Ergenlik sivilcelerin tedavi süreci uzun sürebilmektedir. 4 ile 6 yıl kadar devam etmektedir. Bazı durumlarda 40 yaşlara kadar sürebilmektedir.
Ergenlik sivilceleri 4-6 yıl devam eder. Bazen 40'lı yaşlara kadar sürebilir. Tedaviye başlayan kişilerin bunun uzun süreceği konusunda bilgilendirilmeleri gerekir. Hafif aknelerde cildin aşırı yağını temizleyici ve bakteri üremesini engelleyici ürün kullanılması çoğu kez yeterlidir.
"Ergenlik bitince, sivilceler nasıl olsa kendiliğinden geçer" kanısı maalesef ki doğru değildir. AKNE/SİVİLCE nedir? Halk arasında 'sivilce' olarak adlandırılan ve derideki yağ bezlerinin aktivitesinden kaynaklanan akne, özellikle ergenlik çağının en sık rastlanan cilt hastalığıdır.
Sivilce ergenlik çağı hastalığı mıdır? Değişik yaş gruplarını tutabilen bir hastalık olan sivilce, daha çok genç erişkin hastalığıdır. Kızlarda 17-18 yaşlarında, erkeklerde 18-19 yaşlarında ortaya çıkar ve 21-23 yaşlarına doğru iyileşmeye başlar. Sivilceden etkilenen kişilerin %85'i 12-24 yaş arasındadır.
Belirli yaşlara göre cinsiyet farklılığı göstermektedir ve ergenlik döneminde kızlarda erkeklerden daha erken yaşta ortaya çıkma eğilimindedir. En yüksek görülme sıklığı kızlarda 14-17 erkeklerde ise 16-19 yaşlarıdır. Nadiren 40'lı yaşlara kadar sürebilmektedir.
İlgili 26 soru bulundu
Ergenlik Aknesi ile karşılaştırıldığında Yetişkin Aknesi cildin çok daha derinindedir. Dönemsel olarak ya da çevresel faktörlere bağlı olarak artış gösterebilir. Yaş ilerledikçe hücre yenilenme hızı yavaşladığı için Yetişkin Aknesi tedavisi ergenlik aknesi tedavi süresine göre daha uzun sürebilir.
Ergenlik döneminde çok sık görülen akne vulgaris, hayatlarının bir döneminde kişilerin yaklaşık % 85-100'ünü etkiler. En yüksek görülme sıklığı kızlarda 14-17, erkeklerde ise 16-19 yaşlarındadır. Ne kadar erken başlarsa o kadar ciddi olma eğilimindedir. Erkeklerde kızlara göre daha şiddetli seyredebilir.
Ergenlik sivilceleri, genellikle temizleme işlemleriyle tedavi edilebilmektedir. Temizleme işlemlerinde; cilt tipine uygun, sivilce karşıtı bakım ürünleri kullanılması tavsiye edilmektedir. Sivilce problemi ileri derecede olan gençlerin, bu tür ürünler kullanmadan önce dermatoloğa danışmaları gerekmektedir.
Akne genellikle ergenlik çağında başlar ve otuzlu kırklı yaşlara kadar uzayabilir.
Bazı sivilceler herhangi bir cilt bakımı uygulanmadan zamanla kendiliğinden azalıp geçmektedir, ancak bazı sivilceler ise cilt bakım uygulamaları ve uzman müdahalesi gerektirebilecektir.
Ergenlik, cinsel olgunluğun tamamlandığı ve üreme fonksiyonunun kazanıldığı, çocukluktan erişkinliğe geçiş dönemidir. Çocukta fizyolojik, psikolojik ve sosyal açıdan bir çok değişim gözlenir. Ergenlik yaşı normalde kız çocuklarında 8-13, erkek çocuklarında ise 9-14 yaş arasıdır.
Yağ Bezi Kanalları Tıkanıyor
Bazı kişiler genetik olarak sivilce oluşumuna daha yatkın. Kişinin cilt tipi, kullandığı ilaçlar, günlük hayatta maruz kaldığı aşırı stres, hormon düzensizlikleri, uyku problemleri ve normalin üzerindeki cilt yağlanması akneleri meydana getiren sebepler arasında.
Çocukluktan erişkinliğe geçiş dönemi olarak tarif edilebilen ergenlik aslında çocukların sağlıklı olduğunun bir göstergesidir. Çocukların fiziksel anlamda büyüdüğü, cinsiyete özgü bulguların oluşmaya başladığı ve üreme fonksiyonlarının kazanılması ile sonlanan sürecin tamamının adı ergenliktir.
“Kör sivilce nasıl geçer?” sorusuna ek olarak “Kör sivilce ne kadar sürede geçer?” sorusu da merak konusudur. Deri altı sivilce, uygun bir tedavi ile genellikle bir iki hafta içinde geçer. Ancak bazı durumlarda cilt altında birkaç ay kadar kalabilir ve bu durum ağrı ile ciltte tahrişe neden olabilir.
Sivilceler tek tip olmamakla beraber çeşit çeşit türü görülmektedir. Ergen sivilcesi, yetişkin sivilcesi, iltihaplı/iltihapsız sivilce, nodül/kist, papül/ pistül, beyaz nokta ve siyah nokta sivilce çeşitlerindendir.
Rafine şeker dışında beyaz ekmek, pizza hamuru ve diğer beyaz unlu mamüller, bisküvi-kraker, mısır gevreği (corn flakes) gibi gıdalar da yüksek glisemik indekse sahiptir ve bunun gibi gıdaların fazla tüketilmesi akneyi artırma potansiyeline sahiptir.
Evde sivilce yok etmek için doğal çözümlerden yararlanabilirsiniz. Gül suyu, limon suyu, Hindistan cevizi yağı, karbonat, elma sirkesi ve yeşil çay tonikleri sivilceye iyi gelen doğal yöntemlerdir.
Açık yara, yeni bakterilerce tekrar iltihaplanmaya müsait hale gelir ve kalıcı izler kalabilir. Sivilce patlatma teşebbüsünün başarısız olduğu durumlarda, akne çevresine uygulanan basınç akneye yol açan tıkacın ve dolayısıyla tıkaç civarında gelişen iltihabın daha derin dokulara itilmesine neden olabilir.
Genellikle yüz, alın, göğüs, üst sırt ve omuzlarda görülür. Akne her yaştan insanı etkilemekle birlikte, gençler arasında en yaygın olanıdır. Sivilce, ergenlik dönemindeki gençlerin yüzde 85'inde görülmekle birlikte 30'lu 40'lı ve daha ileri yaşlarda da görülebilen bir deri hastalığıdır.
Yarım çay kaşığı karbonata birkaç damla limon suyu ilave edin ve karıştırın. Sivilcenin üzerine parmağınızla sürün. 20 dakika kadar bekledikten sonra yıkayın. Bu uygulamayı sivilcenin iltihabı kuruyana kadar her gün tekrarlayabilirsiniz.
Sivilceler genellikle cildin fazla sebum, yani yağ üretmesi nedeniyle oluşur. Bunun dışında hormonal bozukluklar, aşırı yağlı yiyeceklerin tüketilmesi, stres, kullanılan bazı ilaçların yan etkileri ve yanlış cilt bakımı çenede sivilce oluşumuna sebep olabilir.
Normalde üretilen sebum kıl köklerinden ve gözeneklerden cilde geçer. Ancak fazla sebum gözenekleri tıkayarak sebum geçişini bloke edebilir. Foliküller tıkandığında, ciltte bulunan bakteriler foliküllerin içinde büyümeye başlar. Bunun sonucunda iltihap ve sivilce büyümesi gelişir.
sorusunun cevabı için nedenler ortaya koyulmalıdır. Yüzdeki akne ve sivilceler genellikle genetik faktörler, hormonal değişiklikler, yanlış cilt bakımı ve stres gibi etmenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir.
Sırt ve Omuzda Neden Sivilce Çıkar? Sırt ve omuzda çıkan sivilcelerin temel nedeni cilt üzerinde bakterilerin oluşması ve gözeneklerin tıkanması olur. Bu nedenle cildin temizliğine özen gösterilmesi önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri