Kaşlar: Kaşının altında ben olan kişilerin bereketli ve sağlıklı bir yaşam yaşayacağı anlamına geliyor. Eğer beniniz kaş köklerinin arasında gizli bir yerde ise bu sizin özel olduğunuz anlamına gelir ve enerji akışınız her zaman açıktır.
Kaş: Kaşın altında ben bulunması, zenginliğe işaret eder. Ben, kaşın içinde kaybolmuşsa saklı hazine gibi çok daha özel bir durumu anlatır.
Yanakta bulunan bir ben, dürüstlük göstergesidir. Hassas ve bazen utangaç bir kişiliğiniz olduğunu da ifade eder. Ancak bazı durumlarda ve gerekli hallerde korkusuz bir lidere dönüşebilirsiniz. Sol yanaktaki ben, içe dönük bir yapınız olduğunu anlatır.
Kişinin derisinde sonradan ben çıkması büyük oranla normaldir. Nitekim bu benlerin sayısı, büyüklüğü, rengi ve şekli cilt kanseri teşhisinde önemli bulgulardandır. Kişiler yeni oluşan benleri sık sık kontrol etmeli; renk değişimi, büyüme, asimetri ve şekil değişikliği gördüğünde bir dermatoloji uzmanına görünmelidir.
Asimetrik görünümlü, beş milimetreden büyük ve rengi koyu kahverengi, siyah, açıkkırmızı gibi iki ya da daha fazla renkli benler riskli olabilir. Bütün bu belirtilerin yanında üzerinde kanama, kabuklanma, tahriş olduğunda iyileşmenin gecikmesi gibi durumlarda dikkat edilmelidir.
İlgili 34 soru bulundu
Cilt üzerinde mevcut bir benin büyümesi, kanaması, renk değiştirmesi veya kanayan yaralar olması, kanserleşme lehine bulgulardır. Sağlam deriden köken alan melanomda önce deride kahverengi yama şeklinde lekeler başlayabilir. Bu evrede tanı konulmazsa lekenin rengi giderek koyulaşır ve kalınlaşır.
Kenar: ciltteki benlerin kenar çizgileri düzenli ise yüksek oranda iyi huyludur. Çevresinde bir düzensizlik bulunuyorsa zamanla kötüleşebilir. Renk: Benlerin rengi ya aynı tonda ya da az bir ton farkına sahiptir. Bir yanı siyah diğer yanı çok açık renk olan benler riskli olabilir.
Benler, deriye rengini veren melanosit isimli hücrelerin belli alanlarda bir araya gelip yoğunlaşması sebebiyle oluşur. Doğuştan itibaren az sayıda da olsa yıllar içerisinde sayısı ve büyüklükleri artan benler sıklıkla iyi huylu yapılardır.
Et beni, vücudun farklı bölümlerinde cildin üzerinde küçük bir çıkıntı şeklinde görülen yapılardır. Et beninin yapısını elastik liflerin normal yapısındaki bozulma oluşturur. Bu proteinin cilt dışına doğru birikmesiyle et beni adı verilen yapılar oluşur. Et beni çoğunlukla zararsızdır ve kansere doğru ilerlemez.
Et Beni Koparsa Ne Olur? Et beni koparılmaya çalışılması, zararlı bir durum oluşturabilir. Et beni koparıldıktan sonra o bölgede enfeksiyon oluşumu görülebilir ve iz kalabilir, ciddi kanamalar görülebilir. Et beninden rahatsız olan kişilerin kendi başlarına müdahale etmemesi, bir uzmana başvurmaları gerekir.
Ben Neden Çıkar? Cilt beni (nevüs) deriye renk veren melanin adı verilen bir madde üretir. Melaninlerin derinin renginden farklı olarak çoğalıp bir araya gelmesiyle ciltteki benler oluşur.
Nevüs, gözümüzde sık görülen iyi huylu bir göz tümörüdür. Bazen göz beni olarak da adlandırılır, cildimizdeki benlere benzer. Nevüs gözümüzün beyaz tabakası olan konjontivada, irisin çevresinde, gözün arkasında ya da retinanın altında olabilir.
Göbek bölgesinde bulunan ben: Hayatta başarılı ve iyi bir eş ve çocuklara sahip kişileri işaret eder.
KULAK MEMESİNDEKİ BENLER NE ANLAMA GELİYOR? Kulak memesinde beniniz varsa güvenilir ve sadık olabileceğinizi söyleyebiliriz. Ayrıca kocaman bir kalbiniz de var. Kulağın içinde ben bulunması uzun yaşayacağınız; kulağın üstünde ben bulunması ise zeki olduğunuz anlamına gelir.
İngiltere'de yapılan bir araştırmaya göre koldaki ben sayısının fazla olması, cilt kanseri ya da melanom riskinin yüksek olduğuna işaret edebiliyor. Araştırmacılara göre bir kolda 11'den fazla ben bulunması, kanser riskinin ortalamadan yüksek olduğunun belirtisi.
Bunun nedeni, mimiklerini çok kullanmasıdır. Bu bölge ayrıca güneş ışınlarına da en fazla maruz kalan bölge olduğu için kırışıklıklar çok daha çabuk ortaya çıkar. Alındaki kırışıklıklar, mimiklere bağlı olarak oluşur. Çizgiler cilt kurumaya ve elastikliğini kaybetmeye başladığında cilde yerleşir.
Benler, karakteristik özelliğine bağlı olarak radyofrekans ablasyonla ya da cerrahi kesi ile çıkarılabilir. Bazı benler lazerle de çıkarılabilir, ancak genellikle bir seanstan daha fazla işlem yapmak gerekebilir. Ben alma işlemi 5 ila 10 dakika arasında sürer ve tek ziyarette yapılabilir.
Benler lazerle ve cerrahi olmak üzere iki farklı yöntemle tedavi edilebilirler. Lazerle ben tedavisinde; İyi huylu benler, deriden kabarık ya da deri seviyesinde olan benler, Er Yag lazer ile tek seferde iz bırakmadan tedavi edilebilmektedir. Erbium lazerin özelliği benleri tek seansta tedavi etmesidir.
Sonradan oluşan benlerin, gelişiminde kalıtsal zeminin yanı sıra en önemli etken güneş ışığıdır. Özellikle kısa sürede alınan yüksek doz güneş ışını ve oluşan güneş yanıkları ben artışını hızlandırdığı gibi, kanserleşme olasılığını da artırır.
Her yaşta yeni ben çıkabilir. Bazı benler kendiliğinden dejenere olup yok olur. Ben sayısı genetik yapımıza bağlıdır.
Et beninin neden çıktığı tam olarak bilinmemektedir, ancak genetik faktörler, güneşe maruz kalma ve hormon değişiklikleri gibi çeşitli etkenlerin rol oynadığı düşünülmektedir. Bazı insanlar doğuştan et benlerine sahip olabilirken, diğerleri ilerleyen yaşlarda veya yaşam boyunca yeni et benleri geliştirebilir.
Benler doğumsal olabileceği gibi zaman içerisinde de ortaya çıkabilmektedir. Ailesel yatkınlık, hayat boyu maruz kalınan güneş ışığı benlerin oluşmasında ana temel sebeplerdir. Güneş maruziyeti ile derimizde korunma amacı ile melanosit hücrelerinin sayıları artar ve gruplaşma eğilimi yani ben oluşumu tetiklenir .
Et benleri (epitelyal polipler) cilt renginde, çıkıntılı kökü olmayan, genellikle tehlikesiz benlerdir. 20-40 yaşlarından sonra oluşmaya başlarlar. Oluşumları vücut direncinde ani düşme, hormonal hastalıklar, diyabet, virütik enfeksiyonlar, ani kilo kaybı veya şişmanlık, hamilelik, menapoz, stres gibi durumlarda artar.
Kubbe şeklinde olanların üzerinde kıllar görülebilir. Kıl folikülü nedeni ile bende sivilce, kızarıklık ve ağrı olabilir. Bu durumda mutlaka bir dermatoloğa başvurarak muayenenizi yaptırmanız gerekir. Ben üzerindeki kılları çekerek (cımbız ile) veya epilasyon ile almamak gerekir.
1- Junctional nevüs: Genelde çocukluk çağda görülürler. 2- Compound nevüs: Genelde ergenliğe geçişte görülürler. 3- İntradermal nevüs: Erişkinlikte görülen kabarık benlerdir. 4- Blue nevüs: Melanin pigmentinin cildin daha derininde görüldüğü benlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri