çıktığında, o duran varlık için yapılan harcamalar üzerinden bu hesaba borç yazılar.
259 Hesap Nedir? Yurt içinden veya yurt dışından satın alınmak üzere sipariş edilen maddi duran varlıklarla ilgili olarak yapılan avans ödemelerinin izlendiği hesap, 259 Hesap'tır.
124- Kazanılmamış Finansal Kiralama Faiz Gelirleri (-) hesabı, finansal kiralamanın yapıldığı tarihte kiralama işlemlerinden doğan alacaklar ile kira ödemelerinin bugünkü değeri arasındaki farkı gösteren henüz kazanılmamış finansal kiralama faiz gelirlerinin izlendiği hesaptır.
630- Giderler Hesabından oluşur. Bütçe ile ilgili olsun veya olmasın tahakkuk eden her türlü giderin izlenmesi için kullanılır. olarak izlenmesi için kullanılır. yansıtma hesabı çalıştırılır.
Diğer Faaliyetlerden Olağan Gider ve Zararlar" grubundaki "652. Reeskont Faiz Giderleri Hesabı"na gider yazılır.
yardımlar 603 Bağış ve Yardımlar hesabının alt hesaplarında takip edilmelidir. Vakıfların, bağışlara ve yardımlara dayalı değil, sağlam gelir kaynaklarına göre faaliyet yapmaları esastır. Ayni bağışlar rayiç bedelle muhasebeleştirilirler. izlenir.
Kiracıların finansal kiralama yapanlara olan ve vadesi 1 yılı geçmeyen borçları “301 – Finansal Kiralama İşlemlerinden Borçlar” hesabında izlenecektir. Finansal kiralama sözleşme tutarı bu hesaba alacak, finansal kiralamaya konu olan ilgili varlık hesabına kira ödemelerinin bugünkü değeriyle borç kaydedilir.
301 Finansal Kiralama İşlemlerinden Borçlar: Bu hesap, kiracıların finansal kiralama yapanlara olan ve vadesi 1 yılı geçmeyen borçlarının izlendiği hesaptır.
Muhasebe kodlarından dönem karı veya zararı olarak adlandırılan 690 numaralı hesap hakkında merak edilen tüm soruların cevabını içeriğimizde bulabilirsiniz… Dönem karı veya zararı olarak adlandırılan 690 hesap, dönem sonunda işletmenin sonuç hesaplarında yer alan gelir ve gider hesaplarının transfer edildiği hesaptır.
253 hesap, tesis, makine ve cihazlar hesabı olarak da bilinmektedir. Üretim için konulan tüm makineler, tesis ve cihazlar 253 muhasebe kodu ile işlem yapılan bu hesapta izlenir. Aynı zamanda, üretim amacı ile kullanılan taşıma gereçlerinin izlendiği hesap olarak da bilinir.
Olağan gelir ve karlar hesabı olarak adlandırılan 649 hesap, işletmenin esas faaliyeti dışında fakat olağan olarak kabul edilen faaliyetlerle ilgili olup olağan gelir ve karlar hesap grubundaki hesapların kapması dışında olan gelir ve karların takip edildiği hesaptır.
320 kodlu hesapsatıcılar hesabıdır. Bu hesap ile işletmeye ait faaliyet konusuyla alakalı malve hizmet alımlarından kaynaklı senetsiz borçlar takip edilir. Ana kuruluşlar,iştirakler, ortaklar ve bağlı ortaklara olan senetsiz ticari borçlarınbulunması halinde bilançoda belirtilmesi gerekir.
Alıcılar hesabı olarak adlandırılan 120 hesap, işletmenin faaliyet konusunu oluşturan mal ve hizmet satışlarından dolayı senetsiz alacakların ve finansal kiralamalardan doğan senetsiz alacakların takip edildiği hesaptır.
Daha önce saydığımız stok kalemlerinin hiç birinin kapsamına alınmayan ürün, artık ve hurda gibi kalemler bu hesap grubunda yer alır. 157 Diğer Stoklar Hesabının İşleyişi: Elde edilen bu stoklar maliyet bedeli ile hesaba borç kaydedilir, satıldığında, devredildiğinde veya kullanıldığında ise alacak olarak kaydedilir.
102 Bankalar Hesabı: Bu hesap, işletmelerin yurt içi ve yurt dışında banka ve benzeri finans kurumlarında açtırılan hesaplarına yatırılan ve hesaptan çekilen paraların izlendiği hesaptır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri