Tifo, ateş, kusma, ishal ve kızarıklık gibi belirtiler ortaya çıkaran, Salmonella bakterisinden alınan ve insandan insana geçen, aynı zamanda enterik ateş olarak da adlandırılan hayati riske neden olabilen bakteriyel bir enfeksiyondur.
Salmonella bakterisinin alt türü olan Salmonella Typhi türünün neden olduğu tifo hastalığı daha ciddi komplikasyonlara neden olabilir. 3 haftayı aşan tedavi edilmemiş enterik ateş durumuna tifo denir.
Tifo hastalığı yüksek ateş, ishal ve kusmaya yol açan ve ölümcül olabilen bakteriyel bir enfeksiyondur. Etken mikroorganizma genellikle Salmonella typhi isimli bakteridir. Enfeksiyon sıklıkla kontamine yiyeceklerden ve içme suyundan bulaşır ve el yıkamanın daha az olduğu yerlerde daha yaygındır.
Tanı için başlıca yöntem kültürde etkenin üretilmesidir. Enterik ateş tanısında sero- lojik testler de yapılabilmektedir. Tedavide günümüzde, seftriakson gibi üçüncü ku- şak sefalosporinler birinci basamak tedavi olarak önerilmektedir; eğer kinolonlara duyarlıysa, siprofloksasin gibi fluorokinolonlar da kullanılabilir.
Salmonella isimli bir bakterinin içme suyu veya gıda yoluyla bulaşarak yol açtığı Salmonella hastalığı, bağırsak sisteminde enfeksiyona sebep olur. 6 saat ile 6 gün arasında ortaya çıkan semptomlar, ateş, ishal, baş ve mide ağrısı ile kusma şeklinde görülebilir.
İlgili 15 soru bulundu
Bakterilerin neden olduğu en yaygın gıda zehirlenmesi türlerinden biri olan salmonella, hayvan ve insan bağırsaklarında yaşar ve dışkı (dışkı) yoluyla dışarı atılır.
O antijeni vardır ve septisemiye neden olur. Ateş 41 oC'ye kadar çıkar ve savunma hücrelerimizin fagositoz etkinliğini azaltır.
Enfekte olan kişide hastalığın belirtileri, 12 ya da 48 saat sonra ortaya çıkar. Belirtilerin çok ciddi olmaması durumunda 1 hafta veya 10 gün sonra hastalık kendiliğinden iyileşir. İyileşmenin kendiliğinden olmaması veya semptomların şiddetlenmesi farklı hastalıkları da işaret edebilir.
Enterit tedavisinde en çok ilaç verilir. Bu ilaçlar genellikle mide koruyucu ilaçlardır. Mide koruyucu ve bağırsakları iyileştirici verilen bu ilaçlar enterit belirtilerini önemli ölçüde keser. Örneğin kişideki ishal bu ilaç tedavisi ile birlikte ortadan kalkar.
Gastroenterit Belirtileri
En yaygın belirtileri kusma ve ishaldir. Ayrıca mide ağrısı, ateşlenme, baş ağrısı gibi şikayetler de görülebilmektedir. Kusma ve ishalin yol açtığı su kaybı durumunda ise hastada ağız kuruluğu, göz altlarında çökme, koyu renkli idrar gibi problemler de oluşabilmektedir.
Bu madde tifo hastalığı hakkındadır. İlişkisiz bir hastalık olan tifüs ile karıştırılmamalıdır.
Kısa süre içerisinde hastanın genel durumu bozulur ve hipovolemik şok gelişir. Vücut ısısı hızla düşer. nabız hızlanır. Ateş - nabız eğrisinde karşılaşılan bu duruma "Ölüm Haçı" denir, intestinal hemorajilerde de aynı durum görülebilmektedir (3).
1- Subfebril Ateş : Ateşin 36,8°C - 38°C arasında uzun süre seyretmesidir. Bu ateş fokal infeksiyon dediğimiz olgularda görülür. Prostatit, diş granülomu, sinüzit veya kronik tüberkülozda saptanabilir.
Enterit hastalığı bir ince bağırsak iltihabıdır. Enterit hem gasrit hem de kolit içerebilmektedir. Bundan dolayı çok yaygın bir hastalık olarak bilinir. Enterit viral hastalıklardan bir tanesidir.
Enterik bakteriler bağırsak florasının önemli bir bölümünü oluştururlar. Kolon içinde (çekum ile rektum arasında) sayıları çok yüksektir, gıda artıklarının yıkımına ve bağırsak gazlarının oluşumuna katkıda bulunurlar. Bağırsaklardaki Enterik bakterilerin arasında Escherichia coli türü başta gelir.
Bağırsak enfeksiyonu, bağırsakların bir veya daha fazla bölgesini etkileyen, genellikle mikroorganizmaların (bakteriler, virüsler, parazitler veya mantarlar) neden olduğu bir tür enfeksiyondur.
Çocuklarda gastroenterit, dışkılama sıklığının artmasıyla birlikte yumuşak dışkılamaya yani ishale neden olan bir bağırsak enfeksiyonu türüdür.
Bağırsak enfeksiyonu, parazit, bakteri, virüs bulaşan besinlerden ya da kirli su tüketiminden sonra görülür. Kusma, ateş, karın ağrısı ve ishal şeklinde ortaya çıkan bağırsak enfeksiyonu, çocuklarda sık rastlansa da yetişkinlerde oluşabilmektedir.
Mide üşütmesi şikayetleri hasta mikrobu kaptıktan sonra genelde 1-3 gün içinde ortaya çıkar. Şikayetler genellikle 1 veya 2 gün sürer, ancak tedbir alınmadığında bazen 10 güne kadar devam edebilir.
Enfeksiyon oral yolla ve dışkıyla bulaşmaktadır. Hastalık nedenlerini yoğun olarak buğday, çavdar gibi tahıllarla besleme, yüksek protein ağırlıklı besleme, kirli su ve yem, bağırsağı etkileyen bazı hastalıklar (koksidiyoz v.b) olarak gösterebiliriz.
İnce bağırsağın inflamasyonu (iltihaplanması), enterit olarak da adlandırılır. İnflamasyon, bazen midede ve kalın bağırsakta da görülebilir. Enteritte; ishal, bulantı, kusma, iştah kaybı, karın ağrısı, rektumda ağrı ve kanama ya da mukus içeren dışkı, ateş görülebilir.
Bağırsak enfeksiyonu (gastroenterit), bakteri veya virüs gibi mikrobiyolojik ajanların veya parazitlerin neden olabildiği bir hastalık türüdür. Besin zehirlenmeleri de bağırsak enfeksiyonu oluşumuna yol açabilir.
Salmonella bakterisinin vücuda alınmasından yaklaşık 12-72 saat sonra kendisini ishal, ateş, bulantı, kusma ve karın krampları şeklinde gösterir. Hastalık en fazla bir hafta sürer ve çoğu kişi bağışıklık sisteminin yardımıyla tedavi olmadan iyileşir.
Çiğ ve tam pişmemiş yumurta, pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri, yine iyi pişmemiş tavuk ve sığır eti Salmonella bakterisi riskini taşıyan besinlerdir.
Hastalıktan en çok bebekler, yaşlılar ve bağışıklık sistemi baskılanmış insanlar etkilenirken ölüm oranı % 0.1-0.2 arasında değişir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri