Eşit Ağırlık öğrencileri ilk oturum TYT sınavı, alan sınavları için ise AYT Matematik ve AYT Sosyal Bilimler-1+Türk Dili Edebiyatı testlerini çözmek zorundalar.
Eşit Ağırlık puan türünden tercih yapmayı düşünen öğrenciler AYT'de Edebiyat, Matematik, Tarih-1 ve Coğrafya-1 testlerini çözecek. Sözel puan türünden tercih yapmayı düşünen öğrenciler AYT'de Edebiyat , Tarih-1, Coğrafya-1, Tarih-2, Coğrafya-2, Felsefe Grubu Dersleri, Din Kültürü sorularını çözecek.
TM ÖĞRENCİLERİ AYT'DE NE ÇÖZER? Tüm öğrenciler AYT'de (Alan Yeterlilik Testi) alanlarına uygun sınavlara gireceklerdir. Eşit ağırlık puan türünden tercih yapmayı düşünen öğrenciler AYT'de Edebiyat, Matematik, Cöğrafya1 ve Tarih1 testlerini çözecekler.
Adayın Sözel, Sayısal, Eşit Ağırlık puan türlerinden birinin oluşması için ilgili iki testten 80 soru cevaplandırması gerekmektedir. Adayın, Sözel, Sayısal, Eşit Ağırlık puan türlerinin üçünün de oluşması için dört testin tüm sorularını yani 160 soru cevaplandırması gerekmektedir.
Sayısal ve Eşit Ağırlık puanlarına ihtiyacı olanlar; Sosyal Bilimler 2 testi haricindeki tüm testleri çözmelidir. Tüm puan türlerine ihtiyacı olanlar tüm AYT testlerini çözmelidir.
İlgili 34 soru bulundu
Eşit Ağırlık öğrencileri ilk oturum TYT sınavı, alan sınavları için ise Matematik ve Sosyal Bilimler-1+Türk Dili Edebiyatı testlerini çözmek zorundalar. Bu sınava herkesin girmesi zorunludur. Sayısal öğrencileri ilk oturum TYT sınavı, alan sınavları için ise Fen Bilimleri ve Matematik testlerini çözmek zorundalar.
TYT PUANI İLE 4 YILLIK BÖLÜM OKUNUR MU? Sadece TYT puanı ile üniversitelerin 2 yıllık bölümlerine yerleşilebiliyor. Ön lisans bölümlerinin haricinde yetenek sınavı ile alan bölümler ve üniversiteler de tercih edilebilir.
Hectopat. Evet hesaplanır. Ben hiç matematik çözmeden eşit ağırlık puanım hesaplanıyor.
AYT' deki Eşit Ağırlık konuları oluşturan dersler Matematik ve Sosyal Bilimler-1 testleri içinde bulunan derslerdir. Matematik testi içinde, 8-10 sorudan oluşan Geometri ve Matematik sorularından oluşmaktadır. Sosyal Bilimler testi ise içinde Edebiyat, Tarih ve Coğrafya derslerini içermektedir.
Hayır. AYT sınavında ne yaptığınız TYT puanınızı etkilememektedir. TYT puanı ile tercih yapacak fakat AYT sınavına da girmek isteyenlerin gönlü rahat olsun. Kendinizi AYT sınavında test edebilirsiniz.
Bu noktada bir eşit ağırlık öğrencisinin sorumlu olduğu dersler edebiyat, matematik, tarih ve coğrafya olacaktır. Şöyle ki YKS iki sınavdan oluştuğu için Temel Yeterlilik Sınavı'nda (TYT) tüm derslerden 9. ve 10. sınıf Türkçe, matematik, fizik, kimya, biyoloji, tarih, coğrafya derslerinden sorumlu olacaklardır.
Ağırlıklı puanlar, SAY, SÖZ, EA, DİL puanlarına dönüştürülürken ilgili testlerin her birinden soru sayısının yüzde 20'si oranında ham puan alan adayların 180 SAY, SÖZ, EA, DİL puanı almaları sağlanacak. ( Bu durumda da adaylar 40'ar soruluk testlerde 8'er net çıkarmak zorunda.
Hukuk bölümü okumak için eşit ağırlık puan türüne sahip olmak gerekir. Hukuk bölümü, 4 yıllık bir lisans programıdır. Hukuk bölümü mezunları, hukuk fakültelerinden mezun olurlar.
İngilizce öğretmeni olmak için dil puan türü tercih edilmelidir. Bunun temel sebebi, dil bölümleri ve özellikle İngilizce öğretmenliği bölümünün, dil becerisi ve eğitim tekniği gerektiren bir disiplin olmasıdır. Ancak eşit ağırlık puan türüne de önem verilmelidir.
TYT'de 2 milyon 911 bin 511, AYT sayısal puan türünde 1 milyon 429 bin 833, AYT sözel puan türünde 1 milyon 494 bin 79, AYT eşit ağırlık puan türünde 1 milyon 780 bin 135, YDT puan türünde 123 bin 163 adayın puanı hesaplandı.
Üniversite sınavının ilk adımı olan TYT, öğrencilerin; Türkçe, Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri ve Matematik alanındaki yeteneklerini ölçmeye dayalı bir sınavdır. TYT sınavına girmek zorunlu iken, diğer oturumlar isteğe bağlıdır. Bu oturumda çıkan sorular 9. Sınıf ve 10. Sınıf konularından olur.
TYT üniversite okumak isteyen herkesin katılması gereken bir sınav olduğu için hesaplanırken Türkçe ve Matematik ağırlıklı tutulur. Sadece bu sınav sonucuyla tercih edilebilen 2 senelik bölümler vardır. 4 yıllık bölüm tercih etmek isteyen öğrenciler için AYT zorunlu olup puan katsayısı olarak daha ön plana çıkar.
Eşit ağırlık bölümü için de Türkçe, edebiyat ve matematik dersleri oldukça önemlidir. Bu nedenle de Psikolog olmak isteyen bir kişinin eşit ağırlık derslerine ağırlık vermesi gerekir.
TYT'YE GİRMEDEN AYT'YE GİRİLEBİLİR Mİ? 3 oturumlu bir sınav olarak organize edilen YKS'ye başvuran tüm adayların, Temel Yeterlilik Testine (TYT) katılmaları zorunludur. Adaylar daha sonraki oturumlara isteğe bağlı şekilde katılım sağlayabilir.
Eşit ağırlık bölümü lise dersleri
Tüm lise öğrencileri 9. ve 10. sınıfta aynı dersi alır. 10. sınıfın sonunda tüm öğrenciler hangi bölümü seçeceklerine dair seçim yaparlar. Eşit ağırlık, sayısal, sözel veya dil bölümünü seçebilen öğrenciler lise hayatlarının sonuna kadar ilgili bölümün derslerini görür.
EŞİT AĞIRLIK Puan Türü
Eşit Ağırlık öğrencileri 1. oturum TYT sınavı, 2. oturum AYT'de de Matematik ve Sosyal Bilimler - 1 + Türk Dili Edebiyatı testlerini çözmek zorundalar.
TYT'de matematik veya Türkçe testinden en az 0,5 veya daha fazla ham puan alınması, AYT hesaplamaları için önem arz ediyor. Sadece bu koşulu sağlayan adaylar için A-TYT puanı hesaplanabiliyor. Dolayısıyla, matematik testinden en az 0,5 ham puan almak zorunlu olarak nitelendirilebiliyor.
Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS) geçen yıldan itibaren ön lisans ve lisans programlarını tercihte 150 ve 180 olan Temek Yeterlilik Testi (TYT) ile Alan Yeterlilik Testi (AYT) baraj puanı uygulaması kaldırıldı.
TYT'de 20 Net Kaç Puan Getirir? TYT'de 20 net 205,848 puan getirir. 2021 ve 2022 yılında düzenlenen TYT verilerine göre 20 net ile aşağıdaki puanlar alınır. Puan hesaplamaları, diploma notu 60, OBP (ortaöğretim başarı puanı) ise 300 kabul edilerek yapılmıştır.
AYT'ye girmeyen ve yalnızca TYT oturumuna katılanlar tercih yapabiliyor. Tercihini sadece TYT olarak belirleyenler, TYT puanı ile 2 yıllık önlisans bölümleri üzerinden tercih yapabiliyor. 2 yıl öğrenim süreci bulunan bölümlere sadece TYT'ye girerek tercih yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri