Donar donmaz kullanılacak epoksi hammaddeli ürün kemikleşme yaşamadığından hızlı şekilde deforme olacaktır. Çok soğuk hava şartları da epoksiler için tercih edilmemektedir. Çok soğuk havalarda epoksinin atomları kristalleşme yaşayacaktır ve bu kristalleşmeler epoksiyi kullanılamaz hale getirecektir.
Epoksi reçine soğuk hava şartlarında kristalleşebilen bir maddedir fakat bu durum ürünün yapısını kalıcı olarak bozmaz. Epoksi reçineyi şişesiyle beraber ılık su dolu bir kabın içinde yahut bir ısı kaynağının yanında beklettiğiniz takdirde bu kristalleşme giderilir.
Bir ısı lambası veya termostatınızın ısısını arttırmak epoksi reçine kuruma sürenizi azaltacaktır. UV (Ultraviyole) Reçine Kullan: UV Reçine bir UV lambası altında yaklaşık 2 dakika içinde kurumaya başlar. Bu yöntem epoksi reçineler için en hızlı kuruma yöntemidir.
Buna göre epoksi kuruma süresi kullanılmakta olan yüzeye göre ve hava sıcaklığına göre değişiklik göstermektedir. Ortalama olarak epoksinin kuruması için gerekli zaman aralığı 12 ile 24 saat arasıdır. Tam kuruma için ise 2 ile 3 gün süre geçmesi gerekmektedir.
Özellikle kalın döküm epoksiler yapısal olarak geç kurumasına ek olarak ürünün düşük kalınlıkta kullanılması normalden daha geç kurumasına sebep olacaktır. Ayrıca kalıptan çıkma süresi olarak belirtilen süre mekanik sertliğin başlangıç süresine denk gelir, nihai sertleşme süresini ifade etmez.
İlgili 32 soru bulundu
Epoksi güçlendirilmiş şekilde döşendiği zaman uzun süre güneş ışınlarından etkilenmez. Bu da dayanıklı bir ürün olduğunu gösterir. Ancak sürekli maruziyet sararma yapmasına neden olmaktadır.
Karışım için doğru oranlar hesaplanıp epoksi reçine ve epoksi reçine sertleştiricisi temiz ve kuru bir kaba döküldükten sonra karışım yavaşça ve aynı yöne olmak suretiyle yaklaşık 5-7 dakika karıştırılmalıdır.
Epoksi Boya Kullanım Alanları Ve Sarfiyat Oranları
Epoksi Boya Fiyatları 01,12,2022 Tarih itibari ile 1kg astar fiyatımız 165 TL+Kdv, 1 Kg epoksi portakal Desen Boya 130,00TL +Kdv, Epoksi selflevelink yayılma özelliği üstün 1kg Fiyatımız 135,00TL + Kdv dir.
Tahmin edildiğinin aksine epoksi çok soğuk şartlarda donmamaktadır. Belli ısı aralıklarının temininden sonra bu madde de donma gözlenmektedir. Çok yüksek sıcaklıklar normal şartlar altında hiçbir maddeyi donma noktasına getirmez. Ancak 18 ila 24 derece sıcaklık aralığı epoksinin kuruması için gayet yeterlidir.
Özellikle epoksi zeminler dışardan gelebilecek her türlü kimyasal çözücü ve fiziksel darbelere karşı dayanıklılık sağladığından, uzun yıllar boyunca kullanılabilme özelliği vardır. Bir epoksi zemin kaplamasının ömrü yaklaşık olarak 25 yıldır.
Epoksi reçine, ultraviyole (UV) ışınları kullanılarak kurutulabilir. Ancak bu işlemi yapmak için epoksi kurutma cihazına başvurmanız şarttır. Epoksi yüksek derecedeki hava sıcaklıklarında çok daha hızlı kurur.
Epoksi reçineyi bataryaya koyduğunuzda da, daha çabuk sertleşmektedir. En yararlı reçine, Ultra Viyole ışınlarla (UV) yapılanlardır. Ortalama 2-3 dakika içinde kurumaktadır. Epoksi reçinenin kurutulması için, ısı tabancaları ya da saç kurutma makineleri de kullanılabilmektedir.
Çok emici yüzeylerde birinci kat uygulamasından 3-5 saat sonra ikinci kat uygulanabilir. Daha sonra yüzeye EPOKSİ esaslı ürünlerin uygulaması güvenle yapılır.
Daha yüksek sıcaklıklar kimyasal reaksiyonu hızlandırırken, daha soğuk sıcaklıklar reaksiyonu yavaşlatır. Her ikisi de epoksinin sertleşme süresini ve fiziksel özelliklerini doğrudan etkileyecektir. Yine de sıcaklık göz önünde bulundurulduğunda daha yavaş da olsa epoksi soğuk havada da kuruma özelliğine sahiptir.
Hava sıcaklıklarına göre epoksi macunun donma süresi değişkenlik gösterebiliyor. Yani 2/1 oranında katalizör ile kullanılacak bir karışım 25 derecede 24 saatte donuyorsa 10 derecede 36-40 saatte donuyor.
Epoksi Uygulanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler; Epoksi kanserojen değil. Ancak, uzun süreli temasta alerji yapabiliyor. Bu yüzden epoksi ile çalışırken eldiven (lastik ameliyat eldiveni, bulamazsanız ucuz naylon eldivenler) giyin ve deri ile temasından sakının. Gözlerinizi ise çok iyi koruyun, kesinlikle bulaşmamalı.
Hassas ölçü birimine sahip olan epoksiler tam oranında eklenmelidir fazla sertleştirici eklenen epoksiler istenmeyen hızlı donmaya az katılan sertleştiriciler karışımı istenmeyen jelibon kıvamında kalmasına sebep olmaktadır.
Saydamlaşmayan bölümlere ise saydam hale getirene kadar ince epoksi uygulayın. Normal ya da rulo fırça kullanabilirsiniz.
Bunun nedeni, kurutma maddesi (sertleştirici) ile havada bulunan karbondioksit ve nem arasındaki bir reaksiyondur. Bu durumda genellikle serin nemli koşullarda ortaya çıkar ancak nemlilik yüksekse sıcak koşullarda da meydana gelebilir. Önleme: Mümkün olduğunda epoksileri daha sıcak daha kuru koşullarda kullanın.
Epoksi reçine sıvı, renksiz bir tür yapışkandır. Evde yapılan kendin yap (diy) çalışmalarında kullanılabilir.
Epoksi sertleştiricinin kendisi en iyi şekilde sıcak, sabunlu su ile temizlenir.
Kullanılacak kadar miktarın hazırlanmaması durumunda bekletildiği karışım kabı içerisinde yüksek ısınma oluşturarak donmaya başlayacaktır. Bu durumda da malzeme kısa bir süre içerisinde kullanılamaz hale gelecektir.
Ynt: Epoksi neye yapışmaz.
Plastik muadili parçalara yapışmadığı gibi (pleksi, kestamid, derlin yada yoğurt kapakları gibi), demir yüzeye, mermer ve fayans yüzeye de yapışmaz. MDF kaplama yüzeyine ve yağlı kağıda da yapışmaz.
Bunun oldukça ekonomik bir çözümü var: epoksi reçinesi. Reçinenin içine doğal taş, kuru çiçek veya yaprak gibi herhangi bir malzeme koyarak da özgün bir tarz yakalayabilirsin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri