Erdemir, 1960'ta devlet tarafından Karadeniz Ereğli'de kurulan ve 2006'da özelleştirilerek OYAK'a devredilen demir ve çelik fabrikası.
ERDEMİR'in hisselerinin tamamı Oyak ve Ataer Holding tarafından devralınmıştır. ERDEMİR, 3 milyon ton ham çelik ve 5.3 milyon ton yassı mamul kapasitesi ile Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin en büyük demir çelik kuruluşu ve tek entegre yassı çelik üreticisidir.
Erdemir'in yüzde 46.12'sinin Oyak'a devrine ilişkin sözleşmenin imzalanmasıyla 2 milyar 770 milyon dolar ÖİB'nin hesabına geçti. Böylece ÖİB, yılbaşından bu yana yaptığı devirlerle 7 milyar 129 milyon doları kasasına koydu. Oyak, TSKB'nin Erdemir'deki hissesine de 190.2 milyon dolar ödedi.
Ereğli Demir ve Çelik (Erdemir), 2019 yılında dünyanın en büyük ham çelik üreticileri 'Worldsteel' listesinde 46. sırada yer aldı.
Şimdilerde dünyanın en büyük demir çelik fabrikaları arasında yer alan Erdemir Çelik Fabrikası ise, 1965 yılında 470 bin ton kapasite ile hayata geçiriliyor. O tarihten sonra büyük atılımlar gerçekleştiren fabrika şu an dünya pazarında aktifliğini koruyor.
İlgili 20 soru bulundu
EBRD Türkiye'nin en büyük demir-çelik üreticisi Erdemir'i verimli kaynak kullanımı için destekliyor.
Dünyanın en büyük çelik üreticisi ArcelorMittal, Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları'ndaki (EREGL) hisselerinin 2%'sini daha sattı. Satış, Borsa İstanbul'un 2 Ocak'ta rekor seviyeden kapanmasını sağlayan hisse rallisinin ardından geldi.
2006 – Özelleştirme kapsamında Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş.'yi OYAK satın aldı. 27 Şubat 2006 tarihinde Erdemir'in özelleştirme süreci, kamu hisselerinin OYAK'a devri ile tamamlandı. Böylece Erdemir Grup şirketlerinden Erdemir Maden de OYAK iştiraklerinden biri oldu.
Erdemir'deki kamu payının blok olarak satış suretiyle özelleştirilmesine ilişkin 04.10.2005 tarihinde yapılan ihaleyi; 2.770.000.000 ABD Doları bedelle en yüksek teklifi veren Ordu Yardımlaşma Kurumu-OYAK'ın kazandığı açıklanmış, bu ihale ÖYK kararıyla da onaylanmıştır.
Halka arz yöntemiyle özeleştirmede ilk adım olan Erdemir, 1986 yılından bu yana yatırımcısının parasını 34 bin 961 kat arttırdı. Türkiye`de hükümetler özelleştirme çalışmalarında blok satış yöntemine ağırlık verirken, bugüne kadar yapılan özelleştirmelerin sadece yüzde 21 halka arz şeklinde oldu.
Hâlen İsdemir hisselerinin %94,87'si Erdemir'e, %5,13'ü ise diğer sahiplere aittir.
Entegre çelik üreticileri olan Erdemir ve İsdemir, ülkemizdeki ve dünyadaki çelik kullanıcılarına, yüksek kalitede ve dünya standartlarındaki yassı ve uzun çelik ürünleriyle katma değer sağlıyor.
Beklenenden kısa süren ihaleyi, 2 milyar 770 milyon dolar veren Oyak Grubu kazandı. Oyak, Erdemir'in yüzde 3.17'sine karşılık gelen Türkiye Kalkınma Bankası'na (TKB) ait hisseleri de aynı koşullarla satın alacak. Böylece şirketin kasasından çıkacak olan toplam para 2 milyar 960 milyon dolara ulaşacak.
Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş. hisse senetleri (EREGL) Borsa İstanbul'da (BIST) Yıldız Pazar'da işlem görmektedir.
Dünyanın başlıca çelik üreticilerinden ArcelorMittal'in Erdemir'deki hisseleri Expert Placement Services Limited ve Arcelor Investment Services adlı iki bağlı ortaklığın elinde bulunuyor.
Bu durumda Bay Mittal Ereğli'yi neden alır? (1) "Vitrin süslemek" için alır. Türkiye'nin iki büyük çelik fabrikasını, bu fabrikalara ait limanları, maden sahalarını almak Mittal Steel'in vitrinini zenginleştirir. Şirketin borsa değerinin düşmesini önler, belki borsa değerini yükseltir.
Ereğli ismi Türkiye'de üç farklı ilde karşımıza çıkıyor. Zonguldak ve Konya'da İlçe olarak karşımıza çıkan Ereğli, Kocaeli'nde de belde olarak bulunmaktadır.
Türk Demir-Çelik Sektörü
Ülkemizde Demir-Çelik sektöründe üretim, yüksek fırına dayalı üretim yapan 3 adet entegre tesis (Erdemir, İsdemir, Kardemir) ve 29 adet elektrik ark ocaklı tesis olmak üzere toplam 31 tesis tarafından gerçekleştirilmektedir. çelik bazlı elektrik ark ocaklarında (EAO) yapılmaktadır.
Erdemir;i 4,4 milyon tonluk üretimi ile listenin 72'inci sırasında yer alan Habaş, 3,6 milyon tonluk üretimi ile listenin 76'ıncı sırasında yer alan İçdaş, 2,3 milyon tonluk üretimi ile listenin 108'inci sırasında yer alan Diler Grubu ve 2,1 milyon tonluk üretimi ile listenin 110'uncu sırasında yer alan Çolakoğlu ...
13 Mayıs 1955 tarih ve 6559 sayılı kanunla kurulan Türkiye Demir ve Çelik İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne bağlanmıştır. 1995'te özelleştirilen “fabrika kuran fabrika” olarak ünlenen fabrika bugün Türkiye'nin en büyük 26. sanayi kuruluşudur.
Hintli çelik üreticisi ArcelorMittal, 2019 yılında 97,31 milyon ton üretim gerçekleştirerek en fazla ham çelik üretimi yapan firma konumunu sürdürdü. Zirveyi zorlayan Çinli Baowu Group 95,47 milyon ton ile ArcelorMittal'i takip ederken, listede Japonya merkezli Nippon Steel, Çinli HBIS Group ve G.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri