Ergenlik kızlarda 10 yaş, erkeklerde 12 yaş civarında başlayan ve ortalama 3-5 yıl arasında süren bir dönemdir. Ergenlik dönemindeki cinsel ve fiziksel gelişme 5 yılda tamamlanırken, psikolojik gelişmeyi de içeren dönem 18-20 yaşında tamamlanır.
Ortalama olarak kız çocukları 12,5-13 yaşlarında adet olarak ergenliklerini tamamlarken, erkek çocukları 14-15 yaşlarında ergenliklerini tamamlamaktadır. İlk meme gelişiminden adet dönemine kadar geçen süre ortalama 2-4 yıl gibi bir süre almaktadır. Bu evreler arasındaki geçiş en az 6 ay olmalıdır.
Ergenliğin çocukluk ve yetişkinlik arasındaki döneme denk geldiğini belirten araştırmacılar, hemen hemen dünyanın her yerinde ergenliğin artık 20'li yaşların başlarına kadar uzandığını aktarıyor.
Kendi içinde evreleri olan ergenlik 12-14 yaş aralığındaki erken ergenlik, 15-17 yaş aralığındaki orta ergenlik ve 18-21 yaş aralığındaki geç ergenlikten oluşmaktadır. Dolayısıyla en geç yaş olarak 21 görülebilir.
Ergenlik dönemi çocuğun bedensel, psikolojik, zihinsel ve sosyal olarak değişimler sonrasında yetişkinliğe dönüştüğü bir geçiş sürecidir. Kendi içinde aşamaları olan ergenlik 12-14 yaş aralığındaki erinlik, 15-17 yaş aralığındaki orta ergenlik ve 18-21 yaş aralığındaki geç ergenlikten oluşuyor.
İlgili 21 soru bulundu
UNESKO ergenlik dönemini 15-25 yaş dilimleri arasında göstermektedir. Bu dönem ülkemizde kız- larda ortalama olarak 10-12, erkeklerde 12-24 yaşları arasında başlar.
17 yaş, orta ergenlik döneminin artık sonudur. Bu dönem ergenliğin başından beri yaşanan duyguların, ailenin yönlendirmelerinin, çevreyle kurulan özdeşimlerin harmanlandığı ve kişinin kendine özgü olgular oluşturduğu dönemdir. Bu yaşla birlikte birey artık bir yetişkin sayılmaktadır.
Ergenlik 12-22 Yaş
Bu yaşlar arasında önemli fiziksel, sosyal ve psikolojik değişikliklerin gerçekleştiği bir gelişme dönemidir. Çocuklukla genç erişkinlik arasında kalan bu karmaşık dönem “Kimliğin kazanılması ile sonlanır. Yukarıda da belirtildiği üzere bu dönemde bir “kimlik kazanılması” fenomeni vardır.
Geç Ergenlik (17-19 yaş)
Bu dönem, büyümenin ve değişmenin yavaşladığı yıllardır. Dürtülerini bekletebilmeyi, ya da sosyal ve kültürel beklentilere uygun yöntemlerle eyleme dönüştürebilmeyi öğrenir. Karşı cins akranlarla cinsel deneyimler başlar.
Ergenlik döneminde cinsel uyarılabilirliğin, cinsellikle ilgili konulara ilginin artması ve hatta cinsel ilişki isteğinin oluşması doğaldır. Ancak ergen, fiziksel açıdan olgunlaştığı için cinsel ilişki için hazır hale gelmez, aynı zamanda bilişsel ve duygusal açıdan da olgunlaşması gerekir.
ERKEKLERDE ERGENLİK BELİRTİLERİ
Fiziksel gelişimleri genelde 18 yaşına kadar tamamlanırken, ruhsal ve sosyal gelişimleri 25 yaşına kadar devam etmektedir. Ergenliğin sona ermesinde ergenliğin başlangıç yaşı ve seyri yol göstericidir. Ergenliğin ilk bulgusu testis büyümesidir.
Yapılan araştırmalara bakıldığında erginlik yaşının hem kadın hem de erkeklerde ortalama olarak 12-20 yaş arasında değiştiği söylenebilmektedir. Bununla birlikte bazı araştırmalara bakıldığında ergenlik döneminin bitişinin ortalama 24 yaşına çekildiği de gözlenmektedir.
Olgunluk yaşla ilgili bişi değil ergenlik kişinin gelişim süresi kadınlarda 20 yaş üst sınır erkeklerde 21-22 yaş üst sınırdır. Ergenliğe giriş zamanıda etken olabilir. 12 yaşında ergenliğe giren bir erkek gelişimini 19 20 yaşında tamamlar.
Yapılan araştırmalar sonucunda erkeklerde ve kadınlarda ergenlik yaşı dönemi 12 - 20 yaş arasında kabul edilmiştir. Yapılan bu araştırmalar yukarı da da belirttiğimiz gibi ülkemizdeki yaşam koşulları dikkate alınarak hesaplanmıştır.
Erkeklerde ergenliğin ilk aşamasında cinsel gelişimin ortaya çıkması 11-12 yaş civarlarında olur. Erkeklerdeki üreme organları olgunlaşır ve erkek çocuklarda geceleri boşalma başlar. Erkek çocuklar eğer bu duruma hazır değilse korkabilirler. Bir yıl boyunca gece boşalmaları olabilir.
Gecikmiş ergenliğin belirtileri ise şöyledir;
14 yaşındaki erkek çocuklarda testislerin büyümemesi, 13 yaşına basan kız çocuklarında meme gelişmesinin başlamaması, Meme gelişimi başladıktan 5 yıl sonra adet görememeleri, Kız çocuklarında 16 yaşında da adet sürecinin başlamaması.
Ergenlik kızlarda 10 yaş, erkeklerde 12 yaş civarında başlayan ve ortalama 3-5 yıl arasında süren bir dönemdir. Ergenlik dönemindeki cinsel ve fiziksel gelişme 5 yılda tamamlanırken, psikolojik gelişmeyi de içeren dönem 18-20 yaşında tamamlanır.
Ancak belli yaş aralıkları belirtmek mümkün elbette; Erken ergenlik: Kızlarda ortalama 10 - 13, erkeklerde 13 - 15. Orta ergenlik: Ortalama 13 - 15 yaşlarından 17 yaşa kadar. Geç ergenlik: Ortalama 18'den 20'li yaşların başlarına kadar olan dönem.
Erken ergenlik ya da buluğ çağı denilen dönem, orta ergenlik ve son ergenlik ya da geç ergenlik dönemi olarak adlandırılan bu dönemleri kesin çizgilerle ayırmak, kesin yaşlar belirtmek pek mümkün değil.
Bu Sözleşme uyarınca çocuğa uygulanabilecek olan kanuna göre daha erken yaşta reşit olma durumu hariç, onsekiz yaşına kadar her insan çocuk sayılır.
Ergenlikte erkekler toplam 25-30 cm uzarken, kızlar 20-25 cm boy atarlar. Bu da 3-5 cm civarında farka neden olur. Böylece erkeklerin ortalama erişkin boyu (176 cm) kızlarınkinden (163 cm) yaklaşık 13 cm uzun olur.
Ergenlik bittikten sonra çocuk büyümez. Onun için ergenlik öncesi dönem ne kadar uzunsa, yani çocuklar ne kadar geç ergenliğe girerse boyu uzun olur.
Erkeklerde gecikmiş ergenlik belirtileri şunlardır: Penis ve testislerin 14 yaşına kadar büyümeye başlamaması, 5 yıldan uzun süren genital büyüme, Akranlara kıyasla daha kısa boy.
Genel olarak 12-20 yaş arası ergenlik dönemi olarak adlandırılır.
17-33 yaşları arasındaki dönemi, alt dönemleriyle birlikte yetişkinliğe giriş döne- mi olarak tanımlamıştır. Bu dönemi, yetişkinlik yaşamının sabit yaşam yapılarını kurma dönemi olarak ele almıştır (Arnett 2004).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri