Aspartam, kimyasal formülü aspartil-fenilalanin-1-metil ester olan bir tatlandırıcıdır. Kimyasal olarak aspartat ve fenil alanin aminoasitlerinden oluşmuş bir dipeptidin metil esteridir. Çay şekerinden 180 kat daha tatlıdır.
Market raflarında 'şekersiz' veya 'sıfır kalorili' olarak satılan ürünlerin içeriğinde sık sık kullanılan sukraloz, normal şekerden 600 kat daha tatlı olan, kalorisiz, yapay bir tatlandırıcıdır. Aynı şeker gibi beyaz renkte olan bu kimyasal madde kokusuzdur ve suda çözünür.
Aspartam vücut tarafından metabolize edilir, yani yutulduğunda aynı şekilde atılmaz.
Aspartam en tanınmış ve hakkında en çok aleyhte yayın yapılmış yapay tatlandırıcılardan. Şekere alternatif olarak aspartik asit ve fenilalanin adlı bir aminoasitten meydana gelen bir yağ asididir.
İlgili 39 soru bulundu
Yapay tatlandırıcılar ise doğal tatlandırıcı bileşenlerinin laboratuvar ortamında işlenmesiyle hazırlanır. Enerjileri sıfıra yakındır. En bilinenleri aspartam, sakkarin ve sukraloz'dur. Stevia:Stevia bitkisi Japonya'da uzun yıllardır tatlandırıcı olarak kullanılmaktadır.
Aspartam iki amino asitten meydana gelmiş,protein yapısında, düşük kalorili bir tatlandırıcıdır. Aspartamın yapısında yer alan amino asitler L-Aspartik asit ve L-Fenilalanin olup, bunlar pekçok gıda maddesinin yapışında doğal olarak bulunan bileşiklerdir(ANONYMOUS,1986d; ANONYMOUS,1987b).
Fazla aspartam, kalp ve damar sağlığını etkiler. Kanda fenilalanin yükseldikçe, kişilerde kaygı bozukluğu oluşur. Bu yüzden aspartam oranına dikkat etmelisiniz. Uzun süre, çok fazla miktarda aspartam içeren ürünler tüketilirse; beyin hücreleri zarar görür ve zihinsel problemler ortaya çıkar.
Araştırmacılar fareleri iki gruba ayırarak birine sadece su verirken, diğerine aspartamlı (diyet içeceklerde en çok bulunan yapay tatlandırıcı) su vermişlerdir. Sonuçta aspartam grubundaki fareler daha fazla kilo almış ve metabolik sendroma yakalanmışlardır.
Aspartam ısıya dayanıklı değildir ve ısıtıldığında tatlılığını kaybeder. Bu nedenle unlu mamullerde veya diğer pişmiş gıdalarda sıklıkla kullanılmaz.
Araştırmada, yapay tatlandırıcı tüketmenin kanser geliştirme riskini artırabileceği belirtildi. 2009-2021 arasında 100 binden fazla kişinin verilerini analiz eden bilim insanları, tatlandırıcılarda bulunan aspartam ve asesülfam potasyumun daha yüksek kanser riski oluşturduğunu söyledi.
Bir litre Coca-Cola Zero, 96 mg kafein içerir. Ek olarak, yapay tatlandırıcılar kullanılır. ABD'de buna aspartam ve asesülfam potasyum dahildir.
Fibrelle, The Lifeco ve Canderel gibi markalar, en iyi tatlandırıcı markaları arasında sayılabilir.
Hiçbir tatlandırıcı güvenli değildir! İster sakarin, aspartam, asesülfam-K, ister son günlerin moda tatlandırıcısı sukraloz olsun, şeker yerine kullandığınız tatlandırıcı kimyasalların hiçbirinin güvenliği kesin olarak kanıtlanmamıştır.
'Yapay tatlandırıcılar mı şeker mi daha sağlıklı?' sorusunun cevabı yıllardan beri tartışılan konular arasında yer alıyor. Bilim insanlarının çalışmalarına göre yapay tatlandırıcılar şekerden daha sağlıklı.
Bu ürünleri tatlandırmak amacıyla düşük kalorili tatlandırıcılar kullanılır. Coca-Cola Şekersiz'de aspartam bulunmamaktadır. Coca-Cola Şekersiz ürünümüzde tatlandırıcı olarak sukraloz ve asesülfam K; Coca-Cola Light ürünümüzde ise aspartam ve asesülfam K kullanılmaktadır.
Tatlandırıcıların suni şeker olma özelliğinin olduğunu kaydeden Çoksüer, bu tatlandırıcıların içerisinde bulunan aspartam maddesinin oldukça yıkıcı sonuçlar ortaya çıkardığını ve bunların hem kısırlığa neden olduğunu, hem de gebelik döneminde oldukça yıkıcı sonuçlar ortaya çıkardığını vurguladı.
STEVIA: Brezilya'da yüzyıllardır bilinen ve kullanılan stevia, Türkiye'deki sağlıklı beslenme eğilimine cevap vererek, piyasaya girdi. Tadı şekerden farklı olmasına rağmen tümüyle doğal, sıfır kalorili, lif içerikli, kan şekerini düzenleyici etkili olduğundan tercih ediliyor.
Diyetisyen Zeynep Çapay yazdı. pancar şekeri, akçaağaç şurubu, agave şurubu, pekmez, bal, hurma şekeri, mısır şurubu ve esmer şeker kıyaslanmış, hangisi daha faydalı diye araştırılmış. Bu kıyaslanan doğal şeker gruplarında en faydalı ve en yüksek antioksidana sahip şeker türünün hurma şekeri olduğu anlaşılmış.
Günümüzde pek çok yapay tatlandırıcının içinde aspartam adı verilen bir madde bulunmaktadır. Yapılan çalışmalarda aspartamın doğum defektlerine neden olduğu gösterilememiştir. Bu nedenle hamilelikte aspartam kullanımı güvenli olarak kabul edilir.
Bazı araştırmalar tatlandırıcıların sindirim sistemindeki yararlı bakterileri olumsuz etkilediğini göstermiştir. Buna bağlı olarak da vücuttaki şeker döngüsünde ve genel sistemde de aksaklıklar olabilmektedir.
Aspartam şeker hastaları ve kalori hesabı yapanlar için avantajlı tatlandırıcılardan; diyet içeceklerin birçoğunda da kullanılıyor, ayrıca tablet veya toz hali de bulunabiliyor. Ancak onun da ağızda bıraktığı tat sakarinden pek farklı değil.
Buna sebep olan madde Coca Cola Zero'nun ana bileşenlerinden biri olan fosforik asittir. Coca Cola Zero şekersizdir ancak içerdiği yapay tatlandırıcılar tip 2 Diyabet riskini arttırmıştır. Yani diyabet riski olan veya diyabet hastası olan kişilerin bu ürünü tüketmemeleri gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri