Her iki cinste de nasal büyüme ergenlik döneminde başlar. Kızlarda yine daha erken erkeklerde daha geç dönemde burunun büyümesi durur. Erkekler de burun büyümesi bazı kişilerde 25 yaşına kadar da devam edebilmektedir. Kadınlarda genellikle 16-18 yaşları arasında tamamlanır.
Burun ameliyatının 18 yaşından sonra yapılması genellikle en önerilen kıstastır. Fakat bu yaş, burun yapısının gelişimi ve büyümesi ile olarak fizyolojik sürecinin tamamlanması ile doğrudan ilgilidir. Bazı kişilerde bu gelişim süreci 17 yaşında tamamlanırken, bazılarında 24 yaşında tamamlanmaktadır.
Sağlıklı erişkinlerin %80 inde nazal siklus denen bir döngü vardır. Bu döngüde burnun bir tarafındaki alt konka büyürken diğer tarafdaki küçülür.
Burun estetiği sonrası burnun şeklinin tam oturması ortalama 1 yıl kadar sürmektedir. Ancak bu durum bazen kişiden kişiye göre değişmektedir. Bu süre daha kısa ya da daha uzun olabilir. Ancak bu sürede burnun darbe almamasına dikkat edilmelidir.
Bir burnun genel olarak boyutunu %20-25'ten daha fazla küçültmek mümkün değildir.
İlgili 32 soru bulundu
Burun büyümesi ne zamana kadar devam eder? Burun yüzün gelişimini en son tamamlayan bölgedir. Burun büyümesi ortalama 18 yaşına kadar devam eder. Bazılarımızda daha erken, bazılarımızda ise daha geç tamamlanabilen değişken faktörlerden etkilenen bir durumdur.
Masajlar burun kemiğini inceltemez, burun etini inceltemez, burun kemiğini şekillendiremez, burun etini şekillendiremez. Bu tür içeriklere itibar göstermeyiniz. Bir uzvu – organı küçültebilecek tek seçenek cerrahi girişimlerdir. Tıp biliminde etkisi kanıtlanmış herhangi bir burun küçültücü masaj yoktur.
Bunun nedeni burnun büyümeye devam etmesinden kaynaklanır. Burun yapısının gelişme yaşı kızlarda 16-17, erkeklerde ise 17-18 yaşları olabilir.
Aylar geçtikçe de değişikliklerin görülmesi azalır ve yüzün şekli ve de burnun şekli tam olarak oturarak ameliyatın tam sonucu görülür. Bu değişikliklerin burna ve yüze tam olarak oturması, yavaş bir süreçle 6 ay ile 1 yılı bulabilir.
Burun yüz şeklini değiştirir mi? Evet, burun yüz şeklini değiştirebilir. Burun, yüzün merkezi ve dikkat çeken bir bölgesidir ve yüzün genel dengesini etkileyebilir. Burun şekli ve boyutu yüzün genel oranını ve estetiğini belirleyebilir.
Kişide burun şekil bozuklukları genel olarak ergenlik sonrasında belirgin hale gelmeye başlar. Burunda eğrilik, burun ucunda düşüklük ve burun darlığı gibi birçok şekil bozukluğu görülebilir.
Boy uzamasının yanında kızlarda ve erkeklerde kilo artışı ve yağlanma da gözlenir. Kızlarda bu dönemde yaklaşık 16, erkeklerde ise 20 kiloluk bir artış olabilir. Bu dönemde baş kemiklerinde de büyüme görülür. Yüz kemikleri büyür, çene uzar ve kalınlaşır, burun büyür.
Masaj ile burun yapısına şekil verilememektedir. Ancak bazı durumlarda eğri burun yapısı için faydalı olabilir. Rinoplasti öncesinde uzun süre eğri kalan burun yapısında kaslarda kısalma oluşmuş, yumuşak dokularda değişim olmuş burunda masaj yapılması yararlı etkiler gösterebilir.
Çocukluk döneminde burnunun şeklinin çok güzel olduğunu ancak ergenlikle birlikte burnunun değişerek bozulduğunu belirten hasta sayıları bir hayli fazladır. Genellikle ergenlik döneminde burnun değişikliğe uğraması ve istenilen yüz hatlarına uygun olmaması nedeniyle de estetik yaşı 20'li yaşların başına kadar inmiştir.
İsrail'de Ben Gurion Tıp Fakültesi estetik profesörlerinden Abraham Tamir'in yaptığı araştırma dünyanın en güzel burunlarını belirledi. Hürriyet gazetesinin haberine göre; araştırmada Manchester United'ın futbolcusu Wayne Rooney'in burnu “estetik açından en güzel” olarak tanımlandı.
Burun estetiği yaş sınırı bireyin gelişimine bağlıdır. Burun estetiği ameliyatlarının gerçekleşebilmesi için kas ve iskelet sisteminin gerekli gelişimi göstermesi gerekmektedir. Yani ergenlik döneminde ( 14 -16 yaş) olan kişilere burun estetiği ameliyatı önerilmemektedir.
Burun estetiği sonrası burun ucunun top gibi görünmesi, burun ucunda şişlik ve ödem olması nedeniyle oluşabilir. Bu durum genellikle ameliyat sonrası ilk haftalarda görülür ve zamanla geçer.
Rinoplasti ameliyatı ile burun küçültülebilir, gerekirse büyütülebilir ve şekil bozukları düzeltilebilir. Bununla birlikte rinoplasti bir estetik ameliyat olmasına rağmen burun içindeki eğrilikler ve burun eti büyümeleri gibi burun tıkanıklığına neden olan diğer problemlerde aynı ameliyat ile tedavi edilebilir.
“Burun estetiği sonrası burnum çok kalkık ne zaman iner?” diye merak ediyorsanız burun ucunun tam olarak yerine oturma ve şişliğin inmesi sürecinin operasyonun karmaşıklığına ve kişinin cilt yapısına bağlı olarak değişiklik gösterdiğini bilmelisiniz.
Burun estetiği ameliyatları acil olmadığı sürece 18 yaşını doldurmamış kişilere kıkırdak gelişimi tamamlanmadığı için çok uygun görülmez.
Yaş sınırı var mı
Cerrahi bir işlem olmadığı için bir yaş sınırı yoktur. 18 yaşını dolduran hastalarımız bu ameliyatı rahatlıkla olabilir. 18 yaşının altında ki hastalarda ise, anne ve baba onayı ile burun dolgusu rahatlıkla uygulanabilir.
Septum 5-6 yaşlarına kadar belli bir hızda büyümeye devam eder. Özellikle 2 yaşına kadar çok hızlı büyür. Büyüme genel anlamda ergenliğin sonuna kadar devam eder. Büyüme süreci devam ederken böyle bir operasyonun çene ya da yüz bölgesinde çeşitli hasarlara yol açacağı düşünülmektedir.
Ameliyatsız burun estetiği uygulaması diğer bir adıyla burun dolgusu (Liquid Rhinoplasty), cerrahi olmadan sadece enjeksiyon yöntemiyle cilt dolgu maddeleri kullanarak burundaki şekil bozukluklarının düzeltilmesi işlemidir. Hyalüronik asit gibi cilt dolgu malzemeleri buruna hacim kazandırmak için kullanılabilir.
Siyahi ırkta görülen bu burun, Kafkas ırkında görülen düz ve dışbükey burunlardan farklıdır. 1930'larda, Tswana ve Xhosa halklarında kemerli burun kızlar için bir güzellik göstergesi olarak kabul edilirdi.
Kemik, kıkırdak ve deriden oluşur. Dolayısıyla kilo vermenin veya kilo almanın buruna veya burun ameliyatının sonuçlarına doğrudan bir etkisi yoktur. Başka bir deyişle, yağ dokusu bose'u etkilemez. Bununla birlikte, kilo verdiğinizde burun küçülmez veya birkaç kilo verdiğinizde büyüyemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri