Orotrakeal entübasyonda kullanılan tüpün yaklaşık 0.5-1 mm küçüğü kullanılmalıdır. Tüpün üzerine anestezik ve suda eriyen bir jel sürüldükten sonra uygun olan burun deliğinden hafif rotasyonel hareketlerle ilerletilir.
Vokal kord görüldükten sonra tüp ilerletilir. Yenidoğan da pratik olarak tüp numarası + 6 cm olacak şekilde tespit edilir.
ET tüpün ucuna balon maske takılarak hasta solutulur, her iki akciğer dinlenir, akciğerlerin eşit havalandığından ve göğsün kalktığından emin olunur. Tüp yeri sabitlenir, bantla tespit edilir. Oral entübe edilen hastada tüpün sabitleneceği düzey dudak hizasından (yaş/2)+12 formülü kullanılır.
Amaç: Endotrakeal kaf basıncı 26-30 cm H2O arasında şişirilmelidir.
Bunlardan en bilinenleri çap hesaplamak için kullanılan Cole formülü [internal çap(mm)=(yaş/4)+4] ve derinlik hesaplamak için kullanılan APLS (yaş/2 + 12) formülleridir. Bu formüller batı ülkeleri standartlarına uygun olarak hazırlanmıştır.
İlgili 21 soru bulundu
Hastaların yaşlarına uygun endotrakeal tüp (ETT) se- çiminde ilk 1 yaş için 3.5-4 numara, 1-2 yaş için 4-4.5 numara tercih edilirken, 2 yaş üzeri hastalarda yaş/4 +4 formülünden mm olarak çapı bulunan ETT kullanıldı.
"Dolum tüpler patlamaya hazır bomba gibi"
12 kilogramlık mutfak tüplerine dolum tesislerinde bir kilogram oranında da havagazı doldurulup, ince ayar yapılıyor. Evde kullanılacak en uygun karışım ve güvenlik sözkonusu. 12 kilogramlık bir tüpe, otogaz istasyonlarında 13 kilogram gaz dolduruluyor.
Oksijen satürasyonun % 70 düşmesi, siyanoz, uykuya eğilim , yardımcı solunum kaslarının kullanımı, ileri dispne, hava açlığı , solunum sayısının dak. / 30-40 'ın üzerinde olması durumlarında Entübe edilmelidir.
Nazal entübasyon işleminde kullanılan tüpün adı nazotrakeal tüptür ve burundan geçirilmeye daha elverişli bir yapıya sahiptir. Tüpün ilerleyiş yolu ise burundan başlayarak boğazın arkasına doğru devam eder. Böylelikle ağız boş tutulur ve kişiye yapılacak olan ameliyat işlemi daha kolay yapılır.
Orotrakeal entübasyonda kullanılan tüpün yaklaşık 0.5-1 mm küçüğü kullanılmalıdır. Tüpün üzerine anestezik ve suda eriyen bir jel sürüldükten sonra uygun olan burun deliğinden hafif rotasyonel hareketlerle ilerletilir.
Entübasyonun kaç gün süreceği tamamen hastanın durumuna bağlıdır. Bazı hastalarda entübasyon yalnızca birkaç gün gerekli olurken bazı ağır hastalarda entübasyonun haftalarca devam etmesi gerekebilir. Hastanın entübe olarak kaldığı süreç ne kadar uzarsa komplikasyon gelişme olasılığı da o oranda artar.
Entübasyon işleminin doğru yapılıp yapılmadığının kontrolü için steteskopla hastanın akciğerleri dinlenir. Eğer hastanın akciğerlerinden solunum sesleri alınıyorsa entübasyon doğru yapılmış demektir. Ağız veya boğazla ilgili yapılacak operasyonlarda, hastanın solunum desteği nazal entübasyon ile sağlanır.
Entübasyon (placement)
Tam sedasyon ve kas gevşemesi sağlandıktan sonra 45 en geç 120 saniye içinde gerçekleştirilmelidir.
Hasta artık kendi kendine nefes alıp verebilir ve kanı yeterince oksijene doygun hale gelebilir ise hasta ekstübe edilir yani entübasyon işlemi sonlandırılır, solunum tüpü çıkarılır. Eğer hastanın durumu iyi değilse ve kendi kendine nefes almakta güçlük çekiyorsa hasta ventilatörde daha uzun kalabilir.
GİRİŞ ve AMAÇ: Endotrakeal tüpe ait kafın en önemli fonksiyonu pozitif basınçlı ventilasyon sırasında kaçak oluşturmaması ve faringeal içeriğin aspirasyonunu engellemesidir. Endotrakeal tüp kafları için güvenli basınç aralığı genellikle 20 ila 30 cmH2O arasındadır.
ENTÜBASYON TÜPLERİ *YD' da: 2,5-3,5 No. *Bebek: 3,5-5,5 No. *Büyük çocuk ve Yetişkin: 6,5↑-8 No.
Tiromental mesafenin <6 cm olması [6] zor entübasa yon kriteri olarak kabul edilir. Mandibular protrüzyon sınıf C [7] (alt kesiciler üst kesicilerin gerisinde) zor entübasyon kriteri olarak kabul edilir. a. Üst diş oklüzal yüzü ve horizontal düzlem arasındaki açı, 35°'den az ise zor entübasyon düşünülmelidir.
Entübasyon bireyin yeterli bir oranda nefes almasına yardımcı olacak için bir ventilatöre yani hava sağlama cihazına bağlanabilmesi için yapılır. Entübasyon yaygın olarak birey kendi solunum yolunu koruyamadığı, yardımsız kendi başına nefes alamadığı veya her iki durumun eş zamanlı geliştiği vakalarda yapılır.
Entübasyon çeşitleri arasında nazogastrik entübasyon, fiberoptik entübasyon gibi türler yer alsa da yaygın olarak kullanılan entübasyon kavramı mekanik solunum amacıyla gerçekleştirilen endotrakeal entübasyondur.
Bu tedavi süreci normal bebeklerde yaklaşık bir hafta sürer, bazı bebeklerde ise 10-15 günü bulabilir. Bebeğin küçük olması ya da bebekte gelişebilecek komplikasyonlar bu süreci daha da uzatabilir.
Son olarak tüpün diğer ucu solunum cihazına bağlanır. Entübasyon tüpü hastanın ses tellerinin içinden geçtiği için entübe edilen hastalar konuşamaz ve yutkunamazlar.
Kandaki oksijen seviyesinin %90'ın altına düşmesi dikkat edilmesi gereken bir durumdur.
Tüpler 1,5 ml hacimde olup, 1 pakette 500 adet tüp bulunmalıdır. etmelidir.
Kan alma işlemi yaklaşık 4-8 dk sürer. Her kan bağışında sadece 1 ünite kan bağışlanmaktadır. 1 ünite kan yaklaşık 450 ml ±%10 'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri