Türkiye'de Ergoterapi Bölümü 4 yıllık lisans programı olarak sunulmaktadır. Lisans eğitiminden sonra staj yaparak pratik deneyim kazanmanız gerekiyor. Daha sonra Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen lisans ve sertifikasyon sürecini tamamlayarak ergoterapist olabilirsiniz.
Ergoterapistler tıp doktoru değildir.
Ergoterapistler, kişi ve toplulukların istedikleri, ihtiyaç duydukları, kendilerinden beklenen aktiviteleri yapabilme becerilerini geliştirerek, aktiviteyi veya çevreyi kişilerin katılımını daha iyi sağlayabilecek şekilde düzenleme üzerine çalışmalar yürütmektedir.
Ergoterapistlik mesleği ülkemizde çok yaygın meslek dallarından biri değildir, ancak üniversitelerin Sağlık Fakültelerine bağlı Ergoterapi bölümlerinden mezun olan kişiler Ergoterapist olabilir.
EĞİTİME KİMLER KATILABİLİR? Eğitime Fizyoterapist, Psikolog, Psikolojik Danışman, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Uzmanları, Özel Eğitim Uzmanları, Okul Öncesi ve üniversitelerin bu bölümlerinde öğrenimlerine devam eden son sınıf öğrencileri eğitime katılabilirler.
İlgili 39 soru bulundu
Ergoterapi bölümü, sağlık lisans eğitimleri arasında yer alır. Ergoterapi birey odaklı sağlık merkezi olmakla birlikte temel amacı, bireylerin günlük yaşam aktivitelerine katılımı sağlamaktır. Lisans eğitimini bitirip, diplomasını eline alan kişilere Ergoterapist unvanına sahip olur.
Gelişmekte olması, Türkiye'de yeni yaygınlaşmaya başlamış bir meslek olması ve önü açık bir meslek olarak görülmesi nedeniyle üniversite sınavına hazırlanan ve sağlık bölümü okumak isteyen öğrenciler için de oldukça iyi bir alternatif haline gelmiştir.
Ergoterapistler, Ergoterapi Bölümü'nden mezun olduktan sonra özel hastaneler, devlet hastaneleri, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri, huzurevleri, toplum ruh sağlığı merkezleri gibi yerlerde çalışabilirler. Bunlara ek olarak ergoterapistler mezun olduktan sonra kendi özel kliniklerini açarak hizmet verebilirler.
Özellikle de sağlık sektörü içerisinde ergoterapi alanı önemli bir yere sahiptir. Buna göre özel ve devlet kuruluşlarında da çalışmak gerekebilir. Bu kapsamda kişilere dikkat eksikliği, hiperaktivite tedavisi ve bireylerin topluma kazandırılması gibi konularda çalışmalar yapılır.
Genel bir kural, bir yaralanmayı tedavi etmek ve belirli bir vücut parçasının gücünü ve hareketini yeniden kazanmak istiyorsanız, fizyoterapi muhtemelen doğru seçimdir. Günlük yaşam aktivitelerinizi kolaylaştırmak istiyorsanız, ergoterapi doğru seçim olacaktır.
Türkçede iş terapisi olarak da adlandırılan ergoterapi, otizm ve hiperaktivite gibi psikiyatrik hastalıklar yaşayan bireylerin anlamlı aktivitelerini veya mesleklerini geliştirmek, onları topluma yeniden kazandırmak için değerlendirme ve müdahalenin kullanılmasını içeren bir sağlık mesleğidir.
Bölüm Hakkında. Bireylerin maksimum derecede bağımsız birey olmalarını amaçlayan ergoterapi kişiye özel uygulamalarda bulunur. 7 den 70 e bütün yaş grupları ile ilgilenir. Bireylerin kendini gerçekleştirme yönünde kendi öz bakım ve becerilerini sağlama yönünde aktivitelerde bulunur.
- Ergoterapi Tezli/Tezsiz Yüksek Lisans Programına Sağlık Bilimleri Fakültesi”ne bağlı dört yıllık Ergoterapi bölümü mezunları başvurabilir.
Ergoterapi bölümünün diğer bölümler gibi kolay ve zor olduğu durumları vardır. Ancak bu mesleği severek ve isteyerek yapmak isteyen adaylar için bu bölüm zor olmayacaktır. Ergoterapi mesleği, ergoterapistin sevgisini, sabrını ve bilgisini katarak özveri ile çalışması gerektiği bir alandır.
“Ergoterapi, çok yaygın ve geleceği olan bir bölüm. Şu an ergoterapi mezunu arasanız, parmakla sayılacak kadar az. Fizyoterapide hastayı tedavi ediyorsunuz, ergoterapi`de ise tedaviyi geçip hayata hazırlıyorsunuz.
Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri, özel gereksinimine ihtiyacı olan bireylerin özel eğitim, fizyoterapi, dil ve konuşma terapisi, ergoterapi, psikoloji gibi alanlarda aldığı seansların ücretlerinin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından karşılandığı merkezlerdir.
Ergoterapi, okul, ev, iş yeri, fabrika, huzur evi, sağlık ocağı, hastane, kamu kuruluşları, özel ve resmi kuruluşları kapsayan geniş bir uygulama alanına sahiptir. Ergoterapi mezunları devlet dairelerinde ve özel sektörde çalışabilirler. Maaşları devlet kurumlarında 3000-5000 lira civarındadır.
Ergoterapi (Burslu) (4 Yıllık) Üniversite Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları 2023 Sınavı
Ergoterapistler, devlet kurumlarında yeni işe başladıklarında 2023 yılı için ortalama olarak 50,000₺ ile 120,000₺ arasında bir maaş alacaklar.
Ergoterapi (SAY) - KPSS-2 : KPSS121 (Ortalaması) | Mezun Başarı Atlası
Ergoterapi ülkemize yeni ulaşmış bir meslektir. Ergoterapi bölümü ilk defa 2014 yılında mezun vermiştir. Ergoterapistlere hem özel sektörde hemde devlet hastanelerinde ihtiyaç vardır. KPSS ile devlet hastanelerine atamalar yapılmaktadır.
Ergoterapi bir sağlık bilim dalı, duyu bütünleme terapisi ise ergoterapistlerin uyguladığı terapi yöntemlerinden biridir. Duyu bütünleme terapisi ve ergoterapi arasındaki fark birinin meslek birinin terapi yöntemi olmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri