Entübasyon (placement) Tam sedasyon ve kas gevşemesi sağlandıktan sonra 45 en geç 120 saniye içinde gerçekleştirilmelidir.
Entübasyonun kaç gün süreceği tamamen hastanın durumuna bağlıdır. Bazı hastalarda entübasyon yalnızca birkaç gün gerekli olurken bazı ağır hastalarda entübasyonun haftalarca devam etmesi gerekebilir. Hastanın entübe olarak kaldığı süreç ne kadar uzarsa komplikasyon gelişme olasılığı da o oranda artar.
Hastadan hastaya değişmektedir. Entübasyon durumu hastaların durumuna bağlıdır. Ağır olan bazı hastalarda haftalarca bu durum sürebilir. Bazılarında ise birkaç gün yeterlidir.
Her girişim en çok 30 sn sürmeli, her 30sn'den sonra hasta BMV ile ventile edilmeli...
Entübasyon işlemi öncesi hasta anestezi veya sedasyon altındadır veya ağır hastalığından dolayı bilinci tam olarak yerinde değildir.
İlgili 16 soru bulundu
Entübasyon sürecinin diğer riskleri arasında boğaz ağrısı, ses kısılması, kanama, kazara trakea yani hava tüpü yerine yemek borusuna entübasyon, trakea travması, kusmuk, tükürük veya diğer sıvıları ciğerin içine çekmek yani aspirasyon, aspirasyona bağlı olarak gelişen zatürree, ventilatörden ayrılamama nedeniyle ...
Entübe edilecek hastaya ilk olarak anestezik maddeler verilir. Bu sayede hastanın entübe işlemi sırasında acı çekmesi önlenir. Anestezik maddeler ile hastanın solunum yolundaki kasların gevşemesi sağlanır ve hasta uyutulur.
Hastanın bilinci açılıp kendi başına yeterli seviyede solunum yapabilir hale geldikten sonra entübasyon işlemi sonlandırılır. Öncelikle tüpün vücut dışarısında bağlı olduğu makineden ayrılması sağlanır. Daha sonra tüpün vücutta sabit bir şekilde kalmasını sağlayan hava dolu baloncuk söndürülür.
Entübasyon sonrası bilateral plevral kayma hareketi görülüyorsa tüp doğru yerdedir. Tek taraflı plevral hareket varsa, bu tüpün fazla ileri gittiğini (ör: sağ bronşa doğru fazla itilmiş olabilir) gösterir ( sol akciğerde patoloji yoksa), bu durumda tüp biraz geri çekilerek tekrar kontrol edilebilir.
Bazı durumlarda ağız ya da boğazda bir ameliyat durumu varsa solunum tüpü burundan da geçirilebilir. Bu işlem de nazal entübasyondur. Peki entübe hasta uyutulur mu? İşlem sırasında hasta uyku durumunda anestezili ya da sedasyon halindedir.
on gün ve daha fazla süreli entübe kalan hastalar uzamış entübasyon olarak kabul edildi.
Entübe etmek, solunumun desteklenmesi, hastaya ilaç verilmesi gibi amaçlarla hastanın vücut boşluklarına, solunum yoluna veya sindirim kanalına özel bir tüp yerleştirilmesi işlemidir. Tıp alanında yaşanan önemli gelişmeler ile birlikte günümüzde entübasyon, alanında uzman hekimler tarafından başarıyla uygulanmaktadır.
Oksijen satürasyonun % 70 düşmesi, siyanoz, uykuya eğilim , yardımcı solunum kaslarının kullanımı, ileri dispne, hava açlığı , solunum sayısının dak. / 30-40 'ın üzerinde olması durumlarında Entübe edilmelidir. Alt solunum yolları sekresyonları aspire edilerek hastaneye kadar solunumu ambu ile desteklenerek götürülür.
Orotrakeal entübasyonda kullanılan tüpün yaklaşık 0.5-1 mm küçüğü kullanılmalıdır. Tüpün üzerine anestezik ve suda eriyen bir jel sürüldükten sonra uygun olan burun deliğinden hafif rotasyonel hareketlerle ilerletilir.
Solunum ve dolaşım sistemindeki bozulmalar da bilinci sıklıkla etkilemektedir. Hastanın uykulu olması, aşırı tepki vermesi, uyandırılamaması bilinç bozukluğu olarak değerlendirilirken koma kadar ağır bir durum da gelişebilir.
Hava kontrolünü sağlayamayan veya yardım almadan solunumunu gerçekleştiremeyen hastalar için uygulanır. Ameliyatlar çoğu zaman genel anestezi altında gerçekleştirilir. Bu süreçte hastaya uygulanan anestezik ilaçlar pek çok kası etkisiz hale getirdiği gibi, solunumda görev alan diyafram kasını da etkisiz hale getirir.
Literatüre baktığımızda acil endotrakeal entübasyon komplikasyonları olarak; hipotansiyon , bradikardi, yeni başlangıçlı disritmi, kardiyak arrest, hipoksemi, özefageal entübasyon, regürjitasyon ve aspirasyon, hava yolu yaralanması, ana bronş entübasyonu ve çoklu entübasyon girişimi tanımlanmıştır.
Tiromental mesafenin <6 cm olması [6] zor entübasa yon kriteri olarak kabul edilir. Mandibular protrüzyon sınıf C [7] (alt kesiciler üst kesicilerin gerisinde) zor entübasyon kriteri olarak kabul edilir. a. Üst diş oklüzal yüzü ve horizontal düzlem arasındaki açı, 35°'den az ise zor entübasyon düşünülmelidir.
Güç entübasyonda kullanılmak üzere yapılmış ucu çeşitli şekillerde açılandırılabilen bleydler de vardır (Fiberoptik Laringoskop).Düz bleytler sıklık ile bebek ve çocuklarda, baazen zor entübasyonda erişkinlerde kullanılmaktadır.
Koroner yoğun bakımda yatan hastalarda ortalama yatış süresi 1 ila 6 gün arasındadır.
Bazen bebeğe sadece küvöz içinde oksijen verilmesi yeterken beslenemediği için serum takılarak günlerce oksijen verilmesi gereken durumlar da olabilir. Hatta kimi bebeklerin solunum cihazına bağlanması gerekebilir. Bu tedavi süreci normal bebeklerde yaklaşık bir hafta sürer, bazı bebeklerde ise 10-15 günü bulabilir.
Ventilasyon cihazına bağlı kalınan süre uzadıkça hastada ölüm oranı ve ciddi komplikasyon gelişme olasılığı artar. Fakat hastalığı tedavi edilen ve uygun zamanda entübasyonu sonlandırılan hastalarda, entübasyona bağlı komplikasyonların tamamen geri döndürülebilmesi genellikle mümkündür.
Bilinci Kapalı Hasta ile İletişim
Yoğun bakım hastalarının bilinci organik bir bozukluk sonucu ya da sedasyon verilmesiyle kapanır. İşitme duyusu en son kaybedilen duyudur ve bilinci kapalı hastaların da işitme duyusu devam eder.
heyecanda artış, motor ve duygusal irritabilite vardır. verildiğinde uyanır, bilinci normaldir ve uyarana doğru yanıtlar verir. Uyaran ortadan kalktığı zaman uyumaya devam eder. ve kuvvetli uyaranla gözlerini açar.
Komadaki hasta acı hisseder mi? Acı hissi ve diğer duyusal hisler kişi tarafından yaşanmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri