Epistemoloji 'bildiğimizi (= var olanı) nasıl biliriz' sorusu ile ilgilenir. Ontoloji 'var olan (= bilinen) nasıl vardır' sorusu ile ilgilenir. Epistemoloji ve Ontoloji ayrımı analitik düşüncemizin bir soyutlamasıdır: Kavram, Varlıktan ayrı olduğu sanıldığında, olmayan Kavramdır — ve olmayan ise düşünülemeyendir.
Buna göre, genel olarak varlığın ve özel olarak varolanların akla dayalı (rasyonel) biçimde yani felsefi olarak araştırılması, tartışılması, kanıtlanması, tanımlanması, kategorize edilmesi, bunlar arasındaki ilişki ve ilintilerin açığa çıkarılmasına ve bir bütün içinde açıklanmasına ontoloji denir.
Epistemolojik İnanış
Epistemolojik anlayış, bireyin gerçekliğe dayalı olarak bilginin ne olduğuna, nasıl öğrenildiğine, öğretildiğine ve üretildiğine dair bakış açısını belirlemektedir (Tezci ve Uysal, 2004).
Ontoloji, varlık felsefesi ya da varlıkbilim, temel sorunu varlık olan felsefi disiplin. Varlık ya da varoluş ile bunların temel kategorilerinin araştırılmasıdır. "Varlık" ve "varolan" ayrımını; "varlık vardır" ve "varlık yoktur" fikirlerini tartışır.
Bu bağlamda epistemoloji açık bilgi (explicit knowledge) üzerinde yoğunlaşmakta iken ontoloji insanların sahip oldukları ama ifade edemedikleri ima olarak ifade edilen, anlaşılan, belli bir anlam çıkarılan örtük bilgi üzerine odaklanmaktadır.
İlgili 31 soru bulundu
Epistemoloji (Antik Yunanca ἐπιστήμη, epistēmē 'bilgi', ve -loji) ya da bilgi felsefesi, bilgiyle ilgilenen bir felsefe dalıdır. Epistemologlar, bilginin doğası, kaynağı ve kapsamı, epistemolojik gerekçelendirme, inancın rasyonelliğini ve diğer çeşitli konuları incelemektedir.
Eğitim felsefemizin ontolojik boyutu demek; öğretmen ve öğrencinin kendileriyle, aralarında kurulan ilişkinin mahiyeti demektir. Yani eğitim alanını oluşturan varlık ve unsurların arasında kurulan eğitim ilişkisinin mahiyeti eğitim felsefesinin ontolojisidir.
İnsanın ontik öncelliği, kendi varlığının açık olması, durağan/tamamlanmış olmamasıdır. Ontolojik öncelliği ise, kendi varlığını anlama kapasitesine sahip olmasıdır.
1) Ontolojik Teoriler
Ontolojik teoriler, ceza hukukunun konusunu oluşturan insan hareketini, doğal ve toplumsal gerçeklik içinde ele almaktadırlar. Hareket kavramı, daima gerçeklik ve gerçekler dünyası ile ilişki içinde bulunduğundan ontolojiktir.
Ontolojik analiz metodu, şiir çözümleme yöntemlerinden biridir. Çeşitli katmanlardan oluşan bu çözümlemede amaç, edebî metnin sanat değerini ortaya koymaktır.
Epistemoloji, Grekçe episteme ve logos kelimelerinin birleşiminden meydana gelir. Bilgi açıklaması veya bilgi bilimi anlamına gelen bu ifade, teknik olarak bilgi ve gerekçelendirmenin mahiyeti üzerine çalışmayı ifade eder. Bu çalışma, bilginin özellikleri, koşulları, kaynakları ve sınırları üzerinde durur.
Bilginin mahiyeti, türleri ve elde edilme yöntemleri ile ilgilenen felsefe dalına epistemoloji adı verilir. Bu felsefenin temsilcileri akıl yürütme, tümden gelim ve tümevarım gibi yöntemleri kullanarak mevcut bilgileri temellendirmiştir.
Epistemolojik inanç : bireyin bilginin kaynağının. kesinliğini bilme ve öğrenmeye olan inancı..
Ontolojik kanıt, ontolojik argüman ya da ontolojik veri; tanrının var olmasını, yetkin ve kusursuz olması ile açıklamaya çalışan teist savdır. Bu sava göre, tanrı tanımı itibarıyla var olmak zorundadır.
Ontolojik delil, Allah'ın varlığının mantık yürütülerek bulunmasıdır. ''Nihil ex nihilo fit'' (hiçten hiç çıkar) deyişi ile ''Neden hiçbir şey yok da bir şey var?'' sorusunu Tanrının varlığını ispatlayan ontolojik delillerdir.
Öz. Klasik ontolojik delil, Tanrı'nın varlığı hakkında öne sürülen delillerden biridir. Bu delillendirmede, zihindeki Tanrı kavramına dayanarak Tanrı'nın mükemmelliği sebebiyle sadece zihinde olamayacağı, zihnin dışında da var olması gerektiği iddia edilmektedir.
YAZARLARIN ya da sanatçıların ürünlerinden bilgilendirme, biriktirme/sakla- ma, estetik gibi prensiplerin biri veya daha fazlası amaçlanarak oluşturulmuş derlemelere genel olarak “antoloji” adı verilir.
Tanrı'nın varlığını gösterebilmek amacıyla ortaya konulmuş teistik kanıtların en önemlilerinden biri, ilk defa Aziz Anselm tarafından ileri sürüldüğü kabul edilen ontolojik kanıttır. Bu kanıt, Tanrı kavramının a priori bir analizinden yola çıkmaktadır.
Zihnin dışında bir varlığı kabul eden realizm, ontolojik realizm diye adlandırılır. Gerçek olan, kendi değişmez varoluşu içinde ve kendi başına, ne ise o olarak mevcudiyetini sürdürmektedir. Onun var olmak için bilince, özne tarafından kabul edilmeye ihtiyacı yoktur. İşte nesnel varoluş budur.
Reel varlık (Onta) kavramına dayalı "Ontoloji", bütün bir terim olarak 18. yüzyılda Christian Wolff (1679-1754) tarafından kullanıldı.
Heidegger terminolojisinde ontolojik fark, varlık (sein) ile varolanların (seiende) birbirinden ayrımını kavramsallaştırır. Kategorik bir ayrımdır bu ve hem Varlık ve Zaman'ın hem de dilsel dönüş sonrası Heidegger'in bütün felsefi argümanlarının temelidir.
Teknik, Varlığın insan eliyle kendini açığa çıkarma yollarından biri olarak yeni anlamını kazanır. Heidegger'e göre dört neden öğretisi ayrıca bizim için tekniğin özüne giden yolun başlangıcı ve hakikatin açılımının göstericisi olarak da sağlam bir zemin oluşturmaktadır.
Epistemolojik boyut bilginin kaynağı, sınırları, doğruluğu, geçerliliği gibi tüm bilgi sorunlarını kapsayan, bizim dışımızda var olan bir gerçekliği temsil eder. Ölçülebilir yani açık bilgi bunun bir örneğidir.
Ontolojik kopuş insanın doğa ile maddesel olarak ayrışması manasına gelmektedir. Doğayı korkulan, sakınılması gereken, güvensiz unsur olarak algılayan insanın ikincil doğayı inşa etmesi ile birlikte ontolojik kopuş süreci başlamaktadır. Doğa; insanı ve diğer tüm canlıları içerisine alan bir bütünlüktür.
Perspektifin resim sanatı için ontolojik bir prensip olmasının nedeni, tasvir edilen nesnelere nesnelliğini vermesidir. Resim nesneler ile doğrudan doğruya ilgilidir. Nesneler üç boyutlu bir düzen içinde bulunurlar. Bu üç boyutlu düzen, belli kanun ve kurallar içinde bir tuvalin iki boyutlu yüzeyi içine geçirilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri