Sabah 10.00 ile akşam 16.00 arasında güneşe uzun süreli maruz kalmaktan kaçınmak önemlidir. Güneş ışınları bu saatlerde en kuvvetli etkiyi gösterirler, Bu nedenle açık havada gerçekleştirilecek etkinlikleri diğer zamanlarda planlamak faydalı olabilir.
Sağlık için güneşlenme zamanı, UVB nin dünya yüzeyine en dik geldiği zaman aralığı olan 10:00 -1 5:00 saat aralığında olmalıdır. Bu saat aralıkları Türkiye'de Temmuz ve Ağustos ayları için geçerlidir. Güneş ışınlarının açısı mevsime, saate ve dünya üzerinde bulunduğunuz konuma göre değişir.
Güneş ışınlarının etkili olduğu 10:00-16:00 saatleri arasında, özellikle de güneşin en zararlı olduğu 11:00-13:00 saatleri arasında güneşe çıkılmaması gerekir.
Güneşin yeryüzüne en dik açılarla ve yoğun bir şekilde vurduğu öğlen 11.00 ile 15.00 saatleri arası güneş ışınlarına yoğun şekilde maruz kalmaman önemli. Eğer bu saatlerde deniz veya havuz kenarında vakit geçiriyorsan mutlaka gölgede bulunmalı ve geniş siperlikli şapkalar kullanmalısın.
Uzmanlar saat 11–15 arasında güneşe çıkılmasını önermemektedir. Önerilmeyen bu saat aralıklarında güneşe korunmasız bir şekilde uzun vakitler maruz kalmak birçok cilt ve deri hastalığına sebep olabilmektedir. Dışarı çıkmadan yarım saat öncesinde mutlaka koruyucu güneş kremleri sürülmelidir.
İlgili 45 soru bulundu
Ancak bronzlaşmanın çekim alanından uzaklaşmak senin için de zorsa, o zaman en azından bunu en güvenli şekilde yapabilmek için bazı detaylara dikkat etmelisin. Bronzlaşma saatini doğru seç: Yaklaşık olarak sabah saat 11 ile öğleden sonra 3 arası, güneş ışınlarının en güçlü olduğu saatlerdir.
Açık tenli kişilerde ilk kalış süresi 5-10 dakikadır. Kumral tenliler ilk çıkışlarında 10-20 dakika, buğday tenliler 20-30 dakika, esmerler ise 40 dakika kadar güneşte kalabilir. Güneş banyosu için sabah ve öğleden sonra saatleri seçilmelidir.
Sabah 10.00 ile akşam 16.00 arasında güneşe uzun süreli maruz kalmaktan kaçınmak önemlidir. Güneş ışınları bu saatlerde en kuvvetli etkiyi gösterirler, Bu nedenle açık havada gerçekleştirilecek etkinlikleri diğer zamanlarda planlamak faydalı olabilir.
Özellikle güneş ışınlarının en kuvvetli olduğu saatler olan 10-16 arasında mümkünse güneşe çıkılmamalıdır. Güneşe çıkılacaksa, en az 30 dakika öncesinde, 30 faktör ve üzeri koruma düzeyine sahip, ultraviyole A ve B ışınlarını geçirmeyen bir güneş kremi kullanılmalıdır.
Uygun güneş ışını açısı (güneş ışınlarının yeryüzüne dik ulaştığı saatler) saat 10:00-15:00 arasında olduğu için, D vitamini sentezi için bu saatlerde güneşe çıkılması önerilir.
Güneş ışınlarından uzak durulması gereken saatler ise DNA onarım yeteneğinin en düşük olduğu yani tamir edici enzimlerin yetersiz kaldıkları sabah saatleri, yani 06.00-10.00 arasındaki zaman dilimi. Tabii ki öğle saatlerindeki dik gelen güneş ışınları da DNA'ya ciddi hasarlar verdiriyor.
Özellikle güneş ışınlarının dik geldiği 11.00 ile 15.00 saatleri arası D vitaminin dönüşümü için en etkili saatler olarak biliniyor.
Güneş ışınlarının en yoğun olduğu 10.00-16.00 saatleri arasında dışarı çıkmaktan kaçının. Mümkün olduğunca gölgede durmaya çalışın. Gölgede bulunsanız dahi kumlardan ve denizden yansıyan ışınlar nedeniyle güneş yanığının oluşabileceğini unutmayın.
Güneş ışığı deri katmanlarını geçen ultraviyole (UVA ve UVB) içerir. Hem UV A hemde UV B ışını kırışıklıklara neden olan zararı dışında enfeksiyonlara karşı savunma sistemini zayıflatır. Yaşlanmaya bağlı deri bozuklukları ve kansere neden olur. UVB dış deri katmanlarını etkileyen ve yanıklara sebep olan asıl etkendir.
Güneşten etkin bir korunma elde edilebilmesi için güneş kremi doğru zamanda kullanılmalıdır. Uzmanlar tarafından güneş kreminin güneşe çıkılmadan yaklaşık 30 dakika önce uygulanması önerilmektedir.
Güneşlenme için sabah 10:00 ve 10.30, öğleden sonra ise 16.00-17.00 saatleri arasını tercih etmelisiniz. Ultraviyole ışınlarından korunmak için bulutlu havalarda da güneş koruyucu kremler kullanmalısınız. Sıcak çarpmasından ve gözlerinizi güneşten korumak için geniş kenarlı şapka ve güneş gözlüğü kullanmalısınız.
Ciltte hasar oluşumunu önlemek için zararlı güneş ışınlarının yeryüzüne en dik geldiği 11.00 – 16.00 saatleri arasında dışarı çıkmayın. Eğer çıkmanız gerekiyorsa güneş koruyucu krem kullanmayı asla ihmal etmeyin.
Tüylerinizin hızlı bir şekilde sararmasını istiyorsanız, örneğin kolunuza oksijenli su sürüp 25 dakika kadar güneşte bekleyin. Güneş tüylerin kısa sürede sararmasını sağlayacaktır.
Akılcı güneşlenme; özellikle saat 10-16 arasında, kollar ve bacaklar açık kalacak şekilde, haftada 3-4 kez, 10-15 dakika güneşlenmektir. Ancak daha uzun süre güneşlenmek isteniyorsa güneş ışınlarının olumsuz etkilerinden kaçınmak için belirtilen süreden sonra koruma faktörlü güneş kremleri kullanılmalıdır.
Güneş yanığı belirtileri güneş ışığına maruz kalınmasından birkaç saat sonra görünmeyebilir. Tipik olarak güneşe maruz kaldıktan 24 ila 36 saat sonra yanıklar en kötü haldedir, 3 ila 5 gün içinde ise tamamen geçer. Ultraviyole ışınlar ciltte görünmez hasara da neden olabilir.
Yanığın sonuçlarının tam olarak ortaya çıkması 2 günü bulabilir. Eğer yanık 1. derece ise ortalama 2-4 saat içerisinde belirtiler görülmeye başlanır. Yanık tamamen ortaya çıktıktan sonraki birkaç gün içerisinde iyileşir. Yanık derecesi 2 ise, iyileşme süreci bir hafta, bazen daha uzun sürebilir.
Güneş yanığı acısı cildin yanık durumuna göre değişkenlik gösterir. Dolayısıyla geçiş süreci de ciltten cilde göre değişebilir. Genellikle güneş yanığı acısı 3 ila 5 gün içerisinde azalarak bitmektedir. Kimi durumlarda bu durum 1 haftaya da sarkabilmektedir.
Sabah ve akşam güneşlerinde de bronzlaşmak mümkün. Sabah 8-11 ve akşam 16-19 saatleri, güneşin zararlı etkilerinin en az olduğu zaman dilimi olduğundan hem kızarmadan bronzlaşmak için hem de vakit geçirmek için en iyi saatlerdir.
Evet, 50 faktör güneş kremi bronzlaşmanıza yardımcı olabilir. Hem bronzlaşmanıza yardımcı olurken hem de güneşten gelen zararlı ışınlardan cildinizi korumayı destekler. 50 faktör dışında 30 faktör koruyuculu güneş kremi ile de bronzlaşmanız mümkün olabilir.
Doğal Yağları Unutmayın
Havuç ve kayısı yağını karıştırarak doğal bir bronzlaştırıcı hazırlamanız mümkün. Açık bir ten rengine sahipseniz özellikle de kakao yağı size acısız ve hızlı bir bronzlaşmanın anahtarını verecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri