Estetik dinleme: Estetik dinleme, eğlenmek ve zevk almak için yapılan dinleme türüdür. Bu dinlemede dinlenen şey heyecan ve duygu uyandırmalıdır. Yaratıcı dinleme: Dinleyicinin dinlediklerini yorumlaması ve bunlardan yeni fikirler üretmesini amaçlayan bir dinleme türüdür.
Eleştirel bir dinleyen, dikkatli bir şekilde konuşmaları dinleyip, objektif olarak değerlendirebilen, konuşmacıya görsel davranışlarıyla yardımcı olan kişilerdir. 9. Pasif dinleme: Dinleyenin, mesajı anlamaya çalışmadan, herhangi bir tepki vermeden dinleme durumudur. Konuşan aktif, dinleyici pasiftir.
Yaratıcı Dinleme: Amaç öğrencilerin dinlediklerini yorumlaması ve bunlardan yeni fikirler üretmesidir. Seçici Dinleme: Dinlenenlerin içinden ilgi ve ihtiyaca yönelik olanların seçilerek dinlenmesini amaçlayan bir türdür.
Bu dinleme türünde amaç, dinleme sürecinde zihinde oluşan soruların konuşmacıya iletilerek dinlenilenlerin daha iyi kavranmasıdır. Katılımlı dinlemede dinleme sırasında başka bir işle uğraşmamak ve konuşmacı ile göz teması kurmak gereklidir (MEB, 2006: 62).
İlgili 27 soru bulundu
Dinleme becerisi, etkin ve pasif olmak üzere çeşitli türlere ayrılır.
Yansıtmalı dinleme, konuşma sırasında karşı tarafın söylediklerini özetleme ve bu özeti onlara yansıtma işlemidir. Böylece, onların söylediklerini doğru anladığımızı ve dikkatlice dinlediğimizi gösterebiliriz.
Etkin dinleme, kişinin karşısındakini iletişim esnasında aktif bir şekilde dinlemesine denmektedir. Etkin dinleme sadece sessiz bir şekilde dinlemek değil, doğru bir şekilde dinleyip anlama becerisidir.
Kapsamlı dinleme: öğrenme ve enformasyonu hatırlamaya odaklanılan dinleme. Kritik değerlendiren dinleme: duyulan enformasyonu yargılayan ya da değerlendirmeye odaklanılan dinleme. Vurgulu dinleme: diğerlerinin duygularını anlamaya odaklanılan dinleme.
Empatik Dinleme Nedir? Empatik dinleme, konuşma sırasında diğerlerinin söylediklerine karşı dikkatli ve duyarlı olma pratiğidir. Empatik bir şekilde dinlemek, diğer kişiyle duygusal bir bağlantı kurmayı ve daha içten bir yanıt verebilmeniz için onların deneyimlerini varsayımdan uzak durarak içselleştirebilmeyi içerir.
2. Edilgin dinleme:
Edilgi yani pasif dinlemede karşı tarafa dinlenildiği mesajı uygun bedensel dinleme davranışları ile verilir. Edilgin dinlemede sessizlik kavramı da önem taşımaktadır. Sessizlik karşı tarafa konuşma olanağı tanıyan güçlü bir unsurdur. Bu sayede karşı tarafa kendini ifade etme fırsatı tanınır.
Yüzeysel dinleme: Yüzeysel dinleyici konuşmanın ayrıntılarına dikkat etmez, genel konu ve içerik hakkında bilgi sahibi olmak onun için yeterlidir. Edilgen dinleme: Dinleyici söylenen her şeyi dinler ama tamamen pasiftir, konuşmaya herhangi bir katkı sunmaz, eleştiri getirmez, sadece dinler.
Savunucu Dinleme: Söylenen sözleri kişi kendi benliğine bir eleştiri, bir saldırı olup olmadığını araştırarak dinlemektir. Savunuculuk, bireyin benlik bilincini koruma gereksinmesinden kaynaklanır. Kişi zihin gücünü söz konusu edilen konudan çok, kendisini savunmaya harcar.
Seviye 4 / Daha fazlası için sormak: Bu seviyede, dinleyen kişi karşı tarafı daha iyi anlamak için sorular sorar ve daha fazlasını anlatması için onu teşvik eder.
Bilgiyi anlamaya ve saklamaya çalışmak için bilgi amaçlı dinleme kullanırız. Eleştirel dinleme yoluyla, mesajları çeşitli düzeylerde analiz eder ve değerlendiririz. Bir konuşmacının ne hissettiğini anlamaya veya deneyimlemeye çalışmak için empatik dinlemeyi kullanırız.
“”Derin dinleme” veya “şefkatli dinleme”, geçmişte olanları analiz etmek veya yapılan bir hatayı ortaya çıkarmak amacıyla yapılan bir dinleme şekli değildir. Önce karşınızdaki kişinin rahatlamasına ve konuşmasına şans vermek için; sonunda ise onun kendisini anladığınızı hissetmesi için dinlersiniz.
Empatik dinleme, bir konuşma esnasında karşı tarafın ifadelerine özenle ve duyarlılıkla yaklaşma pratiğidir. Bu tür bir dinleme, diğer kişiyle duygusal bir bağ kurmayı ve kendi deneyimleriniz ile onların deneyimleri arasında benzerlikler bulmayı içerir, böylece daha samimi bir yanıt vermenizi sağlar.
1. Aktif dinlemede, dinleyici tanımlanmış bir sorumluluğa sahiptir, pasif dinlemede ise eğer dinleyicinin kişisel bir ilgisi varsa kelimelere ya da mesajlara dikkat eder. bir görev olarak görmektedir.
Bunlar arasında seçici, katılımlı, etkili, eleştirel, empatik dinleme (Yıldız ve diğerleri, 2008, s. 183-186); metni takip ederek, sorgulayıcı, yaratıcı, pasif, katılımlı, not alarak dinleme örnek gösterilebilir (Güneş, 2007, s. 92-94).
Aktif dinleme, bilerek dinlemektir ve başka biri sizinle konuşurken tamamen kişinin söyledikleriyle meşgul olmaktır. Cevap vermek için dinlemek yerine, diğer kişiyi tam olarak anlamak niyetiyle dinlemektir.
Tanım: Aktif dinleme, bir konuşmacının mesajını tam olarak anlamak için onunla aktif olarak etkileşim kurmayı içeren önemli bir iletişim becerisidir. Konuşmacının söylediklerini duymaktan daha fazlasını içerir, aynı zamanda mesajın doğru anlaşıldığından emin olmak için sorular sorar ve geri bildirim sağlar.
Bu basit taktikler ile etkin dinleme becerimizi geliştirebiliriz. 1- İlk kural; Susmayı bilin! Aynı anda hem dinleyip hem de konuşmak zordur. 2- Karşınızdaki kişiyi rahatsız etmeyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri