Erdemir'in yüzde 46.12'sinin Oyak'a devrine ilişkin sözleşmenin imzalanmasıyla 2 milyar 770 milyon dolar ÖİB'nin hesabına geçti. Böylece ÖİB, yılbaşından bu yana yaptığı devirlerle 7 milyar 129 milyon doları kasasına koydu. Oyak, TSKB'nin Erdemir'deki hissesine de 190.2 milyon dolar ödedi.
2006 – Özelleştirme kapsamında Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş.'yi OYAK satın aldı. 27 Şubat 2006 tarihinde Erdemir'in özelleştirme süreci, kamu hisselerinin OYAK'a devri ile tamamlandı. Böylece Erdemir Grup şirketlerinden Erdemir Maden de OYAK iştiraklerinden biri oldu.
Beklenenden kısa süren ihaleyi, 2 milyar 770 milyon dolar veren Oyak Grubu kazandı. Oyak, Erdemir'in yüzde 3.17'sine karşılık gelen Türkiye Kalkınma Bankası'na (TKB) ait hisseleri de aynı koşullarla satın alacak. Böylece şirketin kasasından çıkacak olan toplam para 2 milyar 960 milyon dolara ulaşacak.
Erdemir, 1960'ta devlet tarafından Karadeniz Ereğli'de kurulan ve 2006'da özelleştirilerek OYAK'a devredilen demir ve çelik fabrikası.
Dünyanın en büyük çelik üreticisi ArcelorMittal, Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları'ndaki (EREGL) hisselerinin 2%'sini daha sattı. Satış, Borsa İstanbul'un 2 Ocak'ta rekor seviyeden kapanmasını sağlayan hisse rallisinin ardından geldi.
İlgili 44 soru bulundu
ERDEMİR'in hisselerinin tamamı Oyak ve Ataer Holding tarafından devralınmıştır. ERDEMİR, 3 milyon ton ham çelik ve 5.3 milyon ton yassı mamul kapasitesi ile Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin en büyük demir çelik kuruluşu ve tek entegre yassı çelik üreticisidir.
OYAK'ın Erdemir'i satın alması ile birlikte; 27 Şubat 2006 tarihinde İsdemir, OYAK çatısı altında faaliyet göstermeye başladı. Hâlen İsdemir hisselerinin %94,87'si Erdemir'e, %5,13'ü ise diğer sahiplere aittir.
Dünyanın en büyük ham çelik üreticileri worldsteel listesinde Türkiye'den 4 üretici yer alırken, Erdemir Grubu 8,61 milyon ton üretim ile 46. oldu.
Erdemir 3,9 milyar liraya özelleştirilmişti
Oyak, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası'nın Erdemir'deki hissesine de satın alarak toplamda 2 milyar 960 milyon doları Özelleştime İdaresi Başkanlığı'nın hesabına yatırmıştı.
Halka arz yöntemiyle özeleştirmede ilk adım olan Erdemir, 1986 yılından bu yana yatırımcısının parasını 34 bin 961 kat arttırdı. Türkiye`de hükümetler özelleştirme çalışmalarında blok satış yöntemine ağırlık verirken, bugüne kadar yapılan özelleştirmelerin sadece yüzde 21 halka arz şeklinde oldu.
Dünyanın başlıca çelik üreticilerinden ArcelorMittal'in Erdemir'deki hisseleri Expert Placement Services Limited ve Arcelor Investment Services adlı iki bağlı ortaklığın elinde bulunuyor.
Türk Demir-Çelik Sektörü
Ülkemizde Demir-Çelik sektöründe üretim, yüksek fırına dayalı üretim yapan 3 adet entegre tesis (Erdemir, İsdemir, Kardemir) ve 29 adet elektrik ark ocaklı tesis olmak üzere toplam 31 tesis tarafından gerçekleştirilmektedir. çelik bazlı elektrik ark ocaklarında (EAO) yapılmaktadır.
1970 yılında üretime başlayan Türkiye'nin aynı zamanda yassı ve uzun ürün üretebilen tek çelik üreticisi İsdemir, uluslararası kalite standartlarında sıcak haddelenmiş sac, levha ile uzun ürünler (kütük ve kangal) üretiyor.
Ülkemizin en büyük gruplarından OYAK bünyesine katılan Erdemir ve bağlı şirketleri OYAK'ın finansal gücü ve deneyimiyle güçlü büyümesini sürdürdü.
Şimdilerde dünyanın en büyük demir çelik fabrikaları arasında yer alan Erdemir Çelik Fabrikası ise, 1965 yılında 470 bin ton kapasite ile hayata geçiriliyor. O tarihten sonra büyük atılımlar gerçekleştiren fabrika şu an dünya pazarında aktifliğini koruyor.
Listeye giren 116 üretici firma ve grubun 57'sini Çinli üreticiler oluştururken, Türkiye'de yerleşik kuruluşlardan Erdemir Grubu 7,1 milyon tonluk üretimi ile listenin 47'inci sırasında yer aldı.
Özelleştirme işlemleri hala tamamlanmayan İSDEMİRde parasızlık nedeniyle inşaat demiri üretimi durdu.
Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş. hisse senetleri (EREGL) Borsa İstanbul'da (BIST) Yıldız Pazar'da işlem görmektedir.
Türk çelik sektörünün en büyük entegre yassı çelik üreticisi Erdemir'in Genel Müdürlüğü görevine atanan Niyazi Aşkın Peker, Yıldız Teknik Üniversitesi Metalürji Mühendisliği Bölümü'nden 1997 yılında mezun oldu.
Bu durumda Bay Mittal Ereğli'yi neden alır? (1) "Vitrin süslemek" için alır. Türkiye'nin iki büyük çelik fabrikasını, bu fabrikalara ait limanları, maden sahalarını almak Mittal Steel'in vitrinini zenginleştirir. Şirketin borsa değerinin düşmesini önler, belki borsa değerini yükseltir.
Lüksemburg merkezli dünyanın en büyük çok uluslu çelik imalat şirketi Arcelor Mittal Ereğli Demir Çelik'te hisse satmaya devam ediyor. Şirket dün de yaklaşık 10 milyon lotluk bir satış gerçekleştirdi. Arcelor Mittal'ın satışa başladığı 12 Aralık'tan bugüne kadar toplam satış miktarı 270 milyon lotu geçti.
Ereğli Demir Çelik Temettü Geçmişi
Şirket 22 Mart 2022'de 11,04% verim ile pay başına 4 TL temettü ödedi. Son 5 yılın temettü ödemesini incelediğimizde en yüksek verime 2019 yılında ulaştı. Şirket 13,95% verilim ile pay başına 1,24 TL temettü dağıttı. En düşük temettü verimi ise 2020 yılı pandemi döneminde gerçekleşti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri