Erciş (Kürtçe: Erdîş), Van ilinin bir ilçesidir.
Erciş yakın görünümü. Yoğun bir Azeri kökenli nüfusu olan Erciş'te Kürtler, Kırgızlar ve az sayıda Romanlar da yaşamaktadır.
Erciş'in çeşitli yerlerinde bulunan çivi yazılı kitabelerden anlaşıldığı kadarıyla Urartu Kralları Argişti ve Menua döneminde Erciş'in imar edildiği, Tetuma adında bir şehir kurulduğu ve imar edilen bu şehirde tarıma büyük önem verilerek sulama kanallarının yapıldığı bilinmektedir.
Hatta uzun süren Van Gölü'ne de Ercığaz Gölü deniliyordu. 1. Dünya Savaşı'nda Erciş Ruslar tarafından işgal edilerek adı tekrar EGANİS olarak değiştirildi, 1917 Rus (Bolşevik) ihtilali ile burası Ermenilere terk edildi.
Çalışma alanı olan Erciş ilçesinde toplam 87 köy bulunmaktadır.
İlgili 33 soru bulundu
Örneğin Van'ın yeni adı Çatak olan Şax ilçesinden Bitlis'in Tatvan ilçesine kadar yayılmış Hellacî aşiretinin bir kısmı Van gölünün kuzeyine, Erciş/Erdîş dolaylarına yerleşmişlerdir.
Karakoyunluların Erciş'e ve Doğu Anadolu'ya büyük göçleri ise 13. yüzyıl başlarında Moğollar ile çarpışarak önderleri Töre Bey komutasında 30 bin çadırdan oluşan aşiretiyle yaptıkları hicrettir. Bu taşın mutlaka Van müzesinde tutulması gerekir. Tarihi ve çok önemli bir belgedir.
Erciş'te mutlaka görülmesi gereken tarihi ve turistik yerlerin bazıları; Erciş Kalesi, Zortul Kümbeti, Çivi Yazılı Kitabeler, Kadem Paşa Hatun Türbesi ve Kara Yusuf Paşa Türbesi'dir. Erciş için planladığınız seyahatinizde otel seçeneklerine de göz atmak isterseniz Van Otelleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Erciş, 1365-1469 arasında Doğu Anadolu ve Irak ve İran'a egemen olan Azeri Türkmen Karakoyunlu Devleti'nin başkentliğini de yapmıştır. Doğu Anadolu bölgesinin Tatvan'la birlikte en gelişmiş ve düzenli ilçesidir.
Kışlar soğuk ve sert, yazlar sıcak ve kuraktır. Erciş'in Nüfus Yapısı: Erciş ilçesi Van ilin en büyük 2. Büyük ilçesidir.
Erciş İlçesi'nin bağlı olduğu Van İli, Doğu Anadolu Bölgesinin Yukarı Murat-Van Bölümü Van Gölü kapalı havzasında yer almaktadır.
Erciş'in, il olması durumunda Van'ın Muradiye ve Çaldıran, Ağrı'nın Patnos ayrıca Bitlis'in Adilcevaz ilçelerinin de Erciş'e bağlanması muhtemel olarak görülüyor. 171 bin nüfusa sahip olan Erciş'e, 45 bin 718 nüfusa sahip Muradiye'nin, 58 bin 635 nüfusa sahip Çaldıran'ın, 114 bin 81 nüfusa sahip Patnos'un ve 29 bin 541 ...
Erciş adının. Urartu kralı II. ARGİŞTİ'nin adından geldiğini belirtenler. ise yukarıdada açıkladığımız gibi kral II.Argişti'nin bu. topraklar üzerinde bir şehir kurduğunu ve bu kralın.
Kürtler, geleneksel olarak İranlı ve İrani kökenli olarak kabul edilirler ve İrani bir dil konuştukları için de ağırlıklı olarak Hint-Avrupalı olarak bili- nirler. Bu hipotez, büyük oranda dilbilimsel nedenlere dayalıdır ve ağırlık- lı olarak dilbilimcilerce geliştirilmiştir.
Çeşitli araştırmalara bakıldığında Türkiye'de kendini Kürt olarak tanımlayan vatandaş sayısı 12-15 milyon civarındadır. Bu nüfusun büyük kısmı Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yaşamaktadır.
Ankara (Rûdaw) – Türkiye'de 2014 yılı itibarıyla 77 milyon 695 bin 904 kişi olan nüfus, 1 milyon 45 bin 149 kişilik artışla 2015 sonunda 78 milyon 741 bin 53 kişiye ulaştı. Kürt illeri içinde en çok nüfusa ise Antep sahip.
Erzurum - Erciş arası yaklaşık olarak 332 km'dir.
Erciş - Antalya arası toplam 1511 kilometre. İki konum arasındaki otobüs yolculuğu 1 gün 1 saat 30 dakika sürüyor.
Van'ın Erciş İlçesi'nin Çelebibağı Mahallesinde bulunan ve daha önce askeri kamp olarak kullanılan alan, yeniden düzenlenerek Kadın ve Aile Plajı olarak hizmete açıldı.
Erciş TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Van iline bağlı ilçelerden biri.
1960 ile 1980 arası Şia baskısından kaçan ve Türkiye'ye sığınan Iğdır boyu Türkleri bugün Gaziantep Kırşehir Kilis ve Van gibi vilayetlerde yaşamlarını sürdürmektedirler gelenek ve görenek bakımından Oğuz kültürünü hâlen barındırmaktadırlar.
Yine çiftçilik üzerinde yoğun nüfusa sâhip olan Yıva boyu Prof. Dr. Faruk Sümer'e göre Kayseri'de bulunmakta olup 183 vergi nüfusu tespit edilmiştir. Yine Faruk Sümer'e göre Ürgüp civarında da Yıva oymakları bulunmaktaydı.
29 Ekim 1923'te Vilayet merkezi olan Van'da Devlet ve Belediye tarafından alt yapı çalışmaları başlatılmış savaştan yakılıp yıkılan şehir yeniden inşa edilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri