Ara öğünler, sonraki ana öğünlerde daha az besin tüketimini sağlayarak, günlük kalori alımını dengeler ve vücut ağırlığını korumaya yardımcı olur. Ara öğün alan kişide sık sık dengeli beslenmek, alışkanlık haline geldiği için metabolizma hızı da artar.
Ara öğünün faydaları sadece zayıflamak için destek değil aynı zamanda kendini daha iyi hissetmek, yoğun çalışma saatleriyle baş edebilmek, daha verimli olabilmek için de şart, araştırmalar sağlıklı ara öğün yapmayanların dikkat ve hafıza problemleri yaşadığını gösteriyor.
Öğle-akşam yemekleri arası 7-8 saate kadar uzar, bu nedenle akşam yemek öncesi daha hipoglisemik ataklar vardır ve fazla yenir. Bizde de en ağır yemek, akşam yemeğidir. Bu nedenle kalp krizleri genellikle gece 12.00'den sonra olur. Bu nedenle kişilerin öğün planına ara öğün eklenmesi, beslenme planına göre uygulanmalı.
Ara öğünler kan şekerinin düşmesi ile meydana gelen açlık hissini engeller ve bir sonraki öğünde fazla yemek yeme isteğini azaltmaktadır. Ara öğün yapan kişiler sık sık beslenme alışkanlık haline geldiğinden metabolizma hızını artırmaya yarar. Buna bağlı olarak kilo kaybı hızlanacaktır.
Ara öğünler sağlıklı kilo vermede çok önemli ve psikolojik açlığın da oluşmasını engeller. Böylelikle gereksiz kalori ve dolayısıyla kilo alımı da önlenmiş olur. Ara öğün yapmanın yanı sıra doğru ara öğün seçimleri de oldukça önemlidir. 10 adedi geçmeyecek şekilde tuzsuz (kavrulmamış) badem.
İlgili 25 soru bulundu
Zayıflamak için günde kaç öğün yemek yemeliyiz ? Zayıflamak için günde 3 öğün yemeniz yeterlidir. Ancak asıl olan 3 öğün ne yediğinizdir. Şekersiz karbonhidratsız beslenme.
Günde bir öğün yiyen kişiler, günlük olarak alınması gereken vitaminleri vücuda kazandıramaz. Yeterli vitamin, mineral alınmazsa sonucunda; tırnak kırılması, halsizlik, saç dökülmesi gibi durumlar meydana gelebilir.
Bu yüzden öğünlerden en az 2 saat sonra ara öğün tüketimi gerçekleştirilmelidir. Ara öğünler gece yatmadan önce tüketilmemelidir. Ayrıca besleyici değeri yüksek ve tok tutan ara öğünler tercih edilmelidir. Akşam yemeği 6 veya 8 gibi saat dilimlerinde yapılıyorsa ara öğün 10 gibi tüketilebilir.
Ve ana öğünlerimizde et grubu, ekmek grubu, süt-yoğurt grubu ve sebze grubu yiyeceklerden mutlaka olmalı. Yemeklerde çiğ sebze ve salata tüketmeyi ihmal etmemeliyiz. Salatalara zeytinyağı ilave etmekten kaçınmamalıyız.
Yani bilim sağlık için en iyisinin güne yayılmış iki veya üç öğün olduğunu, çok geç veya çok erken yememek gerektiğini, akşamdan sonraki sabaha kadar uzun süre aç kalmanın sağlıklı olduğunu ve yüksek kalorili yiyecekleri gün içinde tüketmek gerektiğini söylüyor.
Metabolizma hızının artmasına bağlı olarak da kilo kaybı hızlanır. Ara öğün yaparken seçilecek besinler de çok önemlidir. Şekerli yiyecek ve içeceklerden, yapay gıdalardan ve genel olarak endüstriyel şeker ve tuzdan uzak durulmalıdır. Ara öğünlerde bu tür besinleri tüketmek kilo almamıza neden olur.
Sağlıklı beslenmenin ana kurallarından bir tanesi az ve sık beslenmedir. 3 ana 3 ara öğünle beslenmek dengeli beslenmenin altın kuralı haline gelmiştir. Bir gün içinde yediklerinizi altı öğüne bölmek daha fazla enerji harcamanıza sebep olur.
Tek Öğün Beslenmek Zayıflatır Mı? Tek öğün beslenmek istediğinizde, size verilen 1 saatlik yemek molasında en sağlıklı ve doyurucu besinleri tercih ederseniz; kilo kaybı yaşayabilirsiniz. 23 saatlik yemek yemeden duracağınız boşlukta, metabolizmanız aktif olacağı için bu süre zarfında bolca su ve çay içebilirsiniz.
Günde sadece 1 veya 2 öğünle beslenmek
Kilo vermek veya kilo almamak için günde sadece bir öğün yemek de metabolizmayı yavaşlatıyor. Bu durum metabolizmayla ilgili hormon olan insülinin etkisinden dolayı oluyor. İnsülin, kandaki glikoz seviyeleri arttığında salınıyor.
Yoğurdu; müsli, yulaf, kinoa, karabuğday gibi doyurucu besinlerle, taze veya kuru meyvelerle, ceviz veya badem gibi kuru yemişlerle birleştirilerek, ara öğün olarak tüketilebilirsiniz.
Gelelim, en önemli öğünlerden biri olan akşam yemeğine. Akşam yemeğinin ölçülü olması gerektiğini biliyorsunuz; peki doğru olan saat ne olmalıdır? Akşam yemeğinizi en geç 18.00 ile 20.00 saatleri arasında tüketerek sindirim sürecinize olumlu bir katkıda bulunur, kilo vermenizin kolaylaşmasını sağlayabilirsiniz.
Yulaf ezmesi; sadece kahvaltıda değil, ara öğünlerde de iyi bir seçenek olabilir. Lif içeriği sayesinde tokluk hissini artırmaya ve bağırsak sağlığını desteklemeye yardımcı olur. Süt veya yoğurt ile karıştırıp, tarçın ve taze meyvelerle renklendirebilirsiniz.
Ara öğünde kilo alma riski olmadan sağlıklı atıştırmalıklar yiyin. Kahvaltıda yumurta yemediyseniz gün içinde ara öğün olarak 1 lop haşlanmış yumurta yenilebilir. 6 gr protein almış olursunuz ve uzun süre tok kalmanızı sağlar.
İbn-i Sina diyor ki, '2 öğün sağlık 3. öğün hastalıktır. ' Hz. Muhammed de 2 öğün yerdi.
Yapılan bilimsel çalışmalar da en sağlıklı beslenme şeklinin günde iki öğün olduğunu bize gösteriyor. Aslında bu bizim fabrika ayarlarımız. Çünkü aşırı beslenmenin üstüne bir de zararlı beslenme bindiği zaman vücutta tüm dengeler altüst oluyor” dedi. "Vücudumuz iki öğün beslenmeye programlı ve üç öğün fazla geliyor.
Öğün atlamak kişide daha fazla açlık hissine neden olacağından bir sonraki öğünde gerektiğinden daha fazla yemek yemeye neden olacaktır. Bu durumun sonucundaysa kan şekerinde ani değişimler yaşanır.
Öğünler arasında ne kadar ara verilmeli? Uzmanlar iki öğün arasında en az 3 saat zaman bırakılması gerektiği görüşündeler ancak bazı beslenme uzmanları her saat başı bir küçük öğünden oluşan diyet programları da verebiliyorlar.
Kahve, yağ yakımını hızlandırdığı için diyette ya da ara öğünlerde tüketilebilir. Gün içinde 2 veya 3 fincan Türk kahvesi içerek tansiyonu dengeleyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri