Ergoterapi veya occupational therapy (OT) engelli bireylerin ihtiyaçlarını kendi başlarına giderme konusunda yardımcı ve adaptif cihazlar ile ergonomik girişimler kullanarak bireyi optimum işlevsellik düzeyine çıkarmaya çalışır. Hasta bu süreçte psikolojik ve fiziksel yönlerden çeşitli uygulamalara tabi tutulur.
Ergoterapistler, herhangi bir sebepten dolayı (fiziksel, bilişsel veya psikolojik) iş yaşamına uyum sağlayamayan doğuştan veya sonradan bir engele sahip bireylerin istihdamının sağlanmasını amaçlar.
Kimler Ergoterapiye İhtiyaç Duyar? Herhangi bir görevi yapmakta zorlanan hemen hemen herkesin buna ihtiyacı olabilir. Ayrıca doğum kusurları , DEHB , jüvenil artrit , otizm veya ciddi yaralanmalar veya yanıklar olan çocuklara da yardımcı olabilir .
Ergoterapi başta otizm, epilepsi, dikkat eksikliği ve hiperaktivite gibi psikiyatrik hastalıklar olmak üzere farklı birçok hastalığın da tedavisinde başvurulan; sağlığın ve refahın artırılmasını amaç edinen danışan merkezli bir sağlık mesleğidir.
Pediatrik ergoterapi; ergoterapinin çocukluk çağına özel ilgi ve çalışma alanlarını tanımlar. Pediatrik ergoterapi uygulamaları; çocukların öz bakım, oyun, eğitim ve diğer aktiviteleri için gerekli becerileri geliştirerek onların toplumsal rolünü tam ve bağımsız olarak yerine getirmesini hedefler.
İlgili 23 soru bulundu
Ergoterapistler genel olarak Otizm Spektrum Bozukluğu, Disleksi, Down Sendromu Serebral Palsi Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Problemleri Duyu Bütünleme Bozukluğu ve Gelişimsel Gecikmeler yaşayan çocuklarda Ergoterapi ihtiyacının olduğunu ve bu tanılarda olan çocuklarda Ergoterapi müdahalesinin olması gerektiğini ...
7 den 70 e bütün yaş grupları ile ilgilenir.
Ergoterapist bir çocuğun şu an ki oyun, okul ve günlük yaşam aktiviteleri hakkındaki becerilerini değerlendirir, bu becerileri yaş gruplarına göre gelişimsel olarak uygun olanlarla karşılaştırır ve çocuğun güçlü yanlarını da kullanarak problem alanlarına yönelik tedavi programını uygular.
Ergoterapi çok faydalı bir sağlık desteğidir. Günlük yaşam kalitesini ve kişinin motivasyonunu artırır.
Ergoterapi diğer adıyla iş ve uğraşı terapisi; kişilerin günlük yaşamdaki bağımsızlığını ve yaşam rollerini iş, uğraşı ve aktivite edindirilerek yaşam kalitesini artırmayı amaçlayan terapi ve rehabilitasyon programıdır.
Duyu Bütünlemesi
Jean Ayres duyu bütünlemesini “duyuların aracılığıyla edinilen bilgilerin işlenip kullanıma hazır hale getirilmesi amacıyla organize edilmesi/düzenlenmesi”2 olarak tanımlar. Duyu bütünlemesi, duyuların algılamaya dönüştürülmesini içeren bir süreçtir.
Genel bir kural, bir yaralanmayı tedavi etmek ve belirli bir vücut parçasının gücünü ve hareketini yeniden kazanmak istiyorsanız, fizyoterapi muhtemelen doğru seçimdir. Günlük yaşam aktivitelerinizi kolaylaştırmak istiyorsanız, ergoterapi doğru seçim olacaktır.
Kurumumuzda paket eğitim programlarımızdan faydalanmayıp, seans ücretli olarak Ergoterapi/Duyu Bütünleme alınmak istenirse bir seans ücreti 750 ₺ + KDV'dir.
Duyu bütünleme terapisi 3 ay – 15 yaş arası çocuklara uygulanmaktadır. Bunun yanı sıra yetişkinlik döneminde de duyusal bütünleme problemleri yaşayan bireylere duyusal bütünleme terapisi uygulanabilir.
Ergoterapist Doktor mudur? Ergoterapistler tıp doktoru değildir.
Ergoterapi bölümü, sağlık lisans eğitimleri arasında yer alır. Ergoterapi birey odaklı sağlık merkezi olmakla birlikte temel amacı, bireylerin günlük yaşam aktivitelerine katılımı sağlamaktır. Lisans eğitimini bitirip, diplomasını eline alan kişilere Ergoterapist unvanına sahip olur.
Ergoterapi otizmde de kullanılmaya başlanmıştır. Özellikle otizmli çocukların duyusal sorunları göz önüne alındığında ince motor ve kaba motor becerilerini geliştirmek amacıyla duyusal entegrasyon programı ile paralel yürütülen ergoterapide, etkili sonuçlar alınması amaçlanmaktadır.
Ergoterapi bir sağlık bilim dalı, duyu bütünleme terapisi ise ergoterapistlerin uyguladığı terapi yöntemlerinden biridir. Duyu bütünleme terapisi ve ergoterapi arasındaki fark birinin meslek birinin terapi yöntemi olmasıdır.
Ergoterapistlik mesleği ülkemizde çok yaygın meslek dallarından biri değildir, ancak üniversitelerin Sağlık Fakültelerine bağlı Ergoterapi bölümlerinden mezun olan kişiler Ergoterapist olabilir.
Jean Ayres tarafından ' gelişim bozuklukları' için geliştirilmiştir. Duyu bütünleme fonksiyon bozukluğu, beynin duyu bütünlemesi işlemini yapamamasıdır. Buda kişilerde ' gelişim bozuklukları' olarak ortaya çıkar. Duyu bütünleme fonksiyon bozukluğu olduğunda gelişim bozukluğu olacağı temeline dayanır.
Duyu bütünleme bir başka deyişle; duyu deneyimlerimize verilen anlamlı ve amaca yönelik cevaplar oluşturmak için; vücuttan ve çevreden alınan duyu bilgisinin anlamlandırılmasıdır. Öğrenmenin gerçekleşebilmesi için anlamlı aktivite ile beyni geliştirerek duyusal motor gelişimi sağlamaktır.
5-7 yaş grubundaki çocuklarda yazı yazma becerilerini ve müdahale sonucundaki ilerlemeyi kaydeden bir değerlendirme aracıdır. Okunaklılık, hizalama, büyüklük ve aralık bırakma değerlendirilir.
- Zayıf özsaygı ve kendini güvende hissetmeme. Çocuğunuzda yukarıdaki problemlerin çoğu varsa ya da problemlerden biri size ve çocuğunuza ciddi sıkıntılar yaşatıyorsa, çocuğunuzun Ergoterapi açısından değerlendirilmesi ve Ergoterapi hizmeti alması gerekebilir.
Önemli olan duyusal problemlerin günlük yaşantımızı aksatmamasıdır. Eğer duyusal bütünleme problemi yüzünden günlük yaşam aktivitelerimizde aksamalar, çocukların gelişimlerinde bozukluklara neden oluyorsa o zaman bir ergoterapiste danışılması gereklidir.
Ergoterapi, bir sağlık sorunu nedeniyle kronik olarak fonksiyon kaybı yaşayan kişilerin günlük yaşantılarında diğer bireylere olan bağımlılığını azaltmayı ve işlevselliklerini arttırmayı hedefleyen yöntemler bütünüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri