Genellikle oda sıcaklığında tüketilen muzlar, yaklaşık olarak 3 ve 4 gün bozulmadan tazeliğini korur. Pazardan aldığınız muzu, eve geldiğiniz zaman plastik poşetin içinden çıkarmanız gerekir çünkü, plastik torba nemli olduğu için muz çabuk çürür.
Oda sıcaklığında bekletilen muzlar 3-4 gün boyunca tazeliğini korur. Marketten veya pazardan aldığınız muzları eve geldiğinizde plastik poşetlerinden çıkartın. Plastik torbalar nemli olduğu için muzun daha çabuk çürümesine yol açar.
Muzun serin ve kuru bir ortamda saklanması da kararmasına engel olacaktır. Muzların kararmasını önlemek için muzların birleşim yerlerini yani saplarını streç film ile sarmak etkili bir yöntemdir. Bu şekilde hava alması önlenir ve buda kararmasını geciktirerek daha uzun süre kararmadan saklama imkanı sağlar.
Muzun yapısında bulunan enzimler muzu sıcak havalardan koruyacak özelliktedirler. Bu nedenle soğuk bir ortamda saklandığında muz kolayca bozulabilmektedir. Muzun bozulması; muzun hızlı bir şekilde olgunlaşarak kararması ve çürümesi şeklinde gerçekleşir.
Yumuşamış ve kararmaya başlamış muzları sakın çöpe atmayın. Çünkü onları aşağıdaki şekillerde değerlendirebilirsiniz. Muzların kabuklarını soyup ikiye bölün ve dondurun. Dondurulmuş muz parçalarını dondurma niyetine çocuklarınıza yedirebilirsiniz.
İlgili 24 soru bulundu
Muz alırken genellikle rengi sapsarı, ne çok sert ne de çok yumuşak olmayanlardan almaya özen gösteririz. Üzerinde kahverengi lekeleri olan, kararmaya başlamış muzlar tercih sebebi olmazken, evde beklemekten kabuğunda lekeler çıkmaya başlayan ve yumuşayan muzlar ise çürüdüğü düşünülerek çöpe atılıyor.
Sonunda meyve tüm olarak yenemeyecek hâle gelir. Olgunlaştırma sırasında klorofil bozulur, renk sararır, meyve eti yumuşar. Nişasta şekere dönüşür. Bu dönüşüm 3-7 gün arasında değişir.
Kararmış muz, içeriğinde yoğun oranda demir bulundurur. Bu özelliği sayesinde kırmızı kan hücrelerinin oluşumuna yardımcı olarak kansızlık probleminin ortadan kalkmasını sağlar. Kısacası, kararmış muzu da kan yapan besinler arasına dahil etmekte hiçbir problem olmayacaktır.
Kararmış muz, besin değerleri bakımından olgunlaşmamış muza göre daha azdır. Şeker oranı yükseldikçe lif oranı düştüğü için muzdan faydalanma oranı en aza düşmektedir. Bu yüzden kararmış yerine daha yeşil muzun tüketilmesi tavsiye edilir.
Çünkü ilk olarak kabuk kısmı ortam sıcaklığından etkilenir. Düşük sıcaklık nedeniyle kabuktaki hücrelerin zarlarının geçirgenliğinde ortaya çıkan değişim enzimlerin etkinliğinde artışa neden olur. Bunun sonucunda kabuğun yapısındaki fenol bileşikleri yükseltgenir ve muzun kabuk kısmı kahverengileşir.
Yeteri kadar muz tüketimi yorgunluğu giderir, potasyum, kalsiyum, demir, fosfor ve iyot açısından oldukça zengin bir besindir. Güneş ışığından ve yüksek miktarda sıcaklıktan korunması gereken bir besindir. Genellikle oda sıcaklığında tüketilen muzlar, yaklaşık olarak 3 ve 4 gün bozulmadan tazeliğini korur.
Muz buzdolabında saklandığında olgunlaşma süreci yavaşlayacak, daha uzun süre kararmadan kalacaktır. Olgunlaşmış muzları da buzdolabına kaldırarak kararma süreçlerini yavaşlatabilirsiniz, unutmayın. Muzları mümkünse buzdolaplarının sebzelik bölümünde saklamalısınız.
Muzun tazeliğini korumak için en ideal sıcaklık 12 derecedir, bu sebeple muzun buzdolabında saklanması meyvenin ömrünü uzatacaktır. 12o dereceden daha sıcak bir ortamda muzun olgunlaşma ve dolayısıyla bozulma süreci hızlanabilir.
Muz ağacı diğer meyve ağaçlarından farklıdır. Muz tropik meyve iklimine ait bir meyvedir. Ömrü 10 yıl olup ilk dikilen fidandan yaklaşık 13 ay sonra hasat alınıp ilk dikilen ağacın yanından yeni bir ağaç çıkar ve eski ağaç kesilerek yeni ağaçtan her 8 ayda bir hasat yapılır.
Muzları aynı ebatlarda olacak şekilde doğrayın ve yağlı kağıt serili tepsiye birbirlerine değmeyecek şekilde dizin. Üzerlerine kararmamaları için limon suyunu gezdirin. 100°C fırında 1 saat pişirin. Gece yaparsanız muzlar tüm gece fırında kendi kendine soğuyarak kalırsa kıtır kıtır olur.
Kabuklu meyveler (kavun, muz vb.)
Kalın kabuklu besinleri fırça ile bol suda yıkamak çok önemli. Çünkü kabuğunu soyarken kabuk kısımındaki zararlı bileşenlerin iç kısmına geçme ihtimali var.
Sosyal medyada son zamanlarda dolaşan "Muzun kararan kısımlarında canlı bakteriler var" sözleri gündem olmuştu. Sosyal medyada yayılan bu tartışmalara Genetik Mühendisi Dilara Sarı son noktayı koydu.
Muz karardığında, kararan yerler kesilip tüketilebilir.
Muz kendiliğinden olgunlaşmış olmalı. Olgun muzun ucu esmer, rengi koyu sarı ve hafif yumuşak olur gazla sarartılan muzlar sağlıklı değildir. Kendiliğinden olgunlaşmamış muz mide asidini artırır ve kabızlığa neden olur.
Altıdan fazla muz yemek insanı öldürür. Bu bir gerçek; potasyum seviyesi tehlikeli miktarda yüksek.
Muzun genellikle erken saatlerde tüketilmesi tercih edilir. Bu şekilde tüketmek daha sağlıklı olmaktadır. Geç saatlerde ölçüsüz bir şekilde tüketilen muz sağlık açısından risk oluşturabilir. Bu nedenle diyetlerde gece saatlerinde muz önerilmemektedir.
Kararmaya başlamış ve benekli muz kabuklarında ortaya çıkan TNF ( Tümör Nekrosis Faktörü) isimli antikanser özelliğine sahip bir madde keşfedildi. Yani, bir muz kabuğunun üzerinde ne kadar siyah nokta var ise o kadar sağlıklı...
Adı geçen hastalık etmeni fusarium adlı bir mantar olup, bu mantar bitkide kök ve iletim demetlerini tıkayarak solgunluk hastalığına neden olmaktadır. Basına düşen bilgiler bu etmenin yeni bir ırkı olan (Tropical Race) TR4'tür. Bu hastalık Panama hastalığı olarak da bilinir.
Uygun miktarda muz tüketiminin her hangi bir zararı olmadığı gibi sayısız faydası vardır. Ancak çok fazla tüketilmesi zararlı olabilmektedir. Muzun fazla tüketilmesinde vücut hiperkalemi (kandaki potasyum seviyesinin olması gerektiğinden daha yüksek seviyede olması) geliştirmekte ve kalbe zarar vermektedir.
Muz ishale iyi gelir mi? Potasyum bakımından zengin olan muz ishale iyi gelir. İshal günlerinin yol arkadaşı, kurtarıcı dostu muz; ishalden dolayı kaybedilen potasyumu dengeler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri