İşletmelerde entropi ise, faaliyetlerin bozulması, dengenin kaybolması, karışıklık ve aksamaların belirmesi ve sonunda faaliyetlerin durması yönündeki eğilimi ifade eder. Niteliği ve büyüklüğü ne olursa olsun bütün sistemlerde entropi vardır.
Entropi, fizikte bir sistemin mekanik işe çevrilemeyecek termal enerjisini temsil eden termodinamik terimidir. Çoğunlukla bir sistemdeki rastgelelik ve düzensizlik (kaos) olarak tanımlanır ve istatistikten teolojiye birçok alanda yararlanılır. Sembolü S'dir.
Basit bir örnek verecek olursak hastalanmak bir entropi, doktora gidip ilaç almak da bir negatif entropi sürecidir. Başka bir güncel örnek verecek olursak doğayı kirletmek ve hor kullanmak entropiyi hızlandırıcı süreçlerdir.
Entropi, süreç esnasındaki kaybolan enerjiyi temsil eder. Aslında düzensizliğin ölçütünü ve artışını belirtmek için kullanılan bir kavram değildir. Bir sistemdeki değişiklikleri ifade eder. Günlük kullanıma da uyarlanan bu kavram, dağınık olan bir mekan için de betimlenebilmektedir.
Entropi, aslında sistemin açık veya kapalı olmasına bağlı olmadan, yoğunlaşmış enerjinin dağılması anlamına geliyor. Evrim sürecinde doğal seçilim, enerji durumuna, birçok molekülün "uygunluğunu" olgunlaşma dönemine kadar koruma kabiliyeti vermiştir.
İlgili 43 soru bulundu
Entropi ilk kez termodinamik fizikte 1843 yılında tanımlanmış ve oradan psikoloji ve sosyolojinin kullanım alanlarına girmiştir. Entropi, bir sistemdeki düzensizliğin ölçüsüdür. Entropi, bir sistemden başka bir sisteme, iş şeklinde aktarılması imkansız enerji miktarıdır.
ENTROPİ YÖNTEMİ
kalmadan verileri dikkate alarak kriter ağırlıklarını hesapladığı için objektif bir değerlendirme yöntemidir (Çakır ve Perçin, 2013:79). Entropi sosyal bilimler, fizik ve bilgi teorisinde önemli kavramlardan biridir. ÇKKV problemlerinde her bir kriterin uygun ağırlıkları bulmak için uygun bir yöntemdir.
Entropi, bir düzensizlik ölçüsüdür.
Sosyal entropi, “toplumsal kaynakların yararlı bir işe dönüştürülmesi sürecinde ortaya çıkan kayıplardır” (Erol, 2002: 22). Böylelikle en fazla enerji harcanır, ama en az yaşama düzeyi ortaya çıkar (Bailey, 1990: 38). Entropi kavramını 1854 yılında ilk kez kullanan Benjamin Thompson'dur.
Markalaşamama, itibar eksikliği, dijitalleşmeme, yeni pazarlama stratejilerini bilmeme, ihracat eksikiği, finansal sorunlar, yanlış veya gereksiz yatırımlar, şirket içi bilgilerin dışa sızması, etkin dış kaynak kullanmama (Outsourcing) faaliyetlerin durmasına neden olabilir.
Entropi TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim İstatistik kurallarına göre yönlendirilen bir haber kaynağının haber içeriklerinin oranı
Doğadaki tüm sistemlerde var olan entropi süreci sosyal sistemlerde de aynı şekilde kendisini göstermektedir. Toplumlar, devletler, uluslar, şehirler tarih boyunca ortaya çıkmışlar ve zamanla yok olmuşlardır. Yine bir çok ulusal ya da uluslararası büyük şirketin şu anda yaşamadıklarını rahatlıkla görebiliriz.
Entropi, sadece ideal bir durum olan tersinir hal değişimleri sırasında korunur ve gerçek bütün hal değişimleri sırasında artar.
Entropiyi fiziksel bir sistemin düzensizliğinin ölçüsü, enerjinin ne kadarını yararlı işe çevirebildiğiniz veya fiziksel sistemlerde saklı enformasyon oranı olarak tanımlarız. Tanımındaki belirsizliğe karşın entropi birçok fizikçi tarafından fiziğin en temel yasalarından biri olarak kabul ediliyor.
Yüksek entropi alaşımları için farklı tanımlar geliştirilmiş olmakla birlikte [3,11], bileşimleri baz alınarak yapılan tanıma göre; yüksek entropi alaşımları genellikle 4 veya daha fazla elementin eşit veya eşite yakın atomik yüzdelerde birleşerek oluşturdukları alaşım türü olarak tanımlanmaktadır.
Negatif entropi adının başında “negatif” nitelemesi olsa da sistemlerin yaşamını uzatan bir süreçtir. (Entropinin kendisi negatif anlam içerdiğinden negatif entropi de pozitif anlam içeriyor.) Basit bir örnek verecek olursak hastalanmak bir entropi, doktora gidip ilaç almak da bir negatif entropi sürecidir.
Entropi (Entropy):
Entropi kullanılamayan termal enerjinin bir ölçüsüdür. Termal enerji, moleküllerin termal hareketlerinden kaynaklanan ısı enerjisi olduğuna göre entropi, bir sistemin düzensizliği ve gelişigüzelliğinin bir ölçüsü olarak da tanımlanabilir. Entropi “S” sembolü ile gösterilir. Birimi J K-1 mol-1 dir.
Etik bir ikilem, mesleki görevler (mes- leki uygulamalarda temel değerlere bağlılık) ve yükümlülüklerde ortaya çı- kan çatışma durumudur. Bu durumda, sosyal hizmet uzmanının, diğerlerinden daha önemli mesleki görev ve yüküm- lülükleriyle ilişkili olan değerlere karar vermesi beklenir.
Tanım gereği entropi, iş yapmak için kullanılamayan, yarasız enerjidir diyebiliriz. Bu durumda örgütsel entropi; şirket içinde bireylerin enerjilerinin, müşterinin hayatına katma değer sağlamayacak, şirketin değer üretmesine katkı sağlamayacak işler için harcanmasıdır diyebiliriz.
Termodinamiğin ilk kanunu iç enerjiyi anlamamızı sağlar ve izole bir sistemde iç enerjinin sabit olduğunu söyler. Entropi olarak adlandırılan diğer bir hal fonksiyonu ise kendiliğinden meydana gelen değişmelerin yönü hakkında bilgi verir.
Entropi tanımlandığı her alandaki düzensizliğin ölçülmesi için kullanılmaktadır. Bilgi Teorisindeki tanımı ise “Bir veri kaynağındaki belirsizlik (rastgelelik) miktarını temsil eden bit sayısıdır” [6].
Buna göre evrende negatif entropiye sahip bir madde de yoktur (bunun için 1'den az durumu olması lazım ki bu imkânsız).
Psikolojik entropi; yaş ilerledikçe yaşadıklarımızın, ruh yapımızda bıraktığı olumsuz izlerin çoğalması, doğal psikolojik dağılma ve bozulma eğilimidir. Bu eğilim, zamanla genetik kişilik özelliklerimiz doğrultusunda psikolojik sağlığımızı daha hassas, alıngan, kırılgan ve bozulmaya müsait bir hale getirir.
Entropi, bir sistem içinde faydalı/anlamlı bir işe dönüşemeyen birim sıcaklık başına ısı enerjisinin ölçüsüdür. Entropi bazı teorisyenler tarafından sistemdeki düzensizlik, bazıları tarafından da (özellikle matematikçiler ve istatistikçiler) rastlantısallığın ölçüsü olarak tanımlanır.
Entropi, bütün olasılıkların birbirine eşit olduğu yani tekdüze dağıldığı durumda maksimum değerini alır. Eşitlik durumu ancak her bir için,olması durumunda yani bütün olasılıkların birbirine eşit olduğu durumda ortaya çıkmaktadır.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri